Per šių metų pirmąjį ketvirtį dar 72 gyventojai, sulaukę senatvės pensijos amžiaus ir dalyvavę 2 pakopos pensijų kaupime, pasirinko gauti pensijų anuitetą, teigiama „Sodros“ pranešime.

„Pensijų anuitetų gavėjų skaičius ir toliau nuosekliai auga. Tuo pačiu auga ir pensijų anuitetų fondas, kurio didžioji dalis yra investuojama, kad generuotų grąžą ir užtikrintų ne tik stabilų pensijų anuitetų mokėjimą, bet ir išmokų didėjimą ateityje“, – pranešime sakė „Sodros“ pensijų anuitetų skyriaus vedėja Daiva Gerulytė.

Populiariausia pensijų anuitetų rūšis – anuitetas su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu, kai žmogui nesulaukus 80 metų amžiaus neišmokėta pensijų anuitetų dalis lieka paveldima. Jį pasirinko du trečdaliai visų gyventojų. 22 proc. pasirinko standartinį pensijų anuitetą, kurio išmokos, palyginti su kitomis rūšimis yra didžiausios, bet lėšos nepaveldimos, o 13 proc. – atidėtąjį pensijų anuitetą.

Du trečdaliai pensijų anuitetų gavėjų – vyrai, trečdalis – moterys. Anot „Sodros“, šią tendenciją gali lemti ir tai, kad vyrų vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje yra didesnis, todėl daugiau jų jau yra sukaupę sumą, už kurią reikia įsigyti pensijų anuitetą. Įsigijusių pensijų anuitetus vidutinis amžius – 64 metai, bet yra ir septyniasdešimtmečių bei gyventojų, dar nesulaukusių šešiasdešimties ir išėjusių į išankstinę pensiją.

Per pirmąjį šių metų ketvirtį į Pensijų anuitetų fondą už įsigytus pensijų anuitetus pervesta daugiau kaip 1,3 mln. eurų, o nuo veiklos pradžios (per 9 mėnesius) daugiau kaip 4,5 mln. eurų. Iš šių pinigų investavimui skirta daugiau kaip 4,1 mln. eurų.

Pagal Pensijų anuitetų fondo investavimo politiką, turtas yra paskirstytas tarp trijų portfelių. Du portfeliai skirti trumpalaikio ir vidutinio laikotarpio likvidumui užtikrinti, atitinkamai pinigus laikant banko sąskaitoje ar investuojant į investicinio reitingo obligacijas.

Apie 75 proc. investavimui gautų lėšų, kurios sudaro trečiąjį, Augimo portfelį, investuojama akcijų rinkose per plačiai diversifikuotus biržoje prekiaujamus fondus. Renkantis fondus vertinamas jų indekso atkartojimo metodas, turto dydis, valdymo mokesčiai. Pirmenybė teikiama tiems, kurie geriausiai atitinka aplinkosaugos, socialinės atsakomybės ir geros valdysenos kriterijus.

Iš investavimo grąžos bendrai per pirmąjį šių metų ketvirtį Pensijų anuitetų fondo turto vertė išaugo apie 6,7 proc., didžioji dalis – iš investicijų akcijų rinkose (8,5 proc.).

Pensijų anuitetų fondo įsipareigojimų padengimo turtu rodiklis šiuo metu siekia 108,8 proc. – tai reiškia, kad šiuo metu fondo turtas viršija įsipareigojimus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją