Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas pripažįsta, kad valstybė skolina ar kitaip remia nukentėjusį verslą, užuot perdavusi šią funkciją bankams ir jiems suteikdama garantijas.

„Žiūrint į ateitį, galima tikrai galvoti apie modifikavimą priemonių tiek darant jas tikslesnes, išlaikant laikinumo pobūdį, tiek galvojant apie būdus, kaip sumažinti tiesioginį poveikį valdžios sektoriaus balansams“, – komitete trečiadienį sakė viceministras M. Liutvinskas.

„Priemonių (dabartinių – BNS) dizainas didžiąja dalimi yra Ekonomikos ir inovacijų ministerijos kompetencija. Bet tai pilnai nėra mūsų rankose esantys klausimai“, – pridūrė jis.

M. Majauskas pripažino, kad valstybės parama verslui, nukentėjusiam nuo koronaviruso, buvo grindžiama „kietomis“ priemonėmis.

„Per kompensacijas, per pinigų dalinimą, per skolinimą. Tai, ką iš esmės turėtų daryti bankai. Kai kurioms įmonėms nebereikėjo kreiptis į bankus. Ir Lietuva bankų paskolų portfelio mažėjimu (13 proc.) išsiskyrė“, – posėdyje sakė M. Majauskas.

Europos Sąjungos šalys tai darė protingiau, gudriau – jos suteikdavo garantijas bankams, kad jie skolintų. Jeigu įmonės gali atiduoti, jos atiduoda, o jeigu ne – valstybė garantuoja už tą verslą taip skaičiuojant mokesčių mokėtojų pinigus“, – pridūrė jis.

M. Majauskas įsitikinęs, kad nepaisant to, jog šiandien šalies ekonomika atrodo gerai, vieną dieną toks verslo rėmimo būdas bus įvertintas „pakankamai kritiškai“, nes išaugino skolą ir vieną didžiausių Europos Sąjungoje fiskalinių deficitų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)