Pirmadienį organizuotoje spaudos konferencijoje buvo teigiama, kad NPD didėtų nuo 400 Eur iki 450 Eur, o tai padidintų mažiausiai uždirbančiųjų pajamas. Uždirbantys minimalų mėnesinį atlyginimą (MMA) kiekvieną mėnesį į rankas gautų 10 Eur, per metus – 120 Eur daugiau.

„Šiandien prezidentas pasirašė dekretą, kuriuo siūlys seimui NPD didinti nuo 400 iki 450 Eur, kas įsigaliotų nuo šių metų liepos 1 d. Mažiausių pajamų gavėjams tai būtų papildomų 120 Eur šiemet, kuriuos jie gautų kaip papildomas pajamas.

Prezidento nuomone tai yra svarbi ekonomikos politikos priemonė, kuri turėtų būti aktyvuota būtent šiuo metu. Jau iki pandemijos pajamų nelygybė Lietuvoje buvo viena pagrindinių ekonominių socialių problemų. Na, ir pandemija ekonomiką paveikė labai asimetriškai. Dešimtadalis didžiausias pajamas gaunančių asmenų jautėsi pakankamai gerai, jų pajamos augo 20 proc., o dešimtadalio mažiausiai uždirbančių pajamos stagnavo“, - sakė prezidento vyriausiasis patarėjas ekonominės ir socialinės politikos klausimais Simonas Krėpšta ir pridūrė, kad NPD pakėlimas yra ta priemonė, kuri galėtų užkardyti kelią ir kitoms problemoms, pavyzdžiui, emigracijai, nes yra ženklų kad ji spartėja.

Paklaustas, kodėl NPD didinamas būtent 50 Eur, S. Krėpšta sakė, kad tai, anot Prezidentūros, yra pakeliama našta šių metų persvarstomam biudžetui ir tuo pačiu metu suteikia apčiuopiamą naudą, ypač, mažas pajamas uždirbantiems asmenims.

NPD didinimas įtakos turėtų ir biudžetui. Kaip teigiama, jis mažėtų nuo 40 iki 80 mln., Eur, priklausomai, kaip asmenys pasinaudos šia lengvata.

„Tai yra maždaug dvi šimtosios šių metų deficito. Tiesioginė finansinė kaina yra nedidelė, tai daugiau ekonominių prioritetų klausimas“, – sakė S. Krėpšta.

Jis taip pat pridūrė, kad didžiausią NPD didinimo naudą pajustų nuo MMA iki vidutinio darbo užmokesčio (VDU) uždirbantys asmenys.

„Uždirbantiems daugiau nei VDU ta nauda vis labiau nunyksta ir ji visai nunyksta asmenims, kurie uždirba daugiau nei du VDU“, – sakė jis.

Kad įstatymo pataisa įsigaliotų, balsuoti dar turės Seimas. Redakcija primena, kad didinti NPD G. Nausėda siūlė ir pernai. Jis, Seimo pritarimu, buvo padidintas nuo 350 iki 400 Eur.

Anksčiau „Delfi“ finansų ministrė Gintarė Skaistė sakė, kad prezidento Gitano Nausėdos pasiūlymas didinti NPD į atnaujintą šių metų valstybės biudžetą neįtrauktas, nes nebuvo registruotas.

„Prezidentas tiesiog teigė, kad aktyviai svarsto tokią galimybę – teikti įstatymo projektą, tačiau registruoto pasiūlymo mes neturime. Šiandien įvertinti tie siūlymai biudžete, kurie yra registruoti“, – penktadienį žurnalistams sakė ji.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas taip pat yra pasisakęs, kad siūlymas didinti NPD nebuvo derintas nei su Seimu, nei su Vyriausybe ir jam kelia nuostabą.

„Verta atkreipti dėmesį, jog dėl tokio siūlymo 80 mln. Eur mažėtų valstybės biudžeto pajamos ir didėtų valstybės skola, todėl prieš priimant sprendimą būtų svarbu atidžiai pasiskaičiuoti“, – sakė jis.

Anksčiau apie prezidento planus didinti NPD taip pat buvo pasisakiusi ir premjerė Ingrida Šimonytė. Ji teigė, kad nėra aišku, kokią problemą šiuo siūlymu būtų bandoma spręsti.

„Apie pasiūlymus išgirdau vakar iš žiniasklaidos, nelabai turėjau galimybių giliai vertinti. Nelabai aišku, kokią problemą yra bandoma spręsti. Noriu priminti, kad praėjusiais metais Prezidentūra siūlė mažinti gyventojų pajamų mokestį baimindamasi darbo užmokesčio mažėjimo“, – tada sakė ji.

„Per pandemiją akivaizdžiai išaugo dirbančių asmenų pajamų nelygybė – skaudžiausiai nukentėjo tie, kurie uždirba mažiau, negalėjo dirbti per nuotolį, buvo priversti būti prastovose“, – Prezidentūros pranešime buvo cituojamas G. Nausėda.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)