Valstybinė mokesčių inspekcijos (VMI) Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė laidoje „Piniginiai reikalai“ kalbėjo, kad iki gegužės 3 d. iš viso pajamų deklaracijas pateikė 1 mln. 320 tūkst. gyventojų. Daugiau kaip 30 tūkst. deklaracijų gauta per šeštadienį ir sekmadienį.

Iš pateikusiųjų deklaracijas duomenų matyti, kad gyventojai į valstybės biudžetą turi sumokėti 215 mln. Eur, o 257 mln. Eur bus grąžinta.

Kalbėdama apie skolininkus S. Aliukonytė-Šnirienė pirmiausia išskyrė vykdančiuosius individualią veiklą ir einančiuosius atitinkamas pareigas.

„Šio ryto duomenimis, 67 tūkst. individualią veiklą vykdančių asmenų dar turėtų pateikti deklaracijas. 75 proc. pateikė laiku ir deklaravo beveik 57 mln. Eur mokėtinų pinigų.

Dar viena žmonių grupė – užimantys pareigas, 44 tūkst. jų dar turi pateikti deklaracijas. Vienai ir kitai grupei žmonių terminas yra šiandien, t. y. pirmadienis. Jeigu jie deklaracijas pateiks kitą dieną, bus pažymėta, kad pavėlavo“, – įspėjo VMI atstovė.

Kas laukia skolininkų

Deklaracijas privalėjo pateikti gavusieji nuomos pajamų iš kitų gyventojų, palūkanų, darbinių pajamų iš užsienio, dėl įregistruotos individualios veiklos pagal pažymą ar turėtą verslo liudijimą, jeigu yra prievolė deklaruoti turtą (pavyzdžiui, valstybės tarnautojams, politikams), norint pasinaudoti nustatytomis lengvatomis ir panašiais atvejais.

VMI atkreipia dėmesį, kad gyventojams, susidūrusiems su finansiniais sunkumais ir negalintiems iki gegužės 3 d. sumokėti mokesčių, iki rugpjūčio 31 d. ir dar du mėnesius po to nėra skaičiuojami delspinigiai ar pradedami išieškojimo veiksmai.

„Tas pats galioja ir individualią veiklą vykdantiems žmonėms, kurių ekonominė veikla įtraukta į vadinamuosius kovidinius sąrašus. Jeigu jų veikla nėra šiuose sąrašuose, jie gali sudaryti mokestinės paskolos sutartį be palūkanų iki rugpjūčio 31 d.“, – pažymi S. Aliukonytė-Šnirienė.

„Galioja ir įprastinė tvarka – sudaromos mokestinės paskolos sutartys, kai žmonės kreipiasi, kai jiems tokios reikia, – negali šiandien visos sumos sumokėti. Turime 1600 gyventojų, kurie jau sudarė mokestinės paskolos sutartį daugiau kaip 8 mln. Eur“, – pridūrė ji.

Pavėlavusiems gresia baudos

Jeigu gyventojai piktybiškai ar pamiršę iki antradienio nedeklaruos pajamų VMI išsiųs priminimus, tačiau yra rizika gauti ir baudą. Tokiems asmenims gali būti taikoma administracinė atsakomybė, t. y. surašytas protokolas. Pernai pusantro tūkstančio žmonių gavo administracinius nutarimus – jų veikla įvertinta kaip nedrausminga.

„Išskirčiau atitinkamas pareigas einančius žmones – valstybės tarnautojų ir kitų grupių, – nes jų turi būti pateikta ne tik pajamų deklaracija, bet ir turto, kurios duomenys vėliau yra viešinami“, – atkreipia dėmesį VMI atstovė.

Jeigu žmogus deklaravo savo pajamas ir jam reikia sumokėti mokesčius, tačiau iki gegužės 3-osios to nepadarė, jam iki spalio 31 d. nebus skaičiuojami delspinigiai, ir suma nebus išieškoma.
„Per tą laiką jis turi galimybę pats susidėlioti, per kiek laiko tuos deklaruotus pinigus sumokės“, – pažymi ji.

„Kita dalis žmonių – vykdantys individualią veiklą ir nepatenkantys į kovidinius sąrašus, jiems rekomenduojame sudaryti mokestinės paskolos sutartį ir mokėti pagal sudarytą grafiką“, – priduria VMI atstovė.

Stasė Aliukonytė-Šnirienė

Kam terminas negalioja

Iki gegužės 3 d. deklaravę pajamas gyventojai galėjo susigrąžinti ir gyventojų pajamų mokesčio permokas. Iki pirmadienio deklaruota grąžintina suma – 260 mln. Eur, gyventojams jau yra pervesta apie 130 mln. Eur deklaruotos sumos. Tačiau S. Aliukonytė-Šnirienė atkreipia dėmesį, kad tokie gyventojai deklaruoti pajamas galės ir vėliau.

„Jeigu žmonės darė įmokas į gyvybės draudimą, pensijų kaupimą, turėjo palūkanų už būsto kreditus, paimtus iki 2009 m., jeigu metų eigoje mokėjo už studijas arba grąžino studijoms gautą paskolą. Taip pat antri metai, kai žmonės patyrė išlaidų dėl būsto, automobilių remonto, auklių paslaugų. Jie ir šiais metais gali susigrąžinti atitinkamas pinigų sumas“, – kategorijas žmonių, kurie gali teikti deklaracijas ir po gegužės 3 d., ir jiems atitinkama GPM sumokėta dalis bus sugrąžinta, vardija ji.

Šie asmenys, anot jos, gali susigrąžinti permokas už visus penkerius ankstesnius metus.

„Jiems gegužės 3-ioji negalioja. Jie ir už ankstesnius metus gali pateikti deklaracijas ir susigrąžinti jiems priklausančius pinigus. Pagal teisingai pateiktą deklaraciją VMI per tris mėnesius ir grąžins“, – sako S. Aliukonytė-Šnirienė.

Priduriama, kad mokesčių permokas galima susigrąžinti už praėjusius penkis metus.

Kokios dažniausios klaidos

Pirmą kartą šiais metais visas pajamų deklaravimo procesas persikėlė į virtualią erdvę. Jeigu žmogus pats niekaip negalėjo deklaruoti pajamų internetu, VMI jam teikė pagalbą telefonu.

„Suorganizavome tokią autentifikavimo, atpažinimo, liniją, kad žmogus galėjo prisistatyti, kas toks yra, ir tokiu būdu jam pagalba buvo suteikiama telefonu. Labai nedaug – vos keliasdešimt deklaracijų – VMI gavo užpildytas popieriniu būdu“, – komentuoja ji.

Pasitaikė ir elementarių klaidų: „Nedeklaruojamos visos iš individualios veiklos gaunamos pajamos, žmonės būna pamiršę, kad NT pajamų yra gavę už nuomotą butą, namą ar žemę. Individualią veiklą vykdantys žmonės klausdavo, kaip galima nusistatyti ir taikyti 30 proc. atskaitymus, kurie jų veiklai yra svarbūs. Ir NPD dalykas visada kelia klausimų, juolab kad jis pernai buvo keistas vidury metų. Skaičiai rodo, kad didesnė dalis žmonių dėl NPD yra deklaravusių grąžintinas sumas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)