„Prezidentas tiesiog teigė, kad aktyviai svarsto tokią galimybę – teikti įstatymo projektą, tačiau registruoto pasiūlymo mes neturime. Šiandien įvertinti tie siūlymai biudžete, kurie yra registruoti“, – penktadienį žurnalistams sakė ji.

G. Skaistė priminė, kad tai yra pridėtinės vertės mokesčio lengvatos labiausiai nukentėjusiems sektoriams, taip pat – pelno mokesčio lengvata, kuomet 2020 metų nuostoliu galima pasidengti mokėtiną 2019 metų pelną.

„Manome, kad ši parama yra nutaikyta į labiausiai nukentėjusius sektorius ir būtent skirta pereinamajam laikotarpiui, kad įmonių finansiniai rodikliai būtų geresni ir paskatos bankrutuoti būtų mažesnės.

Tuo metu gyventojų pajamų mokesčio lengvata kalba apie sistemines problemas, apie tai, kaip reiktų spręsti pajamų nelygybės klausimus ilguoju laikotarpiu, todėl, mano nuomone, tokie klausimai turėtų būti sprendžiami toje darbo grupėje, kurią esame sukūrę Finansų ministerijoje, t. y. mokesčių lengvatų peržiūros darbo grupėje.

Tada kartu su kitais mokestiniais sprendimais būtų galima pateikti tam tikrą holistinį sprendimą, kuris apimtų visą mokesčių sistemą. Šie sprendimai planuojami daryti rudenį“, – spaudos konferencijoje po Vyriausybės posėdžio dėstė ministrė.

Kaip žinia, G. Nausėda anksčiau siūlė neapmokestinamąjį pajamų dydį kelti iki 450 eurų (dabar yra 400 eurų).

Kiek skolinsis

G. Skaistė dar kalbėjo, kad šiemet planuojama skolintis 5,7 mlrd. eurų, t. y. maždaug 400 mln. eurų daugiau nei planuota gruodį.

„Iš jų euroobligacijos – 2,75 mlrd. eurų, o vidaus rinkoje – 2,1 mlrd. eurų. Taip pat paskolos iš tarptautinių finansinių institucijų (Europos Komisijos, Europos centrinio banko) – 0,869 mlrd. eurų“, – nurodė ji.

Ministrė dar patikslino, kad planuojamos naujos PVM lengvatos turėtų įsigalioti, jei tam pritars Seimas, nuo liepos 1 dienos.

„Galiotų pusantrų metų, iki 2022 metų pabaigos“, – sakė ji.

Tęs iki rudens

Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė sakė, kad pagalbos dėl COVID-19 priemonės bus tęsiamos iki rudens.

„Taip pat atsiranda nauja. Nuo liepos 1 dienos pasiūlysime darbo užmokesčio subsidiją už į darbą sugrįžusius darbuotojus, kurie per karantiną ilgiausiai išbuvo prastovose. Norime paskatinti šiuos darbuotojus sugrįžti į darbo rinką pirmiausia.

Esamų priemonių tęsimui ir naujų priemonių atsiradimui iš biudžeto papildomai planuojame skirti 228,3 mln. eurų“, – sakė ji.

Plačiau apie atnaujintame biudžete numatomus pokyčius skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)