Boriso Johnsono susitarime iškeltos prekybos kliūtys nuo metų pradžios eksportuotojams iš viso kainavo daugiau nei 1,1 mlrd. svarų, praneša Maisto ir gėrimų federacija. Organizacija teigė, kad „būtina“, jog JK kuo skubiau atnaujintų derybas su ES ir išspręstų krizę – iki šiol ministras pirmininkas tai daryti atsisakė.

Kaip rašo „Independent“, statistika rodo, kad išstojimas iš ES – o ne „Covid-19“ poveikis – žlugdo eksportą nuo tada, kai gruodžio 31 d. baigėsi pereinamasis laikotarpis.

Maisto ir gėrimų eksportas į ES nepriklausančias šalis nuo 2020 m. vasario iki to paties 2021 m. mėnesio išaugo 8,7 proc., tačiau į ES sumažėjo 40,9 proc.

Dauningo gatvė iki šiol atmetė pramonės raginimus atnaujinti derybas su Briuseliu, išskyrus bandymą išspręsti teisinę krizę, susijusią su Šiaurės Airijos protokolu.

Maisto ir gėrimų federacijos tarptautinės prekybos vadovas Dominicas Goudie sakė: „Eksportas į didžiausią mūsų rinką, Airiją, sumažėjo daugiau nei dviem trečdaliais. Jungtinės Karalystės įmonės ir toliau vargsta susidūrusios su nenuosekliais ir neteisingais reikalavimais prie ES sienų, o skaudžiausiai nukentėjo mažosios įmonės dėl žlugusios grupinės distribucijos. Labai svarbu, kad būtų skubiai sušaukta ES ir JK partnerystės taryba, o jos specializuoti prekybos komitetai spręstų iškilusias problemas.“

Maisto ir gėrimų federacija teigė, kad eksportas į ES iš dalies atsitiesė po 76 proc. nuosmukio sausio mėnesį, tačiau liko 41 proc. mažesnis nei prieš metus. Papildomai:

• Importas iš ES sumažėjo 17 proc. – nors pasaulinis importas padidėjo beveik 6 proc.
• Kiaulienos, vištienos ir jautienos importas sumažėjo daugiau nei 30 proc., o vaisių ir daržovių – atitinkamai 21 ir 13 proc.

„Brexit“ prekybos susitarimas labiausiai pakenkė gyvūniniams ir augaliniams produktams, nes į jį nebuvo įtrauktas susitarimas apsieiti be vadinamosios sanitarinės ir fitosanitarinės kontrolės formų pildymo ir fizinių patikrinimų.

Susitarimas taip pat kenkia eksportui ir pristatymams į Šiaurės Airiją. Ši problema gali išaugti, kai prasidės pilni Airijos jūros patikrinimai – ir, svarbiausia, importo iš ES kontrolė.
Praėjusį mėnesį Lordų komitetas perspėjo, kad augalų ir gyvūnų tikrinimas taps „nuolatine kliūtimi“ prekybai, nebent JK nustotų priešintis kitokiam susitarimui.

Jis atmetė B. Johnsono teiginius apie „dantų dygimo problemas“, teigdamas, kad biurokratinės kliūtys niekur nedings, nebent pavyktų susitarti su Briuseliu dėl bendrų sveikatos ir saugos standartų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)