Iš 106 balsavusių 47 pasisakė už įstatymo projektą, 4 – prieš, susilaikė 55.

Tuo tarpu už projekto tobulinimą iš 102 balsavusiųjų 91 balsavo už, 11 – prieš.

Įstatymo projektu siūloma sutrumpinti nedarbo draudimo išmokai gauti reikalaujamo draudimo stažo trukmę iki 6 mėnesių tuo atveju, kai asmens, kuriam suteiktas bedarbio statusas, įsiregistravimo Užimtumo tarnyboje ketvirtį Vyriausybė yra paskelbusi ekstremaliąją situaciją ar karantiną, taip pat pailginant nedarbo draudimo išmokos mokėjimo trukmę iki 12 mėnesių.

Taip pat siūloma numatyti, kad nedarbo draudimo išmoka bedarbiui būtų pradedama mokėti tik po vieno mėnesio tuo atveju, kai jo darbo sutartis buvo nutraukta darbuotojo iniciatyva be svarbių priežasčių.

Įstatymo projektą pristačiusi Socialdemokratų partijos frakcijos narė Dovilė Šakalienė teigė, jog pritarus šiai pataisai būtų sukurtos lygios galimybės pandemijos metu į darbo rinką įsiliejusiems asmenims gauti finansinę paramą.

„Darbą pandemijos laikotarpiu prarado daugiau nei 150 tūkst. darbuotojų. Tai yra pakankamai nerimą keliantis skaičius. Kalbant apie nedarbo draudimą taip pat matome, kad ypatingai jauniems asmenims, kurie įsiliejo į darbo rinką, nepasisekė, kadangi tai padarė pandemijos laikotarpiu.

Manyčiau, kad tai būtų sudarymas lygių galimybių tiems, kurie ne dėl savo kaltės negalėjo surinkti darbo stažo, nes daugelis verslų ir darbų buvo sustoję ir nebuvo tiesiog galimybės vykdyti tam tikrų veiklų“, – sakė ji.

Tuo tarpu Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas pažymėjo, kad teikiant šį įstatymo projektą nebuvo nurodytą, kiek valstybės lėšų pareikalaus jo įgyvendinimas.

„Priimdami sprendimą turime žinoti, kiek valstybės resursų tai gali pareikalauti. Suprantu, kartais iš tiesų gali būti labai sunku įvertinti, galbūt ši situacija yra tokia, o galbūt tiesiog iš skubėjimo kartais nėra laiko visko įvertinti (...)“, – pabrėžė jis.

Savo ruožtu Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Justas Džiugelis pažymėjo, kad panašus nutarimas šiuo metu jau yra rengiamas Vyriausybės, tad svarstyti jį Seime prasmės nebelieka.

„Iš esmės šis paketas yra reikalingas, ir jis jau teisėkūrine prasme yra rašomas Vyriausybėje. Man atrodo šiek tiek nesolidu būtų žinant tai, kad Vyriausybė jau rengia profesionalius įstatymo paketus su konkrečiomis finansų poreikio eilutėmis balsuoti dabartiniame etape už šiuo įstatymo projektus. Tuo labiau, kad jie gali keistis kai iš tiesų žinosime, kiek galėsime šiam paketui skirti valstybės lėšų“, – sakė jis.

„Suprantu norą ir tam tikras politines lenktynes pabarstyti valstybės lėšų socialiai pažeidžiamiems žmonėms arba nukentėjusiems nuo pandemijos. (...) Dabartiniame etape asmeniškai negalėsiu balsuoti „už“, nes ypatingai svarbu yra neišsprogdinti valstybės biudžeto per šitą sunkų laikotarpį. Kviečiu susilaikyti“, – kalbėjo J. Džiugelis.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)