Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) gegužės 12 dieną iš dalies patenkino prekybos tinklo „Iki“ valdytojos „Palink“, Pakuočių tvarkymo organizacijos (PTO) ir „Žaliojo taško“ skundą – jos prašė panaikinti pernai birželį priimtą Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) sprendimą.

VAAT „Metrail“ skundą pernai atmetė, tačiau atkreipė dėmesį, kad Vilniaus RAAD prieš bendrovę nesiėmė jokių veiksmų ir nesukėlė jokių teisinių pasekmių. „Metrail“ teismo prašė panaikinti Vilniaus RAAD 2016-ųjų sprendimą panaikinti įmonės išrašytus atliekų sutvarkymo dokumentus, nes jie esą buvo netinkami.

Su tokia teismo išvada nesutiko „Palink“, – apeliaciniame skunde ji tvirtino, jog sutvarkytų atliekų dokumentų panaikinimas reiškia mokestines pasekmes jį gavusiems gamintojams ir importuotojams.

„Palink“ tvirtino, kad LVAT yra nustatęs, jog tinkamas atliekų sutvarkymas lemia mokesčio už aplinkos teršimą lengvatos taikymą, o atliekų tvarkytojų išrašyti dokumentai ir licencijuotų organizacijų patvirtinimai yra „itin tampriai susiję“.

LVAT sutiko su „Palink“ argumentu – anot jo, nurodęs, jog „Metrail“ argumentai yra deklaratyvūs, pirmosios instancijos teismas neatliko tinkamos Vilniaus RAAD sprendimo analizės.

„Pirmosios instancijos teismas (...) nepagrįstai sprendė, kad minėtas spendimas pareiškėjui („Palink“ – BNS) turi tik tarpinę teisinę reikšmę ir jokių teisinių pasekmių nesukėlė“, – rašoma teismo nutartyje.

LVAT atkreipė dėmesį, kad VAAT sprendimas panaikinamas tik ta apimtimi, kiek tai liečia dokumentų panaikinimą įmonėms „Palink“, PTO ir „Žaliajasis taškas“.

Vilniaus RAAD teigė, kad „Metrail“ neturėjo teisės išrašyti dokumentų, nes metalinių pakuočių atliekos buvo eksportuojamos į Latvijos bendrovę „Latvian Recycling Company“, kuri jų neperdirba.

Bylos duomenimis, Vilniaus RAAD sprendimu taip pat panaikinti pakuočių sutvarkymą įrodantys dokumentai, išrašyti bendrovėms „Feralita“ ir „Biseris“, tačiau jos sprendimo LVAT neskundė.

Pakuotes sutvarkyti įsipareigoja į aplinką jas išleidžiančios įmonės – didieji prekybos tinklai, aludariai ir nealkoholinių gėrimų gamintojai, kitos bendrovės. Jos yra sukūrusios dvi dideles organizacijas – viešąsias įstaigas Pakuočių tvarkymo organizaciją (PTO) ir „Žaliasis taškas“, atliekančias tarpininko vaidmenį, tvarkant atliekas.

PTO ir „Žaliasis taškas“ samdo atliekų tvarkytojus, viena jų buvo bendrovė „Metrail“, dėl kurios neteisėtos veiklos aplinkosaugininkai kreipėsi į teisėsaugą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją