Tuo metu vyko azoto trąšų ir kitų cheminių produktų gamintojos „Achemos“ akcininkų susirinkimas.

Darbuotojai, nepatenkinti bendrovės pažadų nesilaikymu bei kolektyvinių derybų vilkinimu, siunčia žinutę, kad pelnai ir lėšos akcininkams nėra gėris darbuotojams, rašoma „Achemos darbuotojų profesinės sąjungos“ (ADPS) pranešime spaudai. Pažymima, kad protesto akcija yra pačių darbuotojų iniciatyva, tačiau profesinė sąjunga palaiko darbuotojų keliamus reikalavimus.

Ant plakatų matyti užrašai: „Mano vaikai pažadais sotūs nebus“, „Po dividendų išmokėjimo pinigų algoms neliko?“

Vidutinis atlyginimas bendrovėje vasario mėnesį sudarė 2108 eurus prieš mokesčius (apie 1300 Eur į rankas).

„Prieš porą metų žiniasklaidoje mirgėjo „Achemos“ vadovų pažadai, kad mokant mažiau Suskystintų gamtinių dujų terminalo mokesčio, daugiau lėšų bus skiriama investicijoms ir darbuotojų atlyginimų didinimui. Tačiau nepaisant rekordinio pelno, bendrovė atsisakė darbuotojams kelti algas 4-6 procentais. Tai – ne pirmas nusivylimas, tad nestebina, kad šiandien matome tokią akciją“, – sako Achemos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Birutė Daškevičienė.
„Achemos“ darbuotojų protestas

ADPS atkreipia dėmesį, kad „Achema“ savo darbais neparodo viešai pabrėžiamos socialinės atsakomybės svarbos, ir ne tik dėl atlyginimų.

„Jau daug ką pasako tai, kad didžiausia chemijos pramonės įmonė, patenkanti į strateginių įmonių sąrašą, neturi kolektyvinės sutarties. Dabartinės derybos yra bevaisės, bendrovės atstovai atmeta visus darbuotojų suformuluotus pasiūlymus bei vilkina patį procesą“, – rašoma pranešime.

Palaikymą darbuotojams išsakė ir Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė, pabrėžusi, kad stipriausios įmonės negali elgtis taip, kaip joms šauna į galvą: „Gėda, kad tokios įmonės pažadais negalima pasitikėti. Darbuotojai yra teisūs, kad dėl to protestuoja. Iš jų pavyzdį turėtų imti ir kiti. Nepasakysiu nieko naujo: kol darbuotojai neveikia organizuotai ir solidariai, tol tenka kliautis darbdavių geranoriškumu. Deja, matome, kiek tai verta.“
„Achemos“ darbuotojų protestas

„Achema“ darbuotojas Saulius Žiūkas teigia, kad problemos kaupiasi jau senokai ir jos turi būti pradėtos geranoriškai spręsti.

„Nes kitaip niekas negarantuoja, kad darbuotojai nepradės palikti įmonės ar bent jau nepadaugės protestų, o galbūt bus pereita ir prie streikų. Vis tik jei vadovybė žengs nuoširdų žingsnį tinkama linkme, darbuotojai bus pasirengę juos pasitikti pakeliui. Mes tikime dialogu ir siekiame, kad darbuotojams būtų didinamas pagrindinis darbo užmokestis. Darbuotojai turi teisę uždirbti oriai“, – sako S. Žiūkas.
„Achemos“ darbuotojų protestas

Pagrindinė „Achemos“ akcininkė – koncernas „Achemos grupė“, o šios pagrindinė akcininkė – Lyda Lubienė.

„Achema“ 2018 metais dėl sudėtingos situacijos kreipėsi į tuometinį premjerą Saulių Skvernelį, Ūkio, Energetikos, Finansų, Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijas, prašydama numatyti galimybę koreguoti SGD terminalo ir VIAP mokesčių dydžių rinkimo tvarką nuostolingu veiklos laikotarpiu, rašoma bendrovės pranešime.

Vadina pavienių asmenų chuliganišku elgesiu

AB „Achema“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas protestą vadina chuliganišku ir neteisėtu elgesiu.

„Šiandien AB „Achema“ susidūrėme su atskirų pavienių asmenų neteisėtu ir chuliganišku elgesiu. Tačiau iš profsąjungų reakcijos ir pranešimo suprantame, kad deja toks elgesys yra palaikomas ir toleruojamas. Nemalonu, kad dar nepasibaigus deryboms su profesine sąjunga, kuriai priklauso tik apie trečdalis darbuotojų, tokiomis priemonėmis daromas spaudimas derybų eigai“, – teigia vadovas atsiųstame komentare.

Anot jo, didžiausias Jonavos darbdavys darbuotojų sąlygoms ir jų gerinimui kasmet skiria didelį dėmesį.

„Už darbą mokame konkurenciją atlygį – praeitais metais vidutinis atlyginimas bendrovėje siekė 2105 eurus. Tuo metu šalies vidurkis – 1524 eurų. Už sėkmingus įmonės rezultatus 2020 metų pabaigoje visiems darbuotojams buvo išmokėta mėnesio atlyginimo dydžio premija. Per pastaruosius dešimt metų vidutinis darbo užmokestis kilo pakilo 43 procentais, darbininkams - 53 procentais. Kiekvienais metais peržiūrime darbo užmokesčio sistemą ir siekiame, jog darbuotojams ji būtų suprantama, aiški bei skaidri“, – sako R. Miliauskas.
Ramūnas Miliauskas

Įmonė grindžia, kad pasitenkinimas darbo užmokesčiu 2017-2020 m. pakilo, taip pat kilo pasitenkinimas darbo organizavimu, darbo įvertinimu bei kiti rodikliai, tą parodė grupėje atliktas Vytauto didžiojo universiteto mokslininkų grupės tyrimas.

„Pagal bendrovės lojalumo ir papildomų naudų programą, darbuotojams kasmet suteikiame papildomą savanoriškąjį sveikatos draudimą, apmokame darbuotojų mokymus ir kvalifikacijos kėlimą, „Achemos“ poliklinikos paslaugas, finansuojame stovyklas darbuotojų vaikams, pirmoko krepšelį, skiriame dėmesį veteranams.

Daug dėmesio pandemijos metu skiriame darbuotojų sveikatos saugumui – savarankiškai testavome jau virš 1200 darbuotojų, skirtingoms saugos nuo koronaviruso priemonėms išleidome apie 300 tūkst. eurų. Įmonėje turime itin nedidelę darbuotojų kaitą, tai yra svarbus rodiklis vertinant esamas sąlygas darbe.

Visi gyvename atviroje rinkoje ir kiekvienas esame laisvi rinktis darbovietę, tačiau mes remiamės ilgamečiu įdirbiu, konstruktyviu dialogu, ilgalaikėmis tradicijomis, o ne pavienių asmenų noru pasirodyti ar atkreipti į save dėmesį“, – vardijo vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (338)