Ketvirtadienį Ekonomikos ir inovacijų ministerija pristato, kaip veiks Galimybių pasas nuo pirmadienio.

„Lietuva yra viena pirmųjų Europoje, kuri pradeda naudoti tokį inovatyvų įrankį. Mes žinome, jog jis veikia Danijoje, pradeda veikti Austrijoje, kai kurios šalys irgi tai bando vystyti. Mes esame drąsūs, priėmėme ryžtingą sprendimą pradėti naudoti inovatyvų įrankį, kuris leis kontroliuoti pandemiją neuždarant visų verslų ir veiklų“, – sako Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Ji patikino, kad savaitę su verslu vyksta konsultacijos, kurių metu bandoma išspręsti likusius neaiškumus.

Kaip išsiimti Galimybių pasą?

Išsiimti Galimybių pasą galima interneto svetainėje gpasas.lt, sistema pradės veikti pirmadienį, gegužės 24 dieną. Svetainė pritaikyta ir mobiliesiems įrenginiams.

Savo tapatybę reikės patvirtinti per e. valdžios vartus – tam reikės e. bankininkystės arba elektroninio parašo.

Gautą GP galima išsisaugoti telefone arba jį atsispausdinti – jo esmę sudarys QR kodas, kurį galės nuskenuoti paslaugų teikėjai, tikrindami, ar gyventoją įleisti saugu.
Galimybių pasas

GP pateiks tokius duomenis: vardą, pavardę, gimimo metus, išdavimo datą ir galiojimo terminą.

GP galios 7 dienas (tuo atveju, kai išduotas ne pagal neigiamą testą) – tuomet jo statusą reikės atnaujinti.

„Po 7 dienų jums vėl reikės prisijungti ir labai paprastai sugeneruoti QR kodą“, – sako A. Armonaitė.

Jokie medicininiai duomenys ar išrašai nebus prilyginami GP – jų gyventojams nereikia turėti.

Kur galima panaudoti Galimybių pasą?

A. Armonaitė patikina, kad veiklų, kurių galima imtis su GP, ne tiek ir mažai.

Šiuo metu numatytos bent 8 sritys, kurių paslaugomis su mažesniais apribojimais leis naudotis Galimybių pasas.

Su GP galima lankytis restoranų, kavinių, barų ir kitų maitinimo įstaigų viduje, taip pat naudotis kitomis laisvalaikio paslaugomis, pvz., biliardu, boulingu ir pan.

Numatyta, kad restoranų ir kavinių viduje prie vieno staliuko galės sėdėti ne daugiau nei 10 asmenų, išskyrus vienos šeimos ir vieno namų ūkio narius. Tarp skirtingų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito turi būti nutolę ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu, o jei yra pertvaros – užtenka 1 metro atstumo.

„Lauke mes GP netaikome“, – paaiškino A. Armonaitė.

Su GP taip pat galima dalyvauti didesniuose renginiuose: uždarose erdvėse, kur lankytojai yra tik su GP, maksimalus dalyvių skaičius siektų 500 žmonių, yra ribojimas užimti ne daugiau kaip 75 proc. sėdimų vietų. Lauke su GP galimi renginiai iki 2000 asmenų.

Kai asmeninės šventės organizuojamos tik tarp turinčių GP, galimas didesnis dalyvių skaičius (iki 10 asmenų viduje). Kai patalpos nuomojamos, dalyvių skaičius neribojamas.

„Jei jūs ruošiatės vestuvėms, krikštynoms, kitoms šventėms, su GP galite tai ramiai daryti, saugiai švęsti. Jeigu nėra organizatoriaus, nuomotojo, paslaugų teikėjo, kol kas nuomojama iki 10 asmenų“, – paaiškino A. Armonaitė.

Galimybių pasas atveria didesnes galimybes lankytis sporto klubuose, baseinuose, pirtyse – jei įleidžiami tik asmenys su GP, neribojamas dalyvių skaičius ar vienam dalyviui tenkantis plotas.

Su GP galima iš nuotolinio darbo grįžti į kontaktinį darbą biuruose.

„Šitas daiktas leidžia sugrįžti į darbą“, – patikina A. Armonaitė.

Neribojama apgyvendinimo įstaigų veikla, kai paslaugos teikiamos asmenims su GP.

Su šiuo pasu taip pat galima užsiimti neformaliuoju suaugusiųjų švietimu ir dalyvauti mokymuose.

„Visiškai atidaromas neformalus suaugusiųjų švietimas – tai reiškia, kad žmonės, kurie nori tobulėti, su GP gali tą daryti“, – patikina ministrė.

Pataisos įstaigose ir tardymo izoliatoriuose su GP bus galima organizuoti ilgalaikius ir trumpalaikius kontaktinius pasimatymus.

Kaip tikrinti Galimybių pasą?

Paslaugų teikėjai, pvz., restoranai, kaimo turizmo sodybos, renginių organizatoriai ir pan. bus atsakingi už Galimybių paso patikrą. Tikrinti turės kiekvieną patenkantį asmenį.

Tą bus galima atlikti toje pačioje gpasas.lt svetainėje. Čia bus galima mobiliuoju įrenginiu nuskaityti lankytojo pateiktą QR kodą.

Sistema pateiks dviejų spalvų vertinimus: žalia spalva reiškia, kad GP galioja ir kontaktinės veiklos leidžiamos, raudona – kad kontaktinės veiklos draudžiamos ir tokio lankytojo įleisti negalima.

Be to, paslaugų teikėjai bus atsakingi sutikrinti, ar lankytojo tapatybė atitinka tą, kuri pateikiama GP, – kilus įtarimui galima patikrinti lankytojo asmens dokumentą.

„Taip, gali tekti paprašyti asmens dokumento, jei kils įtarimas, ar tas asmuo iš tiesų su savo GP“, – sako A. Armonaitė.
Aušrinė Armonaitė

Už tai, kad visi asmenys turės Galimybių pasą, atsako paslaugas suteikiantys asmenys: jei tai restoranas – atsako jo savininkas, jei renginys – renginio organizatorius.

Patalpų nuomos ar subnuomos asmeninėms šventėms atveju (vestuvėms ir pan.) turėtų būti sudaryta nuomos sutartis, kurioje atsakomybė numatyta šventės organizatoriui. Jei nuomos sutarties nėra, už tai, kad visi asmenys turės Galimybių pasą, bus atsakingas patalpų savininkas.

Pereinamuoju laikotarpiu tikrintojai turi pripažinti ir spausdintus dokumentus: Lietuvos piliečiams – spausdintą Galimybių pasą, o turistams – kitų šalių išduotus vakcinaciją liudijančius dokumentus.

Asmenims iki 16 metų, norintiems naudotis švelnesnėmis karantino sąlygomis, pakaks pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Registrų centrui techninį sprendimą padėjo įgyvendinti tarptautinė Izraelio kompanija „Wix“, sistema yra dovana Lietuvai.

Besibaigiant galiojimui paslaugomis galima naudotis

Jei iki Galimybių paso galiojimo pabaigos likę mažai laiko – valanda ar pusvalandis, tokie asmenys vis tiek gali naudotis paslaugomis, kurios baigsis tuomet, kai GP ar COVID-19 testo galiojimas pasibaigs. Pvz., renginyje bus galima likti iki pabaigos. Ta pati taisyklė galioja ir kalbant apie asmenines šventes. Svarbu, kad tikrinimo metu Galimybių pasas dar būtų galiojantis.

„Protingumo, proporcingumo kriterijai turi būti panaudojami. Įeini, patenki į renginį, patenki į šventę – tikrai niekas specialiai nereguliuos. Tikimės, kad žmonės yra sąmoningi ir liks toje vietoje, į kurią su GP pateko“, – kalbėjo A. Armonaitė.

1,4 mln. asmenų gali gauti iškart – kam reikės testuotis?

Galimybių pasą iškart gali gauti tie asmenys, kurie yra paskiepyti nuo COVID-19, taip pat tie, kurie persirgo šia liga, jei nepraėjo daugiau kaip 180 dienų. Kita galimybė – atlikti testą, kuris yra ne senesnis nei 24 valandos.

Anot ministrės, persirgusiems asmenims svarbu kreiptis į savo šeimos gydytoją, kad persirgimas būtų užfiksuotas e. sveikatos sistemoje.

COVID-19 testas galios 24 valandas, skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento. Taigi Galimybių pasui gauti rekomenduojama naudotis antigenų testais, nes jų rezultatai gaunami operatyviausiai.

Jau gegužės 24 dieną bus apie 1,4 mln. asmenų, kurie galės naudotis GP be testo: 700 tūkst. vakcinuotų asmenų, 200 tūkst. persirgusių ir 500 tūkst. vaikų.

Galimybių pasas

Iki birželio 15 dienos, tikimasi, vakcinuotų žmonių dalis paaugs dar 155 tūkstančiais.

„Yra išaiškinta gana detaliai, kiek laiko po kurio skiepo įskaičiuojama į GP programą“, – patikina A. Armonaitė.

Kalbant apie vakcinas „Comirnaty“ (gamintojas „BioNTech“ ir „Pfizer“) bei „Moderną“ (gamintojas „Moderna“) būtinos 2 dozės. Pasiskiepijus šiomis vakcinomis GP galima gauti praėjus 1 savaitei po antrosios vakcinos dozės suleidimo.

„Janssen“ (gamintojas „Janssen Pharmaceutica NV“) ir „Vaxzevria“ (gamintojas „AstraZeneca“) vakciną gavusiems asmenims GP bus galima gauti praėjus 4 savaitėms po pirmosios vakcinos suleidimo. Tačiau pasiskiepijusiems vakcina „Vaxzevria“ dar būtinas antrasis skiepas, kurį reikės gauti ne vėliau kaip per 12 savaičių po pirmosios dozės suleidimo.

Kitiems asmenims, norint gauti GP, reikės neigiamo COVID-19 testo, kai ėminys paimtas ne anksčiau nei prieš 24 valandas.

„Kai gerės pandeminė situacija, neatmetame, kad šis laikotarpis ilgės“, – žada A. Armonaitė.

Priklausomai nuo vakcinavimo tempų, iki liepos pradžios GP be testų galėtų gauti apie 1,8–2 mln. žmonių, skaičiuoja Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Vilnius Lukiškių aikštėje atidaro testavimo punktą – registracija numeriu 1808

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius pristatė, kad savivaldybė plečia testavimo pajėgumus norintiems gauti GP. Vilniuje tam bus skirti du punktai – jau veikiantis Gerulaičio gatvėje, bus atidarytas ir naujas.

„Nuo pirmadienio Lukiškių aikštėje veiks mobilusis testavimo punktas. Atidarome 800 papildomų vietų testuotis; jei bus poreikis ir galimybės, turėdami omeny visus tikslus, plėsime šitą dalyką“, – sako meras.
Remigijus Šimašius

Anot jo, prioritetai teikiami švietimui ir mokykloms. Iki šiol Vilnius neturėjo pakankamai galimybių pasiūlyti daug testų visiems norintiems, tačiau išeičių ieškoma.

„Noriu pasidžiaugti, kad ši idėja, kuri kažkada buvo tik idėja, realizuota. <…>. Aišku, kad norime kuo daugiau galimybių džiaugtis laisvu ir saugiu gyvenimu. GP – tai galimybė nei daugiau nei mažiau išlikti gyvam ir džiaugiantis laisve, bendraujant su kitais žmonėmis“, – akcentavo R. Šimašius.

Sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė informavo, kad testavimosi galimybė gyventojams dėl GP bus aktyvuota sekmadienį – norintys GP pasinaudoti jau pirmadienį, galės tą padaryti iš anksto.

Registruotis testui reikės arba telefonu 1808, arba internetu, svetainėje 1808.lt. Tokie testai būtų nemokami.

„Jeigu žmonės nenori ilgai laukti eilėse ar tiesiog jiems reikia čia ir dabar, jei turi finansinių galimybių, gali pasirinkti, kurioje medicinos įstaigoje pasidaryti testą privačiai“, – paaiškino A. Armonaitė.

Laikinas sprendimas

Ir A. Armonaitė, ir R. Šimašius akcentavo, kad GP yra laikinas pereinamojo laikotarpio sprendimas.

„Tai nėra galutinis sprendimas, kuris turėtų užsibūti, – aišku, kad tai pereinamojo laikotarpio sprendimas“, – patikino R. Šimašius.

Pasak jo, tikslas – išmokti gyventi su pandemija, kad nebereikėtų jokių GP ir visi galėtų naudotis galimybėmis be paso.

Žurnalistų paklausta, ar GP nėra „žmonių rūšiavimas“, A. Armonaitė paaiškino, kad ieškoma išeičių, kaip galima saugiausiai atverti veiklas.

„Verslai galės pasirinkti, ar atsidaryti su apribojimais, ar be apribojimų su GP. GP yra paskata skiepytis. Kai pasirenki, vis dėlto turėdamas teisę skiepytis, nesiskiepyti, tu priverti visą valstybę sėdėti užsidarius, verslus – neveikti, vaikus – neiti į mokyklą ir t. t. Man atrodo, čia irgi yra nemažas žmogaus teisių pažeidimas. Ieškome išeičių“, – teigė A. Armonaitė.

Ji pažymėjo laukianti dienos, kada nustos galioti karantinas ir ekstremali situacija.

Atnaujins kartą per valandą

Registrų centro (RC) generalinis direktorius Saulius Urbanavičius patikino, kad duomenys sistemoje bus atnaujinami kartą per valandą, jie bus gaunami iš e. sveikatos. Tad įvestas testas pavirs nauju GP tik po valandos.

„Pats esminis ir svarbiausias momentas – duomenų tikslumas. Labai svarbu, kad duomenys, kurie atsiranda e. sveikatoje sistemoje, būtų tikslūs, tai yra tiksliai suvesti. Kaip žinia, sistemos „susikalba“ tarpusavyje nustatytais algoritmais, nustatytais kriterijais ir nuo duomenų tikslumo priklauso ir paties galimybė toliau gauti patį pasą. Šiuos duomenis e. sveikatos sistemoje jau ir dabar galime pasitikrinti kiekvienas arba savarankiškai, arba su kieno nors pagalba – atsidaryti e. sveikatą ir pasižiūrėti, ar yra duomenys apie persirgimą, testavimą arba pasiskiepijimą“, – kalbėjo RC vadovas.

Anot jo, tuos asmenis, kurie neturi internetinės prieigos, e. parašo ar e. bankininkystės, RC priims fizinėse klientų aptarnavimo vietose – klientų aptarnavimo centruose – ir pateikus asmens dokumentą atspausdins GP neatlygintinai.

S. Urbanavičius pabrėžė, kad sistemos galimą lankytojų srautą turėtų atlaikyti – sistema paruošta, ištestuota: „Bet rizika, ko gero, išlieka. Jei mes visi smalsumo vedini pirmadienį, 8 val., bandysime prisijungti ir pasižiūrėti, kokios galimybės.“

Jis kvietė jungtis prie sistemos tuomet, kai reikia kur nors eiti ar kai reikalinga galimybė pasinaudoti GP. Sistemos pralaidumas – 5000 vartotojų per minutę.

Reikės užtikrinti griežtus ribojimus

Verslininkas, barų vadovas Saulius Galdikas pabrėžė, kad verslas nori daugiau galimybių ir mažiau ribojimų, tačiau jis įžvelgė, kad ribojimų vis dar lieka labai daug.

„Laiko ribojimas yra mūsų atspirtis, kuri neleis visavertiškai atsistoti ant kojų. Jei „Žalgiris“ žaistų finaliniame ketverte, tai lankytojai negalėtų varžybų žiūrėti. Lygiai taip pat negalėsime žiūrėti „Eurovizijos“ šeštadienį, negalėtume žiūrėti Čempionų lygos finalų. Net jei ir turi GP, galimybės vis tiek gana stipriai apribotos“, – kalbėjo S. Galdikas.

Jis apgailestavo, kad naktiniai klubai toliau lieka uždaryti, nors jie ir taip negalėtų dirbti dėl darbo laiko ribojimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (601)