Situacija – sudėtinga

Jau kuris laikas, kaip savo veiklą vykdo parduotuvės prekybos centruose, neseniai darbą pradėjo ir lauko kavinės, sporto klubai. Nuo pirmadienio turgavietės, kurios iki šiol buvo uždarytos ir prekiavo ne maisto produktais, vėl galės pradėti veiklą.

„Ruošiamės, žinoma, nors mes jau seniai buvome pasiruošę ir nesuprantame, kodėl turgaviečių veikla išvis buvo draudžiama, ypač, kai jau leista atidaryti prekybos centrus“, – komentavo Lietuvos turgaviečių ir prekyviečių asociacijos vadovas Vytenis Butkevičius.

Pasak jo, turgavietės šiandien yra visiškai pasiruošusios užtikrinti visus valdžios numatytus saugumo reikalavimus.

„Pas mus yra gera ventiliacija, yra dideli plotai, todėl daugiau galimybių išlaikyti visus atstumus, mes galime viską dezinfekuoti, įgyvendinti kitas saugumo priemones.

Kiekvienas mūsų turgaus prekiautojas yra individualiai suinteresuotas, kad nebūtų jokių nesusipratimų, nes tai yra jo darbo vieta, jo asmeninis verslas, todėl manau, kad tai daug labiau už salės specialistą motyvuotas žmogus“, – aiškino jis.

Vytenis Butkevičius

V. Butkevičiaus teigimu, nors turgaviečių atidarymu labai džiaugiamasi, nuo rytojaus į darbą toli gražu grįš ne visi prekybininkai.

„Tikrai ne visi. Daug kas bankrutavo, daug kas nebeturi apyvartinių pinigų, nes buvo tiek pirmas, tiek antras karantinas, kurie prekybininkams smogė labai stipriai“, – sakė atstovas.

Jis pasakojo, kad ir su prekėmis situacija šiandien prasta.

„Jos išėjo iš mados, juk buvo užsipirkta kalėdinių prekių, tai kas dabar jas pirks?

Kam vasarą reikia žieminių striukių, kepurių? Tai yra nesąmonė. Žmonės prekes pirko, kad jas galėtų parduoti kalėdiniu periodu.

Kuo prekiaus dabar – neaišku. Iš kur žmogui gauti apyvartinių pinigų? Skolintis?“, – klausė ir pyko V. Butkevičius. Jis teigė, kad dėl testavimosi prieš prekybininkams grįžtant į darbus problemų nekilę.

Reikės laikytis taisyklių

Operacijų vadovo sprendimu „Dėl būtinų sąlygų prekybos vietoms“ nutarime teigiama, kad turgaviečių sektorius taip pat neapsieis be reikalavimų, kurie numatyti siekiant užtikrinti saugumą.

Teigiama, kad turgavietėse prekybą vykdantys asmenys, kaip ir pirkėjai, visada turės dėvėti medicinines veido kaukes arba respiratorius, taip pat privalės būti ribojami pirkėjų srautai.

Be to, privalės būti užtikrinama, kad pirkėjai eilėse prie kasų, aptarnavimo vietų ar prie įėjimo į prekybos vietą visada laikytųsi saugaus ne mažesnio kaip 1 metro atstumo vienas nuo kito, o vietos, kuriose susidaro eilė, privalės būti pažymėtos tam tikrais atstumo intervalais.

Taip pat rašoma, kad prie įėjimų į turgavietes turės būti pateikta informacija apie leidžiamą pirkėjų skaičių prekybos vietoje, o tarp pačių prekiautojų darbo vietų turės būti išlaikytas bent 2 metrų atstumas, išskyrus atvejus, kai tarp darbo vietų įrengiamos ne žemesnės nei 140 cm aukščio pertvaros, atskiriančios tiek darbuotojus, tiek eilėje laukiančius pirkėjus.

„Prekiautojai gali atsisakyti parduoti prekes tais atvejais, kai pirkėjai nedėvi kaukių“, – teigiama dokumente.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (185)