Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas konservatorius Laurynas Kasčiūnas sako, kad kontrabanda sudaro 20–30 proc. visos rūkalų rinkos, o cigaretės iš Baltarusijos – „absoliučią daugumą“.

„Rūkydami kontrabandines cigaretes prisidedame prie Lukašenkos režimo palaikymo. Tai didžioji geopolitinės saugos problema, mano požiūriu“, – BNS teigė jis.

Komitetas su institucijomis šią savaitę tarėsi, kaip sustiprinti kovą su baltarusiškų rūkalų kontrabanda.

„Kol kas kalbame apie įrankius, kurie leistų kovoti, lėšas po to žiūrėsime. Tai ir automobiliai, sienos apsauga, nes technologiškai dar nesame iki galo įrengę visos apsaugos per visą sieną“, – sakė komiteto vadovas.

L. Kasčiūno teigimu, baltarusiškų kontrabandinių cigarečių įvežimo problema komitete svarstytas, nes jo „mastai didėja“.

„Akivaizdu, kad tai valstybinio lygmens Baltarusijos politika, prie Minsko kai kurie net fabrikai yra skirti grynai cigarečių kontrabandai į Lietuvą gaminti“, – svarstė jis.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto mokslininkų duomenimis, 2019 metais 10,7 proc. visų surūkytų cigarečių buvo nelegalios, o 82 proc. jų buvo iš Gardino tabako fabriko „Neman“.

Tuščių pakelių rinkimas parodė dar didesnį kontrabandos mastą – 31,5 proc. rastų pakelių buvo neapskaityti ir skirti ne Lietuvos rinkai, o kontrabandos vertė juodojoje rinkoje siekia apie 100 mln. eurų.

Muitinės duomenimis, kontrabanda iš Baltarusijos išaugo nuo 85 proc. 2019 metais iki 93 proc. pernai. 2020 metais šalies muitininkai sulaikė didžiausią šalies istorijoje nelegalių rūkalų kiekį – 16,6 mln. pakelių cigarečių – dukart daugiau negu 2019 metais, kai irgi buvo sulaikytas rekordinė kontrabanda.

2018 metais 34 proc. kontrabandinių cigarečių buvo sulaikoma šalies viduje, nuo 2019 metų – pasienyje su Baltarusija, kur tais metais įkliuvo 54 proc. kontrabandos, o pernai – 64 procentai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)