Siūlymą trečiadienį Ministrų kabinetui pateikė Ekonomikos ir inovacijų ministerija. Nutarumu „Litexpo“ mokamų dividendų suma sumažinama nuo 85 iki 1 proc. bendrovės sukaupto paskirstytino pelno. Tai reiškia, kad „Litexpo“ faktiškai dividendų šiemet nemokės.

„Norėčiau pažymėti, kad ši įmonė iš tiesų nukentėjo, nes veikia būtent turizmo industrijoje ir valstybinių specialių subsidijų ir pagalbos priemonių mes netaikėme. Elgėmės nuosekliai, kaip ir viso savivaldybių ar valstybės verslo atžvilgiu“, – Vyriausybės posėdyje trečiadienį sakė ekonomikos ministrė Aušrinė Armonaitė.

Pastabų Vyriausybei turėjo Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas, kuris prieš priimant sprendimą siūlė atlikti ekonominį vertinimą, kuris nustatytų, ar atleidimą nuo dividendų mokėjimo būtų galima laikyti valstybės pagalba, kurią reikėtų derinti su Europos Komisija.

„Jis (vertinimas – BNS) turi būti atliktas iki sprendimo priėmimo, nes teismų praktika labai aiški. Po to atliekami vertinimai nėra laikomi pakankamais, kas reikštų, kad priėmus tokį sprendimą be ekonominio vertinimo, tai būtų valstybės pagalba, kurią reikėtų derinti su Europos Komisija“, – posėdyje sakė Š. Keserauskas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad „Litexpo“ nėra išnaudojusi 200 tūkst. eurų valstybės pagalbos limito pagal nereikšmingos valstybės pagalbos principą de minimis – atleidimą nuo dividendų apiforminus pagal šį reglamentą, derinimo su Europos Komisija nereikėtų.

Tačiau premjerė Ingrida Šimonytė atkreipė dėmesį, kad panašūs sprendimai atleisti įmones nuo dividendų mokėjimo valstybei buvo priiminėjami ir anksčiau. Ji pasiūlė klausimą išsiaiškinti jau po sprendimo, įvertinant ir anksčiau priimtus sprendimus dėl dividendų valstybei.

„Man atrodo, kad jums nėra paslaptis, jog šiaip Vyriausybėje nebuvo neįprastas sprendimas atleisti įvairias įmones nuo dividendų mokėjimo arba pelno dalies mokėjimo, labai dažnai apskritai nelabai pagrįstais motyvais“, – sakė I. Šimonytė.

Savo ruožtu A. Armonaitė pabrėžė, kad jei „Litexpo“ dividendų atleidimas bus fiksuotas kaip valstybės pagalba, tuomet tą patį reikės daryti ir kitais panašiais atvejais.

„Raginčiau Vyriausybę priimti šitą nutarimą ir atkreipiu dėmesį, kad jeigu fiksuosime kaip valstybės pagalbą, tada ir visais kitais atvejais tą turėsime daryti“, – atkreipė dėmesį A. Armonaitė.

Anot Ekonomikos ministerijos, sprendimas atleisti „Litexpo“ nuo dividendų mokėjimo yra būtinas siekiant sumažinti bendrovės nemokumo riziką ir užtikrinti veiklos tęstinumą. Rašte nurodoma, kad „Litexpo“ finansiniai įsipareigojimai siekia 5,934 mln. eurų.

„Litexpo“ šiuo metu banko sąskaitoje nuosavų lėšų neturi, veiklai vykdyti naudojamos iš banko skolintos lėšos (...) Dar galiojant karantino ribojimams, nėra žinoma, kada bus galima vykdyti veiklą ir uždirbti pajamas, todėl yra reali rizika „Litexpo“ tapti nemokiai“, – teigia ministerija.

„Litexpo“, pernai patyrusi 1,150 mln. eurų nuostolį, turi sukaupusi 80,1 tūkst. eurų pelno. Pagal dabartinę tvarką bendrovė valstybei turėtų sumokėti 68,1 tūkst. eurų dividendų, tačiau ribą sumažinus iki 1 proc., jie siektų vos 800 eurų.

„Litexpo“ dividendus Vyriausybė gerokai sumažino ir pernai – nuo 70 iki 4,5 proc. paskirstytino pelno.

Vyriausybė gali nustatyti mažesnę dividendams išmokėti skirtą pelno dalį, jeigu juos išmokėjus, dėl karo, nepaprastosios padėties, mobilizacijos, karantino, ekstremaliosios situacijos ar ekstremaliojo įvykio metu apribotos veiklos yra reali galimybė bendrovei tapti nemokiai.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija valdo 98,76 proc. „Litexpo“ akcijų, likusias – 37 fiziniai asmenys.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)