Tuo metu Muitinės departamentas praneša apie naują sistemą, kurioje gyventojai, jei taip pageidaus, apie įsigytas prekes galės deklaruoti patys. Muitinės departamentas taip pat įspėjo, kad prekės, įsigytos trečiųjų šalių elektroninėse parduotuvėse ir prekyvietėse, iki gavėjų Lietuvoje keliauja pakankamai ilgai. Todėl tikėtina, kad dabar įsigytos prekės pasieks Lietuvą liepos pradžioje, kai PVM lengvatos nebegalios ir teks susimokėti daugiau.

Sukčiauti nepavyks

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, jei prekės vertė nesiekia 22 eurų, PVM mokėti nereikia. Jei prekė viršija 22 eurus, bet nesiekia 150 eurų, tuomet reikia susimokėti PVM. Lietuvoje standartinis šio mokesčio tarifas yra 21 proc., 9 proc. reikia mokėti už knygas.

Jei prekės vertė yra didesnė nei 150 eurų, tuomet reikia mokėti ne tik PVM, bet ir muitą, kuris priklauso nuo prekės rūšies. Už siuntą dar gali tekti susimokėti akcizą, jei joje yra alkoholio arba tabako. Prie galutinės 150 eurų viršijančios siuntos kainos dar gali prisidėti muitinės procedūrų mokestis, kurį skaičiuoja ją transportuojanti įmonė – pavyzdžiui, Lietuvos paštas.

Kaip „Delfi“ anksčiau pasakojo konsultacijų bendrovės „Rodl & Partner“ vidaus mokesčių skyriaus vadovas Mantas Mališauskas, gana įprasta, kad siuntose iš trečiųjų šalių būna neteisingai nurodoma kaina arba jos deklaruojamos kaip dovana. Tačiau panaikinus lengvatą, sukčiauti tokiu būdu nebepavyks.

Europos Komisijos vertinimu, dėl 22 eurų lengvatos Bendrija per metus netenka apie 1 mlrd. eurų PVM, o dėl piktnaudžiavimo šia lengvata dar 4 mlrd. eurų.

Privalu deklaruoti

Muitinės departamentas pranešė, kad nuo liepos 1 dienos atsiranda ir prievolė prekes iš trečiųjų šalių deklaruoti muitinei pateikiant importo deklaraciją.

„Kaip ir dabar, visais muitinės formalumais galės pasirūpinti įmonė, atgabenusi prekes į Lietuvą – mokamas paslaugas teikiantys pašto paslaugų teikėjas ar skubių siuntų vežėjas, arba, jei pirkėjas pageidaus, savo prekes siuntose galės deklaruoti pats.

Lietuvos muitinė, siekdama sudaryti palankesnes sąlygas žmonėms patiems deklaruoti gaunamas prekes, diegia naują supaprastintą deklaravimo savitarnos sistemą, kuria naudodamiesi siuntų gavėjai galės patys savarankiškai užpildyti ir pateikti muitinės deklaracijas bei susimokėti importo PVM ir kitus už gautas prekes mokėtinus mokesčius“, – nurodoma pranešime.

Muitinės deklaracijų apdorojimo sistemos kliento portale (iMDAS) gyventojai galės deklaruoti tokias siuntose iš trečiųjų šalių atsisiunčiamas prekes, kurių muitinė vertė neviršys 1 tūkst. eurų, ir už kurias PVM nebus sumokėtas pirkimo metu (tai bus nurodyta pardavėjo išrašytoje sąskaitoje).

„Gyventojai, norintys savarankiškai deklaruoti prekes siuntose, pirmiausia turės apie tai informuoti siuntos vežėją. Jiems taip pat reikės susikurti savo paskyrą Bendrajame naudotojų valdymo portale (BAP) ir gauti EORI kodą. Pateikus prašymą EORI kodas yra suteikiamas maždaug per vieną darbo dieną, paslauga yra nemokama. Daugiau informacijos apie EORI kodą bei prašymo jį suteikti forma pateikiama Lietuvos muitinės interneto svetainės skiltyje Informacija apie EORI.

Gyventojų patogumui iMDAS bus gerokai supaprastintas prekių deklaravimo procesas. Sistema asmeniui pati pateiks reikiamą deklaracijos formą, leis kai kuriuos duomenis užpildyti iš sistemos siūlomų parinkčių, o pabaigus pildyti deklaraciją gyventojas galės iš karto sumokėti mokesčius. Portale atlikus muitinės formalumus prekes, kaip paprastai, pirkėjui įteiks pašto siuntų ar skubių siuntų vežėjas“, – rašoma pranešime.

Planuojama, kad demonstracinė portalo versija ir deklaracijos pildymo vaizdo instrukcija vartotojams bus pristatyta birželį.

Muitinė taip pat primena, kad deklaracijose turi būti pateikiama tiksli ir išsami informacija apie prekes, tad gyventojai, savarankiškai pildantys deklaracijas, prisiims atsakomybę už deklaracijų turinį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)