Po kilusių abejonių dėl „Ignitis grupės“ vadovams skirtų daugiau nei 200 tūkst. eurų vertės akcijų priedų, Seimo biudžetas ir finansų komitetas rekomendavo Finansų ir Energetikos ministerijoms užtikrinti, kad valstybės kontroliuojamose bendrovėse nebūtų pasirašinėjamos naujos sutartys dėl akcijų suteikimo.

Komitetas tokiai rekomendacijai pritarė vienbalsiai, tačiau atskiri nariai pažymėjo būtinybę ieškoti išeities, kad vadovų skatinimas būtų teisėtas.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) informavo, kad taipogi nagrinėja gautą pranešimą dėl aplinkybių, susijusių su AB „Ignitis grupė“ akcijų suteikimu. Galutiniai sprendimai dėl šio pranešimo dar nėra priimti.

Majauskas: su valstybės pinigais turime būti suvalkiečiais

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majausko pasiūlymu, tokia rekomendacija galiotų, kol nebus išsklaidytos dėl priimtų sprendimų teisėtumo, mat šiuo metu situaciją aiškinasi prokuratūra.

BFK anksčiau jau organizavo klausymus dėl sprendimo premijuoti „Ignitis grupės“ vadovus akcijomis, kurių nominali vertė – 212 tūkst. eurų. Tuomet, anot M. Majausko, abejonių sukėlė sprendimas premijas skirti tarpuvaldžiu, kai Seimo ir Vyriausybės kontrolė buvo labai ribota – tuomet konstatutoa, kad priimami sprendimai turi būti ne tik teisėti, bet ir teisingi.
Mykolas Majauskas

„Šiandien kyla klausimų ir dėl tokio sprendimo teisėtumo. Turiu informuoti komiteto narius, jog Seimas sulaukė Vilniaus apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus užklausos. Kelia klausimų, ar priimant sprendimą nebuvo pažeistos Akcinių bendrovių įstatymo nuostatos“, – paaiškino M. Majauskas.

Jis teigia pats kreipęsis į Seimo Teisės departamentą dėl išaiškinimo, ar „Ignitis grupės“ sprendimas buvo teisėtas, taip pat ar ministro įsakymas, kuriuo remiantis buvo sudarytos sutartys, neprieštarauja įstatymui. O teisininkai konstatavo, kad galiojančiais įstatymais negali būti akcijos suteikiamos privatiems asmenims, ir kyla abejonių dėl ankstesnės Vyriausybės Finansų ministro įsakymo pagrįstumo.

„Suprantu, kad esame visi iš skirtingų Lietuvos regionų ir kampų, tačiau valstybės finansų klausimu kviečiu mus būti suvalkiečiais ir su valstybės turtu ir pinigais elgtis atsargiai“, – argumentavo pirmininkas.

Palaikė visi nariai

Darbo partijos atstovas Vytautas Gapšys teigė, kad pritaria siūlymui, tačiau nusišalino, „kadangi žmona turi keletą „Ignitis grupės“ akcijų.

Buvęs premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad jau ir anksčiau abejojo dėl akcijų suteikimo valdybų nariams, vadovams ar pavaduotojams.

„Kai kuriose ES šalyse taikoma tokia praktika, bet tos akcijos suteikiamos darbuotojams tuo metu, kada jie dirba bendrovėje. Kada jie baigia darbą, tos akcijos yra išperkamos, arba perduodamos bendrovės dispozicijai“, – kalbėjo A. Butkevičius.

Jis tikisi, kad komiteto rekomendacija leis Vyriausybei iki galo išaiškinti situaciją. M. Majauskas papildė, kad Finansų ministerija taipogi ruošia atsakymą prokuratūrai.

Juozas Varšgalys tikino, kad nesvarbu, kas dėjo parašą, kuris ministras: „Mano nuomone, viršijo savo įgaliojimus, negalima taip švaistyti valstybės turto. Pirmiausia „Ignitis“ tegul susitvarko mažmeniniame elektros tinkle – pažiūrėkite, kokia betvarkė yra, o čia mes jiems premijuojam akcijas. Reikia stabdyti ir neleisti šito daryt.“

Valius Ąžuolas pasigedo, už kokius kriterijus „Ignitis grupės“ vadovams skiriamos akcijos.

„Laisvės“ frakcijos narys Vytautas Mitalas tikino, kad svarbiausia šiuo metu yra išaiškinimas – kaip premijuoti teisingai.

„Nes man yra svarbu, kad galiojanti premijavimo tvarka nepažeistų jokių įstatymų, bet kad kažkokia premijavimo tvarka, kuri atitinka įstatymus ir atitinka EBPO ir kitų šalių praktikas, kuri taikoma valstybės įmonėms, na kad ji egzistuotų Lietuvoje. Dabar kalbame apie vieną įmonė, bet tai antrinis klausimas, bent jau BFK kontekste.

Renka duomenis kitos institucijos, jos pasakys savo vertinimą. Man atrodo mums, kaip komiteto nariams svarbiausia, kad galiojančios tvarkos atitiktų įstatymus, ir jei kažkas neatitinka, galėtume padėti, rekomenduoti ištaisyti, bet kartu mes svarstytume ir vertintume tuos mechanizmus, kurie padėtų ateityje siekti geros įmonių valdysenos, didelės grąžos Lietuvos piliečiams“, – kalbėjo V. Mitalas.
Vytautas Mitalas

Matas Maldeikis taipogi tikino nenorįs, kad atrodytų, jog komitetas „eina kažkokį kryžiaus žygį prieš kažkokią bendrovę, kuri listinguojama“: „Kalbame apie principus, kuriuos reikia pasižiūrėti, ir tai nėra apie vieną kažkokią konkrečią įmonę“.

M. Majauskas pastebėjo, kad „Ignitis grupė“ veikia reguliuojamoje rinkoje ir pelną iš reguliuojamos veiklos susimoka visi vartotojai – skatinimo programas reikia formuoti atsargiai, kad vadovai nebūtų motyvuoti didinti įkainių.

„Nesiimu vertinti, ar įmonės vadovai dirba gerai, ar blogai, šiandien mūsų reikalas yra saugoti valstybės turtą taip, kaip mus įpareigoja Seimo statytas, ir užtikrinti, kad mes vykdome principingą valstybės turto naudojimo kontrolę. Šiandien kyla pagrįstų įtarimų, kad valstybės turtas buvo naudojamas pažeidžiant įstatymus, turi tokios abejonės būti išsklaidytos“, – kalbėjo M. Majauskas.Jau pranešta, kad kilo klausimų dėl „Ignitis grupės“ taikomos praktikos skirti vadovams akcijų, naudojantis pasirinkimo sandoriais, vadinamaisiais opcionais.

Per biržą „Ignitis grupė“ informavo, kad Vilniaus apygardos prokuratūra, gavusi privataus asmens pareiškimą, kreipėsi į bendrovę ir suinteresuotas institucijas dėl informacijos, susijusios su vadovų ir darbuotojų skatinimo akcijų opcionais programa. Bendrovė laikosi pozicijos, kad tarptautinę gerąją praktiką atitinkantis vadovų skatinimo būdas neprieštarauja teisės aktams.

Prokuratūra „Delfi“ nurodė, kad šiuo metu vertinama, ar kreiptis į teismą dėl viešojo intereso gynimo.

Seimo teisininkai jau yra atlikę vertinimą, kad valstybės įmonės negali suteikti akcijų darbuotojams, kadangi Akcinių bendrovių įstatyme tokia galimybė numatyta tik privačioms įmonėms.

„Ignitis grupė“ yra numačiusi suteikti 212 tūkst. eurų nominalios vertės akcijų įmonės vadovams. Taip akcijų priedais darbuotojus anksčiau skatino ir „Klaipėdos nafta“, išpirkusi savų akcijų už 600 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)