Pritraukti užsienio investicijų į Lietuvoje vykdomas mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros bei inovacijų (MTEP) veiklas skirta priemonė „Smart FDI“ investuotojams buvo žinoma jau nuo 2017 metų ir jos sąlygos iš esmės nesikeitė. Tačiau 2020 m. paskelbtas trečiasis priemonės kvietimas truko rekordiškai trumpą laiką – maždaug 80 minučių ir buvo sustabdytas, pusantro karto viršijus priemonės biudžetą. Ekonomikos ir inovacijų ministerijai kilo rimtų abejonių, ar šios priemonės atrankos procese buvo užtikrintas pareiškėjų lygiateisiškumas ir skaidrus techninis procesas. Dėl to buvo kreiptasi į atitinkamas institucijas.

„Atsižvelgę į Specialiųjų tyrimų tarnybos išvadą, priėmėme sprendimą sustabdyti „Smart FDI“ priemonę, o jai skirtas lėšas perkelti į anksčiau galiojusią priemonę „Smart Invest LT+“, pagal kurią projektai atrenkami ne tęstinės atrankos būdu, o projektų konkursu. Taip siekiame, kad svarbių investicinių projektų atranka vyktų skaidriai, ir finansavimas būtų skiriamas tiems projektams, kurie būtų reikšmingiausi ir teiktų daugiausiai naudos“, – teigia ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Gauta STT išvada parodė, kad situacija, priimant trečiojo „Smart FDI“ kvietimo paraiškas, yra ydinga tiek antikorupciniu, tiek šiai priemonei skirtų lėšų panaudojimo racionalumo ir skaidrumo požiūriais. STT nuomone, tai neužtikrina, kad buvo atrinktos geriausiai priemonės „Smart FDI“ tikslus atitinkančios ir labiausiai šalies ekonomikai naudingos inovacijos.

Todėl, atsižvelgdama į tai, Ekonomikos ir inovacijų ministerija 20 mln. eurų, skirtų priemonei „Smart FDI“, gavusi Finansų ministerijos pritarimą, planuoja perkelti į priemonę „Smart Invest LT+“, kuri taip pat yra orientuota į užsienio investicijų pritraukimą. Projektai pagal priemonę „Smart Invest LT+“ bus atrenkami konkurso būdu. Kvietimą investuotojams pagal priemonę „Smart Invest LT+“ planuojama skelbti šių metų rugpjūčio mėnesį.

Nė viena paraiška, teikta per trečiąjį „SmartFDI“ kvietimą, nebuvo finansuota. Įmonės, kurios teikė paraiškas per trečiąjį „SmartFDI“, galės dalyvauti būsimoje priemonėje.

Delfi primena, kad eilėje prieš išdalintų milijonų, skirtų užsienio investuotojų moksliniams tyrimams, išsirikiavo įmonės be darbuotojų ir patirties, siūlančios neaiškias medžiagas ar robotinę papūgą už 1,6 milijono eurų. Plačiau apie tai galite skaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)