Lietuvos verslo konfederacijos viceprezidentas Marius Dubnikovas sako, kad matant užsikrėtimų skaičius pasaulyje, baimė, kad kils dar viena koronaviruso banga iš tiesų didelė, tačiau kavinių atvėrimas, net jei ir laikinas, padės išgelbėti dalį verslų.

„Ar reikėjo atidaryti? Tikriausiai, kad taip, nes turime šiek tiek įkvėpti oro, palengvinti žmonėms gyvenimą, atlaisvinant verslus, kad jie galėtų užsidirbti pinigus, ne laukti paramos“, – laidoje „Delfi diena“ sakė M. Dubnikovas.

„Turime suprasti, kad ne visos kompanijos išgyvens, ypač maitinimo srityje. Mes matysime masinius bankrotus, bet šis atsidarymas galės išgelbėti bent dalį verslų, kurie sugebės suorganizuoti savo veiklą su lauko staliukais, 2 metrų atstumais ir pan.“ – kalbėjo jis.

M. Dubnikovas nuogąstauja, kad atsivėrimas gali trukti neilgai, o ir ši vasara gali būti kitokia nei praėjusi.

„Neramina, kad tai bus laikina. Dabar yra lenktynės: skiepijimas versus susirgimų skaičius. Jeigu tas lenktynes laimėsime, norėsime skiepytis, tada galbūt laimėsime. Jeigu pavėluosime, tada tikrai vasara gali būti nepanaši į praėjusią, nepaisant to, kad verslas nori dirbti, verslui nereikia jokių paramų“, – laidoje sakė Lietuvos verslo konfederacijos viceprezidentas.

Jis teigė, kad šiame sektoriuje dirbantiems asmenims atlyginimai neturėtų mažėti lyginant su tais, kokie buvo iki pandemijos, ypač jei darbuotojų imtų netgi trūkti.

„Atlyginimai tikrai didėja ir didės. Jeigu kavinės atsidarys pilna apimtimi, manau, bus net stygius žmonių, kurie gali dirbti“, – kalbėjo M. Dubnikovas.

Komunikacijos ekspertas: galimybių pasas pavirs totaliu laisvių suvaržymu

Tuo metu komunikacijos ekspertas Linas Kontrimas teigia nematantis logikos Vyriausybės sprendimuose atverti vis daugiau veiklų, kai užsikrėtimų skaičius auga.

„Vyriausybė nesiūlydama jokių pandemijos valdymo planų įsivarė save į kampą, dėl to, kai jau nebeišvengiamai privalu kažką daryti, dabar vyksta joks ne pandemijos valdymas, o šioks toks suvaržymų atlaisvinimas“, – mano jis.

Komunikacijos eksperto vertinimu, dabar kuriami koronaviruso valdymo įrankiai – pertekliniai. Taip jis vertina ir vadinamąjį galimybių pasą, kuris leistų atverti daugiau iki šiol vis dar ribojamų veiklų tiems asmenims, kurie bus įgiję imunitetą nuo COVID-19 arba, kaip kol kas siūloma, turės neigiamą testo atsakymą.

„Nežinau, ar išvis daromos kažkokios išvados ir skaičiavimai. Mes, kaip piliečiai, jau nesuvokiame, kur yra riba tarp racionalių sprendimų ir tarp grėsmės mūsų laisvėms. Kalbos apie fasadinį galimybių pasu pavadintą popierių, pamatysite, išvirs į ne ką kita, o į totalų laisvių varžymą. Žingsnis po žingsnio mes prie to priartėsime. Tiesiog kuriami pertekliniai įrankiai, kurie neturi turinio, bet suteikia politinei valdžiai kontroliuoti visuomenę bauginant ją ir varant į kampą“, – sakė L. Kontrimas.

„Jau dabar dauguma žmonių stengiasi gyventi labai saugiai, laikytis atstumų, bet jie pagal tą paso logiką iškrenta iš žaidimo“, – pridūrė jis.

L. Kontrimas taip pat sutinka, kad šis karantino švelninimas laikinas: „Manau, kad mes laikinai atsidarome ir tokiais punktyrais gyvensime nežinia kiek metų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)