„Šiandien planuojame Vyriausybėje apsvarstyti keletą papildomų klausimų, kuriuos būtų galima praplėsti nuo gegužės 24 dienos. Natūralu, kad nuolatos vertiname epidemiologinę situaciją ir galvojame apie papildomas veiklas, kurios galėtų būti leidžiamos tiek su Galimybių pasu, tiek be jo“, – Seimo Ekonomikos komiteto posėdyje trečiadienį sakė Ž. Simonaitytė.

Pasak jos, gerėjant epidemiologinei situacijai, bus galima svarstyti, kad neigiamas koronaviruso testas galiotų ilgiau nei 24 valandas.

„Šiuo metu numatyta, kad veiklos su Galimybių pasu leidžiamos po testo praėjus 24 valandoms, tai šitą terminą ilginti iki 48 ar 72 valandų taip pat galima, kai gerėja epidemiologinė situacija“, – akcentavo sveikatos apsaugos viceministrė.

Ž. Simonaitytė taip pat nurodė, kad paskutinių kelių dienų situacija rodo, jog bus galima galvoti ir apie platesnį renginių atvėrimą, didesnius dalyvių skaičius tiek profesionaliojo scenos meno renginiuose, tiek kino teatruose ir kitose veiklose.

Pasak viceministrės, trečiadienį Vyriausybė planuoja priimti ir sprendimus, susijusius su sporto klubais, baseinais, SPA.

„Dėl neformalaus švietimo, sporto klubų, baseinų, SPA – galiu pasakyti, kad keitimai keliauja dar šiandien. Jie bus priimti Vyriausybėje, tikėkimės, kad šiandien“, – sakė Ž. Simonaitytė.

Tuo metu ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis sakė, kad darbai dėl Galimybių paso vyksta pagal planą.

V. Jurgutis priminė, kad visų veiklų startas bus pagal tam tikrus operacijų vadovo patvirtintus reglamentavimus.

Jo teigimu, šiuo metu rūpinamasi techniniu įgyvendinimu dėl antikūnų testo įtraukimo.

„Gegužės 24 dieną tikrai startuosime be jų, bet čia yra pirmas prioritetas, ką techniškai turime papildyti. (...) Tuo rūpinamasi, ir tikrai birželio mėnesį bus pridėtas papildymas“, – sakė V. Jurgutis.

Viceministras nurodė, kad 1808.lt sistemoje bus sukurtas atskiras testavimo požymis, skirtas profilaktiniam testavimui, norint pasinaudoti Galimybių pasu.

„Suprantame, kad savivaldybėms tenka nemenkas iššūkis dėl testavimo apimčių. Yra savivaldybių, kurios žadėjo ir padvigubinti savo testavimo apimtis, yra, kurios žada 50 proc. padidinti, yra tokių, kurios sako, kad joms tai kelia didesnį iššūkį“, – sakė V. Jurgutis.

Numatyta, kad persirgusieji koronavirusu, paskiepyti ar 24 val. prieš planuojamą atlikti veiklą COVID-19 testą pasidarę asmenys nuo gegužės 24 dienos galės naudotis Galimybių pasu. Tarp laisvinamų sričių – bendravimas didesnėmis grupėmis, dalyvavimas renginiuose bei naudojimasis pramogomis ir paslaugomis uždarose patalpose.

Galimybių paso teikiamais privalumais galės naudotis ir vaikai iki 16 metų (jiems Galimybių paso nereikia, svarbu turėti asmens dokumentą).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)