Ministerija paaiškina, kad papildomos 3,3 mln. eurų lėšos reikalingos siekiant užtikrinti „aiškesnę ir platesnę informacijos sklaidą apie COVID-19 ligos situacijos valdymą šalyje, prevencines ir apsaugos priemones, vakcinacijos būtinumą ir jos naudą, teikiamas sveikatos priežiūros paslaugas, tyrimus, gydymą bei galimybę gauti emocinę pagalbą ir kitus aktualius klausimus“.

Lėšos buvo skirtos skubos tvarka – iš rezervo. Nurodoma, kad informacijos sklaidai vykdyti skirtos lėšos bus naudojamos televizijai, internetiniams portalams, radijo stotims, lauko reklamai, specializuotai žiniasklaidai sveikatos, mokslo temomis, periodinei spaudai, reklamai socialiniuose tinkluose bei kitoms viešinimo iniciatyvoms.

„Bus skelbiami viešieji pirkimai. Jiems pasibaigus – vyks strateginiai, kūrybos, planavimo, gamybos darbai“, – komentuoja sveikatos apsaugos ministro patarėja ryšiams su visuomene Aistė Šuksta.

Ji paaiškina, kad lėšos skirtos iš rezervo, o ne numatytos peržiūrint biudžetą, dėl operatyvumo.

„Siekiant operatyvaus parengiamųjų darbų starto, artėjant ypatingai svarbiems komunikacijos etapams – t. y. plačiosios visuomenės vakcinacijai – buvo priimtas sprendimas prašyti lėšų šia forma“, – sako A. Šuksta.

Lėšos reprezentacijai, anot jos, bus naudojamos lankstinukams, lipdukams, ženkliukams ir kitoms reprezentacinėms prekėms.

Didžiąją dalį iš skirtos 3,3 mln. eurų sumos, 1,09 mln. Eur, atrieks televizijų paslaugos, 469 tūkst. eurų numatyti reprezentacijai, 314,6 tūkst. eurų kūrybinėms agentūrų paslaugoms, toliau rikiuojasi biudžetai periodinei spaudai, portalams, radijo stotims.

„Finansavimo nebuvo numatyta biudžete ir mes paprašėme lėšų COVID-19 komunikacijai. Po šia komunikacija viskas palenda: ir „Petys už laisvę“, ir vakcinacija, ir COVID-19 ilgalaikės pasekmės, ir ambulatorinių paslaugų atnaujinimas, ir gydymo atidarymai, ir psichologinė pagalba ir t.t.“, – sako A. Šuksta.

Lėšų poreikis paskaičiuotas įvertinus paslaugų kiekius ir preliminarias kainas 9 mėnesiams, paaiškinama dokumente.

Anksčiau SAM neatlygintinai skleidžiama socialinė reklama „Petys už laisvę“ sulaukė kritikos dėl neaiškios ir neįtraukiančios žinutės.


A. Šuksta pastebėjo, kad Lietuvoje nebelieka Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo, kuriame šiems metams vietoje panašios 3 mln. eurų sumos, šiems metams lėšų nebuvo numatyta,
tik perkelta 784 tūkst. eurų nepanaudota suma iš praėjusių metų. Fondas bus uždaromas po Konstitucinio teismo sprendimo.

Rekomendavo plačią socialinės reklamos kampaniją

Plačią socialinės reklamos kampaniją, kuri veiktų kaip parama žiniasklaidai ir būtų naudinga informuojant visuomenę apie kovą su pandemija, jau nuo pernai rengti siūlė Seimo biudžeto ir finansų komitetas (BFK). Anksčiau skelbta, kad žiniasklaida praėjusiais metais neteko apie 3 mln. eurų dėl pandemijos sukeltų padarinių.

Komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas „Delfi“ paaiškina, kad Vyriausybė į rekomendaciją atsižvelgė.

„Informacijos sklaidos užtikrinimo klausimas ne kartą buvo keltas BFK, ir buvo mūsų tokia rekomendacija Vyriausybei. Tai išskirtinai Vyriausybės kompetencijos reikalas ir mes galime tik rekomenduoti. SAM nurodė, kad tokie resursai būtų reikalingi informacijos apie COVID-19 ligos sklaidai vykdyti“, – paaiškina M. Majauskas.
Mykolas Majauskas

Jis papildė, kad šiems metams SAM informacijos sklaidos užtikrinimui buvo numačiusi 837 tūkst. eurų sumą, tačiau bendras poreikis, kuris buvo įvertintas 2021 metams, dabar siekia 4,137 mln. eurų.

„Aš neabejoju, kad tai daroma ne todėl, kad BFK rekomendavo. Visos atsakingos institucijos supranta poreikį užtikrinti sklandžią informacijos sklaidą visuomenei, susijusią su pandemijos valdymu, tiek su atsargumo laikymusi, tiek su testavimu, tiek ir su vakcinavimu“, – sako M. Majauskas.

Iš rezervo nuspręsta lėšų skirti tikriausiai dėl to, kad nuspręsta nebelaukti biudžeto tikslinimo, vertino M. Majauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (371)