Aplinkos ministerijos parengtos Atliekų tvarkymo įstatymo pataisos dabar numato, kad komunalinių atliekų tvarkytojus savivaldybės gali pasirinkti ir per vidaus sandorį.

„Nesant konkurencijos, nebus galima įvertinti, kiek išlaidų patirtų efektyviai veikiantis paslaugų teikėjas, nes savivaldybės kontroliuojamas ūkio subjektas, su kuriuo sudaromas vidaus sandoris, nepatiria konkurencinio spaudimo ir todėl neturi paskatų veikti kuo efektyviau“, – rašoma Konkurencijos tarybos pranešime.

Taryba, be to, pasiūlė ministerijai projekte įtvirtinti saugiklius, pavyzdžiui, numatyti baigtinį sąrašą išimčių, kada savivaldybių valdomi komunalinių atliekų tvarkymo sistemos administratoriai (regioniniai atliekų centrai) galėtų patys teikti paslaugas, arba uždrausti jiems tvarkyti atliekas.

Šiuo metu Atliekų tvarkymo įstatymas numato, kad administratorius gali ne tik organizuoti sistemą, bet ir pats vykdyti ūkinę veiklą.

Taryba nurodė, kad kartais būtent dėl tokios veiklos susidaro ydinga situacija, pavyzdžiui, administratoriai nustato tokias konkurso sąlygas, kad jų neatitiktų joks rinkos dalyvis, ir jie patys imasi teikti paslaugas.

Įstatymo pataisomis siekiama iki liepos į nacionalinę teisę perkelti Europos Sąjungos direktyvą dėl plastiko atliekų poveikio aplinkai mažinimo. Tarybos teigimu, jos galbūt prieštarauja sąžiningos konkurencijos principams.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)