Tokius pasiūlymus susitikime antradienį prezidentui Gitanui Nausėdai pateikė verslo atstovai. Pasak šalies vadovo patarėjo Simono Krėpštos, žvilgsnis visų pirma krypsta į skaitmeninius įrankus.

„Čia, be abejo, žvilgsnis krypsta į skaitmenines, elektronines priemones. Kaip vienas iš gerųjų pavyzdžių yra nuo kito mėnesio įsigaliojanti skaitmenizacija automobilių prekyboje, keletą metų diskutuojame apie statybininko kortelę“, – spaudos konferencijoje po susitikimo sakė S. Krėpšta.

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) vadovas Andrius Romanovskis sako, kad šešėlio grėsmė yra išaugusi ir vienas būdų augimą riboti būtų atsiskaitymų grynaisiais mažinimas.

„Mes atkreipėme dėmesį, kad vienas iš dalykų, kuris diskutuotinas ir seniai diskutuojamas, yra atsiskaitymo grynaisiais pinigais ribojimas, arba tam tikrais atvejais, atsisakymas“, – spaudos konferencijoje sakė A. Romanovskis.

Pasak jo, apie tai Trišalėje taryboje diskutuojama ir su darbuotojų atstovais – pasiektas principinis susitarimas tik kai kuriais atvejais palikti galimybę su darbuotojais atsiskaityti grynaisiais.

Anot A. Romanovskio, atsiskaitymo grynaisiais reikėtų atsisakyti ir tarp juridinių asmenų, atsiskaitant už akcizines prekes.

„Mes pasiūlėme kalbėti apie atsiskaitymo grynaisiais pinigais išgyvendinimą, atsiskaitant tarp juridinių asmenų už akcizinių prekių įsigijimą, ar tai būtų alkoholis, kuras ar tabakas, nes mes matome, kad čia yra pakankamai didelė rizika šešėlio“, – sakė LVK vadovas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį ir į Lietuvą plūstančių kontrabandinių cigarečių iš Baltarusijos problemą bei teigė, kad apie tai reikėtų diskutuoti su partneriais Europoje bei JAV.

„Daugeliu atveju tai yra valstybės valdomi fabrikai, kurie de facto į Lietuvą eksportuoja kontrabandą. Mes pasiūlėme, kad gal Lietuva galėtų siūlyti partneriams Europoje taikyti sankcijas tiems kontrabandos skleidėjams, kurie skatina šešėlinę ekonomiką Lietuvoje“, – svarstė A. Romanovskis.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) vasarį skelbė, kad neapskaitytos, arba šešėlinės ekonomikos dalis pernai sudarė 13 proc. BVP.

Tuo metu bendrovės KPMG pernai vasarą atliktas tyrimas parodė, kad Lietuva yra viena daugiausiai nelegalaus tabako vartojančių Europos Sąjungos valstybių. Tuščių pakelių tyrimai rodo, kad daugiausia Lietuvoje surūkomo nelegalaus tabako atkeliauja iš Gardino tabako fabriko „Neman“, kuriame gaminamos „Premier“, „Minsk“, „Fest“ ir NZ prekės ženklų cigaretės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)