Leidus restoranams aptarnauti klientus lauke, „Delfi“ skaitytoja pastebėjo, kad Vilniaus „Downtown Food Hall“ maisto erdvėje veiklą pradėjo ne visi restoranai – čia nebėra „Peri Peri“. Šį prekės ženklą valdančios įmonės vadovas paaiškina, kad užsidaro franšizė, bet restoranas Verkių gatvėje toliau veiks.

Tačiau durų neatvers ir daugiau restoranų.

Nuolatinis TOP 30 geriausių restoranų sąrašo dalyvis, restoranas „Boff“, kuriam apžvalgininkas Andrius Užkalnis būtų nepagailėjęs ir 1000 litų už vakarienę, išsikelia iš Olimpiečių gatvės. Restoraną valdančios įmonės UAB „Inesta“ vadovas Mher Gevorkjan išlieka optimistiškas ir žada kitą tokį restoraną po dviejų metų atidaryti kitoje vietoje.

„Žuvinės“ restorano vadovė Rūta Sakalauskienė patikina, kad sprendimas nutraukti nuomą Rotušėje ir uždaryti restoraną buvo labai geras sprendimas, kadangi derybos su savivaldybe dėl nuomos mokesčio nebuvo sėkmingos: „Žinote, mes mokame skaičiuoti, neturėjome šansų atidirbti šituos pinigus“.

Bankrutuoja bendrovė „Skani diena“, kuri turėjo restoraną „Zatar“ – pasak buvusio savininko, kita tokiu pavadinimu veikianti franšizė bandys stotis ant kojų.

Viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas Gediminas Balnis sako, kad užsidaro anksčiau buvę pelningi ir sėkmingi restoranai – neaišku, kiek dar tokių bus, kadangi tik dabar aiškėja, kam pavyks peržiemoti pandemiją.

Maitinimo ir gėrimų teikimo veiklą vykdančių įmonių pajamos šiemet I ketvirtį buvo 43 procentais mažesnės nei prieš metus, rodo Statistikos departamento informacija.


„Žuvinės“ vadovė: kaupėsi nuostoliai

Žuvinė“, veikusi Vilniuje, Rotušės aikštėje, čia duris užvėrė visam laikui – verslą užsmaugė dideli nuomos kaštai, kuriuos tekdavo mokėti Vilniaus savivaldybei. Restoraną valdžiusios įmonės „Palangos Tauras“ vadovė R. Sakalauskienė tikina, kad sprendimas pasiteisino.

„Mes išsikėlėme labai seniai, prieš gerą mėnesį, kada supratome, kad neatsidarysim dar ilgai. Mums per ilgas laiko tarpas laukti, nieko neveikti. Nuomos mokestis tada nebuvo dar sumažintas, nebuvo jokių vilčių, kad jo nereikės mokėti už karantino laikotarpį. Savivaldybė juk nesumažino – jie sumažino lyg ir 25 procentais, kiek aš girdėjau, o 75 procentus būtų reikėję sumokėti už visus tuos metus. Tai žinote, mes mokame skaičiuoti, neturėjome šansų atidirbti šituos pinigus“, – sako vadovė.
Rūta Sakalauskienė

Ji paaiškina, kad sprendimas buvo skausmingas, morališkai buvo gaila palikti kolektyvą, tačiau visą daugelio metų įdirbį nusvėrė ekonominiai motyvai.

„Dabar labai esame apsidžiaugę dėl to, kad matome dabartinę situaciją – visi dar negali dirbti, vien tik lauke, tai praktiškai vis dar negali. Nuostoliai kaupiasi, komunaliniai mokesčiai kaupiasi. Žodžiu, mes esame patenkinti. Suprantate, mes negalime minuse sėdėti, kas tą minusą dengs? Iš kur mes paimsim“, – paaiškina R. Sakalauskienė.

Ji patikina, kad buvo svarstymų atidaryti restoraną kitur, tačiau nerado tokios vietos, kur „nuomotojas nenorėtų didelės kainos“ – rinkoje lūkesčiai su nuomininkų galimybėmis nesutampa.

„Tuo metu nuomos kainos dar nebuvo pakritusios tiek, kad mus tenkintų. Tos nuomos kainos vis dar buvo aukštos, lyginant su ta situacija, kokią prognozavome dviem metams į priekį. Nenusistovėjo dar rinka – kainos dar nenukrito, o tu jau pajamų vis tiek gausi mažiau. Todėl reikės laukti tuos du metus, po dviejų metų nusistovės rinka. Matysim, ar yra prasmė mokėti nuomą, tokią ar kitokią“, – svarstė R. Sakalauskienė.
Žuvinė

O Palangoje „Žuvinei“ gerai sekėsi pernai, to paties tikimasi ir šiemet.

„Tikimės, kad vietinis turizmas mus palaikys. Nes vis tiek žmonės mažiau keliaus, o į Palangą tikrai važiuos. Mes tikimės sezono tokio pat gero, kaip ir buvo praėjusią vasarą. Jei tik mums leis dirbti. Jei tau neleis dirbti, tai ką tu tada. Bet jei leidžia dirbti, kad ir su saugumo reikalavimais, su atstumais, vis tiek mes tikimės gero sezono“, – tvirtina R. Sakalauskienė.

Pripažintas šefas žada dvigubai didesnį „Boff“ po kurio laiko

UAB „Intesta“ vadovas M. Gevorkjan patvirtina, kad mėsos gurmanų pamėgtas „Boff“ užsidaro Olimpiečių gatvėje.

„Mes padarysime pauzę dėl pandemijos, bet ieškome naujos vietos Vilniuje. Mano restoranas visuomet buvo daugiausia orientuotas į verslo klientus, verslo keliautojams, kompanijas, kitokio tipo klientus. Iš aš netikiu, kad verslas sugrįš artimiausius dvejus metus. O taip pat ten baigėsi ir mūsų turėta sutartis. Aš manau, kad padariau gerą sprendimą – užsidaryti šiuo metu, tačiau be abejonės, „Boff“ sugrįš ir sugrįš kitoje vietoje, kitokiu būdu“, – sako M. Gevorkjan.

Jis prisimena, kad restoranas buvo itin sėkmingas pirmuosius 5 veiklos metus, bet tada atėjo pandemija.

„Mūsų era buvo apie 2016 metus, kuomet Lietuvoje po praėjusios krizės plėtėsi verslas, turėjome daug keliautojų, augo turizmas, lankėsi daug vyresnės kartos žmonių, daugiausia iš Skandinavijos, Norvegijos, Danijos. Tačiau dabar vyresnių žmonių nekeliauja tiek daug, mes nukentėjome praėjusiais metais. Po pirmosios pandemijos, kai atsidarėme gegužę, tai tikrai buvo ne verslas. Apyvartos buvo tikrai nukritusios“, – vertina šefas.
Boff

Anot jo, vietiniai turistai rinkosi pajūrį, o užsieniečių turizmas sostinėje buvo minimalus.

„Mes vos išgyvenome praėjusių metų vasarą, tikėjomės atsidaryti rudenį, nes mūsų verslas labiausiai orientuotas į rudenį ir pavasarį. Deja, nepavyko prisivyti, lapkritį buvome uždaryti. Vis dar tikėjomės, kad leis atsidaryti vasarį, laukiau iki kovo pabaigos ir tada jau priėmiau sprendimą palikti šią vietą ir palaukti geresnių pasiūlymų, geresnių vietų“, – pasakoja M. Gevorkjan.

Jis tikina, kad naujasis „Boff“ bus bent dvigubai didesnis nei dabartinis, kadangi dabartiniame plote, taikant praėjusią vasarą buvusius apribojimus, galėjo tilpti tik 18 klientų.

„Jei kalbame ne apie emocijas, o apie verslą, tuomet tai nėra joks verslas. Tu turi bent du kartus per dieną pilnai užpildyti restoraną, kad būtum užtikrintas, jog tavo pajamos padengs išlaidas. Noriu pabrėžti, „Boff“ nuo pirmosios dienos, 2012 m. rugsėjo, visus atlyginimus mokėjo skaidriai, sumokėjo visus mokesčius. Per šį laikotarpį labai nukentėjome, kadangi mūsų atsipirkimo riba yra taip aukštai, kad mažo ploto su daug apribojimų nebepakanka, norint išlaikyti tuos pačius standartus. Ir aš nusprendžiau nežeminti jokių standartų, neiti žemyn į vidutinę kokybę – tame nėra prasmės“, – kalbėjo M. Gevorkjan.

Jis patikina, kad nesiskundžia – ketina atsidaryti iš naujo.

„Mes stiprūs, mes turime netgi du investuotojus stovinčius prie durų ir klausiančius, kaip jie gali mums padėti ar paremti. Tačiau šiuo metu noriu žengti po vieną žingsnį, suprasti, kur rinka eina, kur eina visa pasaulinė rinka. Daug susitikimų dabar persikėlė į „Zoom“, interneto platformas, žmonės nebekeliauja, nebesusitinka tiek dažnai, nuo to mūsų tipų restoranų verslas itin kenčia“, – paaiškina M. Gevorkjan.
Boff

Restorano vadovas nenorėjo vertinti Lietuvos pasirinktos politikos krypties, valdant pandemiją.

„Aš esu šefas jau 25 metus. Manau, kad ribojimų kiek per daug, galbūt jie galėtų būti nukreipti į tam tikras amžiaus kategorijas, kurioms kyla didžiausia rizika. Visas pasaulis sako, kad jauniems žmonėms, kurių imuninė sistema gera, lengviau. Nemanau, kad reikėjo šitaip uždaryti viešbučius, restoranus – turėtų būti saugos priemonės, atsargumas ir visa kita. Manau, kad mūsų tipo restoranai turėtų būti traktuojami kitaip, arba turėtume gauti truputį kitokią paramą“, – vertino M. Gevorkjan.

Jo įmonė valdo ir „Bučerį“, importuojantį aukščiausios kokybės mėsą: „Bučeris veikia, ir veikia gana gerai, šiuo metu nieko neplanuojame su „Bučeriu“ daryti. Svarstome atidaryti dar vieną, galbūt Kaune, bet tai tik projektas. Žmonės mus daugiau ar mažiau žino, prekės ženklas turėtų dirbti pats už save. Tokios vietos reikia ir kitoje Lietuvos dalyje, nes turime daug klientų, kuriems, deja, tenka važiuoti iš Šiaulių, Panevėžio ar Kauno.“

Kas atsitiko „Peri Peri“?

Vilniuje, Smetonos gatvėje esančiame „Downtown Food Hall“ veikęs „Peri Peri“ šiemet taip pat durų nebeatvers. „Downtown“ vietos bendraturtis Adomas Grigaitis negali atsakyti, kas atsitiko.

„Ji sustabdžiusi veiklą jau yra keletą savaičių. Tai yra sunkios antrosios karantino bangos pasekmės, ir neturiu konkrečių žinių, ar tai įmonei pavyks, ar nepavyks atsitiesti, gali būti visaip. Kontakto neturiu, mums ir patiems būtų gerai juos pagauti, atvirai sakant“, – kalbėjo A. Grigaitis.

Jis patvirtino, kad susikaupė skolų: „Natūralu, situacija maitinimo sektoriuje yra tokia, kad tarpusavio skolų yra labai daug. Kai kurie ir neslepia, kad nebesugeba jų suvaldyti“, – svarstė A. Grigaitis.

„Peri Peri“ prekės ženklą valdančios UAB „Kinkanas“ vadovas Ronaldas Nagrockis patikino, kad Verkių g. esantis restoranas veikia ir veiks, o sunkumų patiria franšizės valdytojas.

„Tiesiog partneris priėmė tokį sprendimą, nelabai mes ir gilinomės. Tą franšizės tašką greičiausiai perims kitas valdytojas“, – atsakė R. Nagrockis.

Taip pat ir kulinarinį loftą „Čiop Čiop“ valdantis verslininkas, paklaustas apie pandemijos poveikį, buvo nekalbus: „Nepykit, žinokit, bet nekomentuosiu šitais klausimais. Patys suprantate dabar situaciją rinkoje“.

Bendrovė „Kinkanas“ šiuo metu turi 21 darbuotoją, „Sodrai“ atidėta įsipareigojimo suma sudaro 14,4 tūkst. eurų, rodo rekvizitai.lt duomenys.

Palengvėjo, kai pasiryžo užsidaryti

Toje pačioje vietoje užsidarė ir kitas restoranas – UAB „Skani diena“ valdytas „Zatar“. Dabar įmonė, turinti 14,7 tūkst. eurų skolą „Sodrai“, yra likviduojama.

Įmonės buvęs savininkas Antonas Tarejevas paaiškina, kad kita šiuo pavadinimu veikianti franšizė lieka veikti. Jis vertina, kad pandemija sudavė paskutinį smūgį, nes ir prieš ją veikla nebuvo itin sėkminga.

„Mums ir iki tol nelabai gerai sekėsi, o kadangi mums nelabai sekėsi ir balanso eilutės su įsipareigojimais neatitiko reikalavimų, pagalbos mes negavome. Negalėjome gauti subsidijos nuomai. Bandėme skirtingus prašymus rašyti ir tai buvo toks mūsų paskutinis pasispardymas. Galbūt ir anksčiau jau reikėjo pasakyti ne, skelbti bankrotą, bet vis tikėjomės atsigauti. Tik tas neįvyko“, – sako A. Tarejevas.

Jis apgailestauja, kad laikui einant skolos tik augo, didžiausia skola – valstybei. „Sodrai“ įmonė liko skolinga 14,8 tūkst. eurų.

„Liūdnas buvo sprendimas. Bet dabar jau kaip ir džiaugiuosi dėl jo. Iš tiesų, reikėjo anksčiau daryti, bet kartais pritrūksta, galbūt, ir ryžtingumo daugeliui. Atsidarėme 2016 metais ir veikėme 5 metus, iš pradžių buvo Vokiečių g., tuomet prieš 2 ar 3 metus atidarėme Smetonos g., ir vis tiek tai nepavyko“, – kalbėjo verslininkas.

Jis žada koncentruotis į kitas sritis.

Anksčiau skelbta, kad dar praėjusį rudenį Užupyje duris užvėrė restoranas „Šturmų švyturys“, kurį apžvalgininkai nuolat įtraukdavo į TOP 30 reitingus.

Balnis: dar neaišku, kiek restoranų užsidarys

Viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas Gediminas Balnis paaiškina, kad daugeliui restoranų nepakeliama našta yra nuomos mokestis, tuo metu Vilniaus miesto savivaldybė pritaikė tik 25 proc. nuolaidą. Jis apgailestauja, kad Lietuva praranda ir geriausius restoranus.

„Dar yra daug tokių, kur niekas ir nežino, kad jie bankrutuos ar užsidarys. Nes dar sutartis nepasibaigusi, dar procedūros vyksta – tas išryškės ir vėliau. Ne visi ir žino, kas, kur ir ką derasi, sunku pasakyti. Ir dėl darbuotojų neaišku – dabar jie prastovose, o kai reikės grįžti, gali pasirodyti, kad nėra tų darbuotojų, jie kaba kažkur ore ir gauna kompensacijas“, – niūriai tendencijas sektoriuje vertina G. Balnis.
Gediminas Balnis

Jis apgailestauja, kad restoranai dėl Vyriausybės paramos dalyvauja lyg kazino – vieni paramą gauna, o kiti ne dėl prieš pandemiją priimtų sprendimų, pvz., plėstis, arba keisti akcininko kapitalą.

„Jei vykdei plėtrą, tai blogai – labai mažai paramos gavai, skaičiai neatitiko. Jei didelis, vėl blogai. Jei ten mažesnis, bet nuosavas kapitalas, vėl blogai. Realiai pusė sektoriaus iš viso negauna kompensacijų arba jos yra juokingos. Tai žinot, metus išgyventi, yra sunku“, – kalbėjo G. Balnis.

Pasak asociacijos atstovo, optimistiškai nuteikia tai, kad net ir esant kelių laipsnių temperatūrai, klientai renkasi į restoranus lauke, dalijasi socialiniuose tinkluose nuotraukas sningant.

„Tai rodo, kad restoranai reikalingi, ir kai pradėsime atsidarinėti rimčiau, kai atšils orai, tikimės grįžti“, – sako G. Balnis.

Jo vadovaujama didžiausią šalyje restoranų tinklas valdanti bendrovė „Amber Food“ taipogi keisis.

„Ir naujų atidarysi, kur yra sutartys iš inercijos pasirašytos, ten, kur nauji objektai bus. Žiūrėsime, kaip situacija bus pasikeitusi. Nes vis tik jau antras sezonas prasideda, kai yra pandemija. Žiūrėsime, kaip keisis įpročiai, kaip sugrįš turizmas, kol kas sunku prognozuoti“, – sako G. Balnis.

„Downtown Food Hall“ atstovas A. Grigaitis vertina, kad pirmasis savaitgalis atsidariusiems restoranams buvo gana sėkmingas: „Pataikėme į siaubingai prastą orą. Su leidimu dirbti tik laukime, sunku tikėtis, kad daug žmonių bus, bet tų žmonių buvo daug. Pradėjom, startavom“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (358)