Buvusi Estijos Vyriausybė ryžosi „atrakinti“ pensijų fondus (PF) – žmonės gali nuspręsti, ar nori toliau kaupti, ar nebenori. Žmonės gali nebesinaudoti fondų paslaugomis ir patys valdyti savo investicijas senatvei specialioje pensijų investicinėje sąskaitoje. Tačiau taip pat leidžiama ir pinigus išsiimti, kaupimą nutraukiant.

Šiemet įsigaliojęs sprendimas kelia didelių iššūkių. Apie 20 procentų pensijų fondų dalyvių jau atsisakė kaupti ir senatvėje gaus mažesnes pensijas – pasinaudojo galimybe pasitraukti ir atsiimti pinigus. Tuo jų kaupimas bent 10 metų baigsis – į sistemą sugrįžti antrąkart leidžiama tik išlaukus tokį laikotarpį.

Skaičiuojama, kad kiekvienas iš fondo besitraukiantis estas rudenį atgaus vidutiniškai po 8,5 tūkst. eurų – iš viso bendra suma sieks 1,3 milijardo eurų. Tiesa, nuo šios sumos dar reikės susimokėti 20 procentų pajamų mokesčių.

Nors pinigai dar neatgauti, Estijoje jau imami kreditai, kurie nukreipiami į NT, akcijų rinkas ar paprasčiausiai vartojimui, tvirtina ekspertai. Dar didesnio išlaidų bumo laukiama rudenį.

„Mano asmeninė nuomonė – nedarykite tokios pačios reformos Lietuvoje. Tai blogai ateičiai“, – patikina apie ekonomiką rašančio Estijos portalo „Arileht“ investicijų skilties redaktorius Rometas Kreekas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)