Taip pat – parduotuvių, turgaviečių (išskyrus maisto), prekybos ir (arba) pramogų centrų veiklas, išskyrus tuos atvejus, kai verslo pagrindinė veikla yra maisto, veterinarijos, pašarų gyvūnams, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių pardavimas ir laidojimo reikmenų pardavimas.

Šią bei kitas mokestines lengvatas siūloma taikyti dėl COVID-19 paskelbto karantino nuostolių patiriantiems verslininkams. Ketvirtadaliu mažesni 2021 m. valstybinės žemės nuomos mokesčiai, jei ateinantį antradienį vyksiančiame posėdyje projektą patvirtins Kauno miesto savivaldybės taryba, bus ir nuomininkams (naudotojams) už valstybinės žemės, kurioje jie ar naudotojai vykdo kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto, sveikatinimo paslaugų centrų, teikiančių poilsio paslaugas, viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų, grožio paslaugų teikimo, lošimo namų (kazino) ir lošimo automatų, bingo salonų, lažybų ir totalizatorių punktų veiklą. Analogiškai mažiau mokės ir parduotuvių, prekybos ir (arba) pramogų centrų (išskyrus tuos, kurių pagrindinė veikla yra maisto, veterinarijos, pašarų gyvūnams, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių pardavimas ir laidojimo reikmenų pardavimas) patalpų nuomininkai ar naudotojai. Taip pat lengvata pasinaudoti galės turgaviečių (išskyrus maisto) veikla užsiimantys nuomininkai.

Pagal parengtą sprendimo projektą, siūloma 50 procentų sumažinti 2021 m. nekilnojamojo turto ir žemės mokesčius už Kauno mieste esantį privačios nuosavybės teise valdomą nekilnojamąjį turtą ir žemės sklypus, kuriuose turto savininkų yra vykdoma viešbučių veikla. Perpus mažesnis, tikėtina, šįmet bus ir mokestis nuomininkams (naudotojams) už valstybinės žemės, kurioje yra vykdoma jų viešbučių veikla, nuomą.

Tačiau ketinama nustatyti, kad mokesčių mokėtojai, pasinaudoję minimu Tarybos sprendimu suteiktomis lengvatomis, netenka teisės į tam pačiam objektui galimas 2021 m. mokesčių lengvatas, taikomas vadovaujantis Mokesčių lengvatų teikimo taisyklėmis, patvirtintomis Kauno miesto savivaldybės tarybos 2007 metų lapkričio 15 d.

Be to, karantino dėl COVID-19 nulemtos lengvatos nebus taikomos nekilnojamajam turtui, kuris šįmet įrašytas į Apleisto ar neprižiūrimo nekilnojamojo turto sąrašą ir Nenaudojamos valstybinės žemės sklypų ar nenaudojamos žemės sklypų sąrašą.

Sprendimo projektas, anot Savivaldybės administracijos atstovų, parengtas vadovaujantis praėjusių metų lapkritį priimtu Vyriausybės nutarimu „Dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo“ bei kitais teisės aktais. Taip siekiama Kaune sumažinti mokestinę naštą nekilnojamojo turto, žemės ir valstybinės žemės nuomos mokesčių mokėtojams, kurių veikla dėl paskelbto karantino buvo apribota ar uždrausta.

ELTA primena, kad kiekvienos savivaldybės taryba turi teisę savo biudžeto sąskaita sumažinti mokestį arba visai nuo jo atleisti. Suteikus mokesčių lengvatas, šiemet Kauno miesto savivaldybės biudžetas netektų iki 500 tūkst. eurų pajamų. Bet, anot Savivaldybės administracijos direktoriaus Viliaus Šiliausko, reikšminga tai, kad, suteikus nekilnojamojo turto, žemės ir valstybinės žemės nuomos mokesčių lengvatą, mokesčių mokėtojai, kurių veikla dėl karantino buvo apribota arba uždrausta, sutaupytas lėšas galės panaudoti kitoms svarbioms ekonominėms reikmėms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją