Įtarimų dėl galimo paukščių gripo kilo, kai VMVT pradėjo gauti pranešimų apie nugaišusius savo reikmėms laikytus paukščius, praėjusį savaitgalį įsigytus Maišiagaloje, Rudaminoje ar Lentvaryje. Šiuo metu yra gauta 16 pranešimų, kad staiga gaišti pradėjo tiek naujai įsigyti, tiek ir anksčiau laikyti kartu su įsigytais paukščiai.

VMVT inspektoriai vyksta į paukščių laikymo vietas, atrenka gaišusių paukščių mėginius paukščių gripo tyrimams, ūkiams iki laboratorinių rezultatų gavimo taiko laikinus apribojimus, siekiant, kad liga nebūtų išplatinta į kitas paukščių laikymo vietas.

Jau gauti ir pirmieji Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute atliktų tyrimų rezultatai. Ištyrus vištų gaišenų mėginius, paimtus iš 8 ūkių, esančių Vilniaus rajono savivaldybės Rukainių, Riešės, Pagirių, Avižienių, Kalvelių seniūnijų ir Vilniaus miesto savivaldybės Balsių ir Naujininkų bei Širvintų rajono savivaldybės Musninkų seniūnijos ūkių, patvirtintas didelio patogeniškumo H5N8 potipio virusas. Iš viso savo reikmėms čia buvo laikoma ir nugaišo per 200 paukščių.

Visos paukščių gaišenos bus saugiai sunaikintos ūkių teritorijoje, o laikymo vietos privalės būti dezinfekuojamos.

Apie susidariusią situaciją VMVT informavo Europos Komisiją ir ėmėsi būtinų veiksmų sustabdyti užkrato plitimą. VMVT direktoriaus įsakymu nuo balandžio 24 d. sugriežtinta visų prekybos vietų, kuriose vykdoma prekyba gyvais paukščiais, kontrolė.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)