„Norėdami sustiprinti savo konkurencingumą, pritraukti dar daugiau tarptautinių investicijų ir talentų, turime jiems pasiūlyti patrauklias sąlygas. Tarp jų – patogų darbuotojų ir jų šeimos narių perkėlimą į Lietuvą. Tikiuosi, kad šia galimybe pasinaudos ir mūsų kaimynai baltarusiai, kurie galėtų saugiai tęsti savo veiklą Lietuvoje. Šiuo metu galimybėmis investuoti ir persikelti į Lietuvą domisi daugiau kaip 100 Baltarusijos įmonių“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Į lengvatas galės pretenduoti įmonės, sudariusios investicijų sutartį su Lietuvos Vyriausybe ir įsipareigojusios investuoti bent 1,5 mln. eurų, sukurti mažiausiai 20 naujų darbo vietų ir mokėti bent 1,5 savivaldybės, kurioje investuojama, vidutinio darbo užmokesčio (VDU) siekiančius atlyginimus.

Šiems įstatymų pakeitimams dar turės pritarti Seimas, pataisos turėtų būti svarstomos jau šioje pavasario sesijoje. Ekonomikos ir inovacijų ministerija tikisi, kad jos įsigalios jau birželį.

Seimui patvirtinus pakeitimus, dėl leidimo laikinai gyventi Lietuvoje galės kreiptis visi baltarusiai, kurie atvyksta dirbti į čia investuojančias tos šalies įmones, kartu su jais galės atvykti ir jų šeimos nariai – jie gaus tokios pat trukmės leidimus gyventi.

Užimtumo tarnyba nevertins tokių darbuotojų kvalifikacijos ar darbo patirties – tai bus palikta pačiam investuotojui. Taip pat nebus vertinama, ar šeimos nariai atitinka darbo rinkos poreikius – jie turės teisę dirbti Lietuvoje ir gautų tokios pat trukmės leidimą gyventi.

Tuo metu Užimtumo įstatymo pakeitimais darbdaviai privalės pranešti apie visus įdarbintus arba laikinai dirbančius užsieniečius.

Nuo pernai rugpjūčio, kai Baltarusijoje prasidėjo masiniai protestai prieš autoritarinį lyderį Aliaksandrą Lukašenką, į Lietuvą persikėlė ne viena tos šalies ar jos verslininkų įkurta įmonė.

Tarp jų – baltarusių įkurta JAV IT milžinė „Epam Systems”, populiaraus žaidimo „World of Tanks“ kūrėja „Wargaming”, moterų sveikatos programėlę kurianti „Flo Health“, programinės įrangos bendrovės „Coherent Solutions“ ir „Godel Technologies“.

Užsienio investicijų plėtros agentūra „Investuok Lietuvoje“ sausį skelbė, kad tuomet apie 60 įmonių iš Baltarusijos perkelia arba svarsto perkelti savo veiklą į Lietuvą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)