Taip balandžio 13 dieną nusprendė Kauno apygardos teismas, patenkinęs „Verslo arkos“ ieškinį.

Pasak teismo, „Axis Tech“ iš esmės neginčija, kad darbai atlikti tinkamai, tačiau teigia nemokėsianti už juos, nes yra negavusi pinigų iš užsakovės, restruktūrizuojamos Lenkijos biokuro katilų gamintojos „Rafako“.

„Axis Tech“ teismui nepateikė duomenų, kokių sumų reikalauja iš „Rafako“, kokį kreditorinį reikalavimą yra pareiškusi įmonės restruktūrizavimo byloje.

„Tuo labiau tokių duomenų negali gauti ir ieškovė („Verslo arka“ – BNS). Taip pat ieškovė neturi jokio teisinio pagrindo pareikšti ieškinį tiesiogiai užsakovui, nes nei trišalė sutartis nėra sudaryta, nei reikalavimo teisė ieškovei perleista“, – rašoma teismo nutartyje.

Ginčas tarp bendrovių kilo po to, kai 2019 metų spalį „Axis Tech“ su „Verslo arka“ pasirašius subrangos sutartį pastaroji dalį darbų atliko, tačiau „Axis Tech“ atsisakė sumokėti, kol pati neatgaus pinigų iš Lenkijos bendrovės.

Nutartis per 30 dienų dienų gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui.

Iš Vilniaus kogeneracinės jėgainės biokuro deginimo įrenginių statybos projekto „Rafako“ pasitraukė pernai rudenį. Buvusios „Rafako“ subrangovės šiuo metu reiškia pretenzijas teismuose dėl, jų teigimu, nesumokėtų pinigų už atliktus darbus. Viena jų – „Axis Tech“ reikalauja 5 mln. eurų skolos.

Projekto užsakovė „Ignitis grupė“ ne kartą teigė, kad ieškiniai neturi pagrindo, nes generalinės rangos sutartį ji buvo pasirašiusi su „Rafako“ ir su ja už visus tinkamai atliktus bei priimtus darbus yra visiškai atsiskaičiusi.

„Ignitis grupė“ BNS anksčiau teigė, kad Lenkijos įmonė atliko darbų už 107 mln. eurų, tiek jai ir buvo sumokėta. Iš viso pagal sutartį Lenkijos įmonei turėjo būti sumokėta apie 150 mln. eurų.

„Rafako“ teigia teiksianti ieškinį Stokholmo arbitražui, kur ji bandys išsiieškoti 26 mln. eurų skolą iš „Ignitis grupės“ už atliktus darbus.

Biokuro įrenginių statyba vėluoja maždaug metus ir turėtų būti baigta 2022 metų pabaigoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)