Teismas 2021 m. gegužės 3 d. nutartimi pritaikė laikinąsias apsaugos priemones, kurių esmė – sustabdyta darbuotojų skatinimo opcionais programa, taip pat ir vadovų skatinimo opcionais programa iki teismo sprendimo įsiteisėjimo šioje byloje.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas teigia, kad prokuratūra aiškinasi aplinkybes ir dėl „Klaipėdos naftos“ darbuotojų skatinimo akcijomis.

Anksčiau Biudžeto ir finansų komitetas rekomendavo stabdyti akcijų suteikimo darbuotojams ir vadovams praktiką valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse, siekiant išsklaidyti abejones dėl tokios praktikos teisėtumo.

„Ignitis Grupė“ vadovams skyrė iki 212 tūkstančių eurų vertės nominalios vertės akcijų – didžiausia jų dalis (50,6 tūkst. eurų vertės akcijų), pasiekus iškeltus tikslus, tektų grupės vadovui Dariui Maikštėnui, o kiti vadovai gautų maždaug po 26,3 tūkst. eurų vertės akcijų. Ankstesnio finansų ministro Viliaus Šapokos patvirtintose taisyklėse nurodyta, kad akcijos suteikiamos perleidžiant „Ignitis grupės“ turimas savas akcijas.

Akcinių bendrovių įstatyme yra aiškiai apibrėžta išimtis – akcijų suteikimą apibrėžiantis straipsnis netaikomas toms bendrovėms, kurių bent pusę balsų valdo valstybė arba savivaldybė, taip pat jų dukterinėms įmonėms.

„Ignitis grupė“ vertina, kad darbuotojų ir vadovų skatinimas opcionų programomis, kaip sudėtine atlygio ir motyvavimo sistemų dalimi, yra modernus, geriausias tarptautines praktikas ir Lietuvos įstatymus atitinkantis procesas.Bendrovė primena, kad akcijas reguliuojamose rinkose gali įsigyti mažmeniniai Lietuvos bei užsienio investuotojai. Ši akcijų dalis, kuria prekiaujama reguliuojamose rinkose, nėra valstybės valdomas turtas.

Kadangi kaip atlygio ir motyvavimo sistemos dalis būtų perleidžiamos tik grupės turimos savos akcijos, įsigytos savų akcijų reguliuojamose rinkose, valstybei nuosavybės teise priklausančios akcijos perleidžiamos nebūtų ir tai niekaip nepaveiktų kontroliuojančio akcininko – valstybės – kontrolinio akcijų paketo dydžio.

Bendrovės nuomone, įgyvendinant darbuotojų ir vadovų opcionų programas, nei viešasis interesas, nei teisės aktai nebuvo pažeisti.

„Gerbiame Prokuratūros teisę, vykdant jai pavestas funkcijas, kreiptis į teismines institucijas. Galutinį sprendimą dėl ieškinio pagrįstumo priims teismas. Teismo procesas neturės įtakos Bendrovės veiklai. Bendrovė įvertins ieškinio bei Teismo nutarties argumentus ir priims sprendimus dėl tolimesnių procesinių veiksmų“, – rašoma pranešime.

Viceministras: tai teismų kompetencija

Finansų viceministras Gediminas Norkūnas paaiškina, kad sprendimas dėl „Ignitis grupė“ vadovų skatinimo principų buvo priimtas ankstesnio buvusio ministro Viliaus Šapokos.

„Esame pateikę Vilniaus apygardos prokuratūros ir STT prašymu atsakymus į šių institucijų užduotus klausimus. Jau sudarytos sutartys gali būti nutraukiamos tik šalių sutarimu arba teismo sprendimu, tad įmonės vienašališkai jų nutraukti negali. Nuo bet kokių vertinimų dėl teisėtumo šiuo metu susilaikome – tai yra teismų kompetencija“, – teigia G. Norkūnas

Pagal pasirašytas opcionų sutartis, vadovams pasiekus nustatytus rodiklius 2024 m. būtų skiriamos „Ignitis grupės“ rinkoje supirktos akcijos.

„Vadovų skatinimo akcijų opcionais sistema yra naudojama daugelyje šalių – listinguotose įmonėse tai įprasta (nors neprivaloma) praktika daugelyje Europos Sąjungos šalių, norint išlaikyti kompetentingus įmonės darbuotojus, didinti jų motyvaciją, siekiant ilgalaikių ir tvarių strateginių tikslų. Mokestiniais aspektais opcionų sistema jau keletą metų yra reglamentuota Lietuvoje ir nuo 2019 tokią skatinimo sistemą taiko valstybės valdoma AB „Klaipėdos nafta“, – apžvelgė viceministras.

Majauskas: aiškinamasi ir dėl Klaipėdos naftos

„Klaipėdos nafta“ (KN) anksčiau taipogi darbuotojus skatino rinkoje supirktomis akcijomis.

„Esame informuoti, jog pagal gautą skundą prokuratūra aiškinasi aplinkybes ir dėl valstybės kontroliuojamos KN, kur, mano žiniomis, prieš kelis metus bendrovės akcijos buvo suteiktos darbuotojams“, – informavo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas M. Majauskas.

Pasak jo, Biudžeto ir finansų komitetas ne kartą atkreipė atsakingų vykdomosios valdžios institucijų dėmesį, jog valstybės turto naudojimas turi būti griežtai prižiūrimas.

„Šiuo atveju tiek „Ignitis grupė“, tiek ir „Klaipėdos nafta“ yra valstybės kontroliuojamos bendrovės, todėl neturėtų likti jokių abejonių dėl akcijų suteikimo privatiems asmenims teisėtumo“, – pabrėžė M. Majauskas.

Pati KN paaiškino, kad darbuotojus akcijomis skatino vienerius metus.

„Pažymime, kad sprendimą mokėti premijas akcijomis taikėme vienerius metus, kai vietoje piniginės premijos dalies, esant valdymo organų ir akcininkų sprendimams, buvo įsigytos ne valstybei priklausančios akcijos ir suteiktos darbuotojams. Suteikiant akcijas darbuotojams valstybei buvo atskaityti ir sumokėti visi mokesčiai. KN savo veikloje šiuo metu nebetaiko premijavimo akcijomis tvarkos ir akcijų suteikimo darbuotojams klausimas KN šiuo metu nėra aktualus“, – paaiškina bendrovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)