Pats asociacijos prezidentas situacijos nesureikšmina ir sako, kad yra pasirengęs „konstruktyviai diskusijai“, o kolegų mestą pirštinę vadina „koronaviruso sukeltu nuovargiu“.

Tačiau taika asociacijoje nešviečia. Kovo pabaigoje viešai nepasitikėjimą R. Varkulevičiui pareiškęs Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Leonavičius, dabar pastarąjį ragina atsistatydinti iš užimamų pareigų, o asociaciją – rengti naujus vadovo rinkimus.

„Asociaciją įkūrė visi 5 Lietuvoje veikiantys regioniniai rūmai, kurių veikla aiškiai reglamentuota įstatymu. Ši organizacija įkurta tam, kad vieningai atstovautų visų narių interesus. Kaip žinia, Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmai jungia skirtingo dydžio, skirtingose srityse veikiančius verslus, mokymo įstaigas, universitetus. Esame viena iš nedaugelių organizacijų, kuriai taikoma ir lobistinė išimtis, nes visad siekiame atstovauti viešąjį interesą, o ne atskiras nuomones.

Dalykiškai esame sutarę, kad sprendimus priimsime vienbalsiai, siekiant atstovauti visiems nariams. Deja, pasitikėjimo kreditą gavęs p. Varkulevičius, ne kartą nesuderinęs pozicijos su regioninių rūmų vadovais, ėmėsi iniciatyvų, kurioms ne visada galėjom pritarti“, – Delfi teigė S. Leonavičius.

„Nesuderintomis iniciatyvomis“ Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas vadina R. Varkulevičiaus asociacijos vardu išreikštą poziciją dėl vakcinavimo prioritetų, taip pat, anot S. Leonavičiaus, nesuderintas pozicijas ir per mažas iniciatyvas, atstovaujant asociaciją tiek dėl valstybės pramos verslui, tiek diskusijose su socialiniais partneriais.

Dar prezidentui kliuvo ir dėl to, kad nesuderinęs su visais asociacijos rūmais, pernai metais paskelbė apie asociacijos traukimąsi iš Nacionalinio susitarimo su Vyriausybe ir socialiniais partneriais.

„Bandėm gražiuoju kalbėti, kad čia ne vaikų darželis ir ne lobistų kontora, kai asociacijos veiksmai gali atrodyti tarsi aidas kitoms verslo asocijuotoms struktūroms. Tačiau mes nesame kitos struktūros, ir nesame lobistai, mes esame viešojo intereso pusėje, o iš asociacijos prezidento viešų pasisakymų gali susidaryti įspūdis, kad yra kitaip. Jei du kartus pasikviestas vadybininkas nuo galinės sėdynės vadovaudamas reiškia neaišku, kieno poziciją, tai trečio karto gal jau suteikti nereikia?

Aš puikiai prisimenu laikus, kai prie Prezidentės Dalios Grybauskaitės dešimtmetį mūsų asociacija buvo nekviečiama į Daukanto aikštę! Ir puikiai prisimenu, kaip pernai po vienasmeniško Varkulevičiaus pareiškimo trauktis iš Nacionalinio susitarimo mums grėsė netekti valdžios deleguotų funkcijų! Ar Varkulevičiaus tikslas – supykdyti mus su valdžia? Parodyti, kokie verslas nejautrūs esame, nes juk pats prezidentas lupasi privilegijų vakcinacijai, kai šalia matome neskiepytas prioritetines visuomenės grupes?“ – emocingai kalbėjo Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų vadovas S. Leonavičius.

Šie rūmai yra didžiausi iš penkių asociacijos narių, vienija daugiau nei 550 verslo įmonių, mokslo įstaigų.

S. Leonavičius teigia, kad „didesnė dauguma“ palaiko jo vadovaujamų rūmų tarybos nutarimu patvirtintą poziciją, nors viešai nepasitikėjimą R. Varkulevičiui kol kas pasirašė tik Vilniaus rūmai.

Pats R. Varkulevičius tokius kaltinimus kategoriškai neigia, ir tikina, kad išreiškiamos pozicijos būna aptartos ir suderintos.

Į klausimą, ar ginčai ir vieši priekaištai nereiškia tiesiog noro jį patraukti iš užimamų pareigų, pats R. Varkulevičius tikina nesilaikantis įsikibęs į asociacijos prezidento kėdę.

„Esu demokratiškai paskirtas į šias pareigas, demokratiškai ir būsiu, jei matys tokį reikalą, atleistas. Šį darbą dirbu visuomeniniais pagrindais, galima sakyti, savo laiko ir verslo sąskaita. Nesilaikau įsikibęs kėdės, tačiau nesutinku su pono Leonavičiaus metamais priekaištais. Jei dauguma nuspręs, jog manęs nereikia – jų valia, o dabartinį elgesį mano atžvilgiu manau, nulėmė karantininis pervargimas, kai emocijos ima viršų prieš sveiką protą“, – sakė R. Varkulevičius.

Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociaciją sudaro penki regioniniai rūmai: Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio.

Asociacija vienija apie du tūkstančius narių iš gamybos, paslaugų įmonių, mokymo įstaigų ir organizacijų.

Viešbučių grupės „Best Baltic Hotels“ generalinis direktorius R. Varkulevičius vadovauti Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijai pradėjo 2019-ųjų pabaigoje.

Prieš tai verslininkas vadovavo Lietuvos pramonininkų konfederacijai, o iki pasukant į viešbučių verslą dirbo pramonės gamybinėse įmonėse – koncerne „Achemos grupė“ ir UAB „Marijampolės pieno konservai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)