Balandžio mėnuo – laikas, kai internetas mirgėdavo nuo sezoninio darbo Anglijoje pasiūlymų lietuviams, daugiausiai tai būdavo pranešimai apie galimybes per trumpą laiką užsidirbti žemės ūkio bendrovėse.

Šiemet norint rasti tokį skelbimą tektų gerokai pavargti. Radus – sėkmė negarantuojama.

„O kaip jūs ten išvažiuosite?“, – išgirdusi klausimą nusistebėjo ir pokalbį iš karto baigė viena tarpininkavimo paslaugas siūlanti moteris.

Išvažiuoti tikrai įmanoma, tačiau susidomėjimas gerokai sumažėjęs, o į tai reaguodami įdarbinimo užsienyje paslaugų teikėjai atsisako tokių pasiūlymų, o dalis – sustabdė veiklą arba ją iš viso nutraukė.

Mąžta lietuvių susidomėjimas ne tik sezoniniu, bet ir darbu JK apskritai, nors ši šalis išlieka viena patraukliausių pagal galimybes užsidirbti.

Laikai pasikeitė, žmonės dairosi kitur.

Gąsdina testai

„Žinoma, kad srautai į JK sumažėjo, bet pagrindinė priežastis – ne „Brexit“, o COVID pandemija. Nors nuo šių metų pradžios išvykimo į šią šalį sąlygos keitėsi nežymiai, žmones gąsdina nežinomybė, reikalavimas atlikti net 3 testus: vieną Lietuvoje, 2 – Anglijoje“, – šių metų pokyčius vardijo įdarbinimo užsienyje paslaugas siūlančio portalo dirbkuzsienyje.lt vadybininkas.

Anot jo, darbdaviai ir tarpininkaujančios agentūros Britanijoje skelbia, kad iki šių metų birželio pabaigos žmones įdarbina pagal ankstesnes sąlygas, o po „Brexit“ sugriežtintų imigracijos taisyklių apribojimų dar netaiko.

Sezoninis darbas lietuviams jau neįdomus, sako vadybininkas, juos domina „švaresnio“ darbo pasiūlymai.

„Daugiausiai tai logistikos paslaugų kompanijos, darbas sandėliuose.

Sezoninio darbo nesiūlome jau kelis metus, jis lietuvių nedomina“, – sakė vadybininkas.

Jis sutinka, kad darbo paieškų kryptys pasikeitė – galimybės užsienyje užsidirbti ieškantys žmonės dabar daugiau dairosi žemyninėje Europoje: Vokietijoje, Nyderlanduose.

„Finansiniu požiūriu, JK ir dabar yra geriausia kryptis, tačiau aplinkybės pasikeitė, žmonės dabar prioritetą teikia tam, kas siūlo paprastesnes atvykimo sąlygas. Pavyzdžiui, Nyderlandų darbdaviai viliodami darbo jėgą apmoka net privalomoje saviizoliacijoje praleistą laiką, pasirūpina maistu.

JK gerbėjų sumažėjo. Šią šalį renkasi nebent tie, kurie ten turi giminaičių ar draugų, tie, kurie ten dirbo anksčiau, arba žmonės, kurie nori pabūti anglakalbėje aplinkoje ir pagerinti savo kalbos žinias“, – kalbėjo vadybininkas.

Laukia gegužės vidurio

Viena įdarbinimą Anglijoje siūlanti kompanija Vilniuje skelbia, jog gali padėti gauti labai daug darbų šioje šalyje: nuo gerai apmokamos veiklos kvalifikuotiems specialistams, iki darbo žemės ūkyje tiems, kurie net nemoka angliškai.

Nors šie skelbimai viešai prieinami, tačiau jie – beverčiai. Nurodytu telefono numeriu atsiliepęs žmogus tik pranešė, kad veikla sustabdyta nuo praėjusio rudens, o ar bus atnaujinta – priklausys nuo Jungtinės Karalystės vyriausybės sprendimo.

„Laukiame gegužės 17-osios ir tikimės. Tada gal ir galėsime kažką pasiūlyti“, – trumpai į klausimą apie lietuvių susidomėjimą darbu JK atsakė paslaugos teikėjo atstovas.

Pagal JK vyriausybės planą, gegužės 17-ąją turėtų dar labiau atlaisvėti karantino Anglijoje sąlygos ir atsinaujintų tarptautinės kelionės.

Dabar jos leidžiamos tik dėl labai riboto skaičiaus priežasčių.

Daug važiuoja į Vokietiją

Alytuje įsikūrusios UAB „Personalas“ vadovas sako, kad sezoninio darbo užtektinai siūlo kitos Europos šalys, todėl ir be Anglijos veiklos užtenka.

„Jau nuo kovo vidurio yra didžiulis poreikis sezoninių darbuotojų Vokietijos apgyvendinimo įstaigose, darbuotojų trūksta jūros salose įsikūrusiuose viešbučiuose.

Jie ruošiasi sezonui, po truputį atnaujina veiklą.

Dalis mūsų darbuotojų ten jau išvyko“, – sakė Alytuje esančios bendrovės direktorius Deividas Lukaševičius.

Anot jo, be Vokietijos žmonės dar dairosi į Skandinavijos šalis, todėl poreikio užmegzti ryšius su Anglija niekada nebuvo.

„Yra pakankamai darbo ir be jos“, – sakė vadovas.

Britanija įsileis ne bet ką

Iš Europos Sąjungos pasitraukusi Jungtinė Karalystė nustojo paisyti laisvojo judėjimo principo ir nuo šių metų sugriežtino imigracijos kontrolę, todėl gyventi ir dirbti šioje šalyje norintiems žmonėms teks įvykdyti kur kas aukštesnius reikalavimus nei anksčiau.

Sprendimas – įsileisti užsienietį ar ne – priklausys nuo jo profesijos, gebėjimų, planuojamo uždarbio, anglų kalbos žinių ir kitų savybių, kurios bus vertinamos taškais ir tik surinkus reikiamą jų sumą galima tikėtis leidimo į JK.

Ne tokie griežti reikalavimai bus taikomi trūkstamų profesijų atstovams, kurio sąrašas nuolat kinta (jį galite rasti čia).

Atskira tvarka galioja ir sezoniniams darbuotojams – jiems išduodamos laikinos, dirbti iki 6 mėnesių JK teisę suteikiančios vizos. Šie dokumentai kainuoja 244 svarus sterlingų, vizos prašantis žmogus privalo būti vyresnis nei 18 metų ir savo sąskaitoje turėti bent 1270 £ – įrodymą, kad esant reikalui kandidatas galėtų savimi pasirūpinti JK.

Sezoninio darbuotojo vizai gauti taip pat reikalingas specialus numeris (certificate of sponsorship), kuris suteikia informaciją apie būsimą darbą ir asmens duomenis.