Ekonomikos ir inovacijų ministerija atnaujino Valstybės valdomų įmonių (VVĮ) pertvarkos ir valdymo centralizavimo priemonių planą, iš kurio šios įmonės buvo išbrauktos.

Pasak ministerijos, ji įvertino, ar valstybė turi būti komercinės veiklos bendrovių savininkė, be to, ji siekia ateityje visiškai atsisakyti valstybės įmonės teisinės formos.

Plane numatoma privatizuoti „Problematiką“ ir sprogdinimo bendrovę „Detonas“ iki kitų metų gruodžio išbraukiant jas iš strateginių įmonių sąrašo.

Registrų centrą ir „Regitrą“ į biudžetines įstaigas planuojama pertvarkyti iki 2023 metų gruodžio.

Tu metu Vidaus reikalų ministerija (VRM) nepritaria „Regitros“ pertvarkymui, nes biudžetinė įstaiga sunkiau pritrauktų specialistų dėl mažesnio darbo užmokesčio.

Be kita ko, siūloma sujungti tris valstybės įmones – Valstybės žemės fondą, Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centrą ir Distancinių tyrimų ir geoinformatikos centrą „GIS-Centras“, o sujungtą valstybės įmonę pertvarkyti į akcinę bendrovę – tai padaryti numatoma iki 2023 metų gruodžio.

Siūloma dar iki šių metų gruodžio privatizuoti „Kiaulių veislininkystę“, „Panevėžio veislininkystę“ ir „Šilutės veislininkystę“.

Vyriausybė svarstys dar penkių susisiekimo įmonių – Lietuvos oro uostų, „Oro navigacijos“, Klaipėdos jūrų uosto, Vidaus vandens kelių ir Lietuvos automobilių kelių direkcijų – pertvarką į akcines bendroves iki kitų metų gruodžio.

Šių penkių įmonių teisinės formos pakeitimui Ministrų kabinetas iš esmės jau pritarė praėjusią savaitę, teikdamas išvadą Seimui.

Pernai liepą Vyriausybė pratęsė kai kurių valstybės valdomų įmonių pertvarką, o dalies pokyčių atsisakė nepritarus Seimui. Tuomet nuspręsta neprivatizuoti „Problematikos“, nes Seimas bendrovę įtraukė į strateginių įmonių sąrašą, taip pat veislininkystės įmonių.

Be kita ko, buvo atsisakyta Valstybės žemės fondo, Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro ir Distancinių tyrimų ir geoinformatikos centro „GIS-Centras“ jungimo, kadangi Seimas atmetė įstatymų projektus.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija nurodo, kad šiuo metu veikia 49 valstybės valdomos įmonės, iš kurių 17 yra valstybės įmonės, 18 – uždarosios akcinės bendrovės, 14 – akcinės bendrovės. Taip pat veikia 31 antrinė bendrovė ir 11 paskesnių eilių antrinių bendrovių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)