Vilniuje jau galima rasti pilotinių parduotuvių

Šiandien parduotuvėse besilankantiems pirkėjams vienu svarbiausių tikslų išlieka minimalų laiką trunkantis apsipirkimas. Be to, nuolat skubantys pirkėjai pandemijos laikotarpiu lygiai taip pat pradėjo vengti papildomo kontakto su kitais žmonėmis bei netgi su prekystalių paviršiais parduotuvėse, tad vis daugiau dėmesio susilaukia vadinamas „contactless“ tipo apsipirkimas.

Mažmeninės prekybos technologinių sprendimų bendrovės „StrongPoint Technology“ vadovas Julius Stulpinas tikina, kad tokios, minimalaus kontakto reikalaujančios savitarnos kasos, jau yra išbandomos Lietuvoje: jos geba atpažinti sveriamas prekes be brūkšninio kodo. Tuo metu Estijoje šios kasos taip pat gali automatiškai nustatyti pirkėjo amžių.

Savitarnos kasos

„Šiandien Vilniuje galima aptikti pirmąsias savitarnos kasas, gebančias be pirkėjo ar pardavėjo įsikišimo identifikuoti brūkšninio kodo neturinčią prekę, pavyzdžiui, obuolį arba pomidorą. Tuo tarpu Estijoje jau kurį laiką veikia veido atpažinimo technologija, kuri norint įsigyti amžiaus cenzą turinčias prekes, automatiškai nustato pirkėjo amžių. Klientų atsiliepimai apie šias technologijas iš tikrųjų džiugina – anot jų, tai leidžia pamiršti dirglumą savarankiškai kasos meniu nerandant norimos prekės ar laukiant užsiėmusio konsultanto vien dėl reikalingo amžiaus patvirtinimo“, – teigia J. Stulpinas.

Apsiperkama 1,5 min. greičiau, o ekranas liečiamas 20 kartų rečiau

„StrongPoint Technology“ vadovas tvirtina, kad nors prekių atpažinimo sistema yra dar tik pradinėje tiesioginių bandymų stadijoje, spėta susilaukti pirkėjų ir parduotuvių darbuotojų komplimentų. Anot jo, naujos technologinės galimybės leidžia iki 95 proc. sumažinti būtinybę liesti ekraną, dėl ko gerokai pagreitėja ir apsipirkimo procesas.

„Šių technologijų nauda pirkėjams ir parduotuvių darbuotojams yra abipusė. Pavyzdžiui, didžiausias privalumas pirkėjams – laiko sutaupymas. Apsipirkinėjant išmaniosiose kasose jie išvengia laiko gaišimo ieškant sveriamų produktų savitarnos ekrano meniu. Nors tai atrodo kaip nedidelė bėda, kartais tokios paieškos bei galų gale konsultanto pasikvietimas į pagalbą gali atimti iki pusantros minutės vien už vienos prekės įsigijimą. Tuo metu, žvelgiant iš konsultantų perspektyvos, jie turi progą užsiimti kitomis, galbūt tuo metu svarbesnėmis užduotimis“, – pasakoja J. Stulpinas.

„StrongPoint Technology“ vadovas išskiria, jog pažangios „contactless“ tipo savitarnos kasos iš esmės netgi sprendžia ir tam tikras socialines problemas, kadangi palengvina apsipirkimą emociškai jautresniems ir uždaresniems žmonėms.

„Šiuo atveju savitarnos kasose apsiperkantys žmonės gauna maksimalų privatumą, norėdami įsigyti intymesnių prekių, dėl kurių kartais net ir nepelnytai būna gėda. Ne paslaptis, kad kai kuriems tai išties sukelia bereikalingą emocinį diskomfortą. Naudų čia atranda ir darbo dienas parduotuvėse leidžiantys pardavėjai, kurie šių kasų dėka gali išvengti kontakto su pavargusiais, skubančiais ir kartais piktesniais pirkėjais“, – pasakoja J. Stulpinas.

Technologijas reikia prisijaukinti

J. Stulpinas atskleidžia, kad viena iš siekiamybių – kryptingai eiti visiškai bekontakčio apsipirkimo link. Ir nors tai yra pirkėjų padiktuoti poreikiai, kartais priprasti prie jų visiems prireikia laiko.

„Šiandien vertinant praktikoje jau išbandytas technologijas, tokias kaip savarankiško skenavimo priemonės ar mobiliuosiuose telefonuose instaliuotos mokėjimo kortelių funkcijos, pastebime, jog pradžioje žmonės nesiryžta jų naudoti.

Galbūt yra abejojama duomenų saugumu ar tiesiog trūksta žinių, kaip teisingai naudotis dar neišbandytomis technologijomis. Dėl to tiek mes, tiek prekybininkai turime padėti žmonėms peržengti šį barjerą ir padėti atrasti greitesnius bei patogesnius apsipirkimo būdus“, – teigia „StrongPoint Technology“ vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)