„Praėję metai užgrūdino, susitelkėme ir pritaikėme gamybą pandemijos sąlygomis, todėl šiuos metus pradėjome su pagreičiu ir tikimės jį išlaikyti. Esminiu veiksniu, kuris lems baldų paklausą šiemet, išlieka pandeminė situacija. Vis dar nemažai mūsų rinkų Vakarų Europoje galioja karantinai ir griežti prekybos apribojimai. Vakcinacijos tempai įsibėgėja, bet pamažu. Prie to dar prisideda trūkinėjančios tiekimo grandinės iššūkiai. Visa tai atsigavimą gali lėtinti ar jį nutolinti, tačiau tikimės, kad kovai su pandemija bus metamos dar didesnės pajėgos, vakcinacija įgaus pagreitį ir jau antroje metų pusėje optimizmo bus gerokai daugiau“, – sako SBA viceprezidentas Egidijus Valentinavičius.

Pasak jo, SBA baldų sektoriaus įmonės šiemet fiksuoja gana skirtingus rezultatus ir tai lemia skirtinga gaminių specifika bei paklausa tiems gaminiams pagrindinėse rinkose.

Šilutės rajone veikianti „Germanika“ produkcijos pirmąjį šių metų ketvirtį pardavė už 13 mln. eurų – trečdaliu daugiau nei pernai. Panašiai tiek pat – daugiau nei trečdaliu – išaugo ir Baltarusijoje veikianti „Mebelain“, kuri gamybą iki 9,6 mln. eurų padidino baigusi plėtros projektą. 2021 m. I ketv. pardavimus palyginti su pernai 2 proc. viršijo „Šilutės baldai“, pasiekę 9 mln. eurų.

Klaipėdos baldai“ produkcijos šiemet pardavė už 16,5 mln. eurų – 13 proc. mažiau nei pernai tuo pat metu.

4 proc. mažesni buvo „Visagino linijos“ pardavimai, kurie sudarė 16,7 mln. eurų.

Be šių, „SBA Home“ valdomų įmonių, SBA grupės baldų gamybos sektoriui priklausanti minkštųjų baldų gamintoja bendrovė „Kauno baldai“ pardavimus šiais metais padidino 25 proc. iki 6,6 mln. eurų.

„Gamybą galime sėkmingai didinti, tačiau pardavimus riboja pasaulinis jūrinių konteinerių deficitas, kuriais eksportuojame produkciją į Ameriką ir Aziją. Kitas iššūkis – brangstančios žaliavos. Rizikas valdome, aktyviai ieškome alternatyvų. Tačiau nepaisant šių globalių trikdžių, žiūrime į priekį ir toliau vykdysime mūsų įmonių strateginę plėtrą“, – sako 6 baldų gamybos įmones Lietuvoje ir Baltarusijoje valdančios „SBA Home“ vadovė Raimonda Kižienė.

Anot jos, SBA baldų gamybos įmonės išskirtinį dėmesį skiria veiklos efektyvumui ir produkcijos kokybei didinti, o koronaviruso suvaldymas tam turi tiesioginės įtakos. Todėl dėmesys darbuotojų saugumui ir Lietuvoje įsibėgėjantis didelių įmonių darbuotojų vakcinavimas greičiau padės pasiekti šiuos tikslus.

Dauguma SBA įmonių darbuotojų apklausoje atsakė norintys skiepytis nuo koronaviruso, kad apsaugotų save ir artimuosius bei būtų greičiau atšaukti karantino suvaržymai. Skiepijimas įmonėse organizuojamas taip, kad po procedūros žmonės turėtų galimybę pailsėti.

SBA baldų gamybos sektoriui, be „Kauno baldų“, priklauso „SBA Home“, valdanti baldų gamybos įmones „Klaipėdos baldai“, „Šilutės baldai“, „Germanika“, „Visagino linija“, „Mebelain“ ir „Laminn“. Be baldų gamybos, SBA grupė veikia NT ir tekstilės sektoriuose. Grupės įmonėse iš viso dirba apie 5000 žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją