Kaip rašoma pranešime, pokyčiai, įsigaliosiantys nuo liepos 1 dienos, bus reikšmingi tiek siuntų vežėjams, kurie privalės deklaruoti gaunamas siuntas pateikdami elektronines muitinės deklaracijas, tiek ES gyventojams, kuriems dėl naikinamos PVM lengvatos pabrangs trečiųjų šalių elektroninėse prekyvietėse įsigyjamos prekės, tiek muitinei dėl išaugusių apdorojamų muitinės deklaracijų skaičiaus.

Lietuvos muitinė deklarantams taikys tokius pačius reikalavimus, kaip ir kitų ES valstybių narių muitinės, tad Lietuvos paštas ir kiti siuntų vežėjai turės būti pasirengę deklaracijas pateikti automatizuotu – iš sistemos į sistemą – būdu, bei užtikrinti, kad muitinei būtų pateikiama teisinga ir išsami informacija apie deklaruojamas prekes. Muitinė savo ruožtu užtikrins, kad tinkamai būtų įgyvendinti teisės aktai ir atlikti visi muitinės formalumai“, – sako Lietuvos muitinės vadovas Jonas Miškinis.

Pasak J. Miškinio, ypatingų sunkumų neturėtų sukelti ir prievolė kitomis kalbomis gautą informaciją apie prekes išversti ir, vadovaujantis Valstybinės kalbos įstatymo nuostata, muitinei pateikti lietuvių kalba – tai įprastinė, jau daug metų taikoma praktika, o diegiant šiuolaikines automatizuotas deklaravimo sistemas šis uždavinys turėtų dar supaprastėti.

Tačiau tikėtina, jog vykstant tokiems pokyčiams, pradžioje deklaravimo procese nepavyks išvengti nesklandumų ir dėl staiga išaugusio darbo krūvio, ir dėl siuntų atsisakymo, paaiškėjus, kad prekių įsigijimas finansiškai nenaudingas, ir dėl kitų naujovių tiek verslo, tiek muitinės veikloje.

„Siekdama užtikrinti sklandų siuntose iš trečiųjų šalių gaunamų prekių deklaravimo ir PVM surinkimo į valstybės biudžetą procesą, Lietuvos muitinė bendradarbiauja su Susisiekimo ir Finansų ministerijomis, Valstybine mokesčių inspekcija, Lietuvos pašto atstovais bei skubių siuntų vežėjais, sprendžia iškilusius klausimus. Tad tikimės, kad bendromis valstybės institucijų ir verslo pastangomis pokyčiai bus sėkmingai suvaldyti“, – sako J. Miškinis.

Šiuo metu prekėms siuntose, jei jų tikroji (t. y. pačių prekių) vertė neviršija 22 eurų, taikoma lengvata ir jos neapmokestinamos importo PVM.

Tačiau ši lengvata, leidžianti mokesčių sąskaita pigiau įsigyti prekes, iškreipia konkurencijos sąlygas, suteikdama pranašumą trečiųjų šalių verslininkams, o ES valstybės narės kasmet nesurenka apie 7 mlrd. eurų mokesčių į savo biudžetus. Norint apsaugoti ES rinkos dalyvius ir gamintojus, užtikrinant jiems sąžiningą konkurenciją visoje ES, nuspręsta minėtos lengvatos atsisakyti.

Siekiant palengvinti ir supaprastinti PVM deklaravimą ir mokėjimą, visoje ES nuo liepos 1 dienos pradės veikti nuotolinei prekybai tarp ES ir trečiųjų šalių sukurta Speciali nuotolinės prekybos iš trečiųjų teritorijų ar trečiųjų valstybių importuojamomis prekėmis apmokestinimo schema, dar vadinama Importo vieno langelio sistema (IOSS). Jei trečiosios šalies elektroninės prekyvietės pardavėjas taikys šią schemą, jis bus atsakingas už pirkėjo įsigytai prekei taikomo PVM sumokėjimą, t. y. PVM pirkėjas sumokės pardavėjui pirkdamas prekę, o pardavėjas turės surinktą mokestį pervesti tai ES valstybei narei, į kurią siunčiama siunta. Lietuvoje pašto operatoriui ar skubių siuntų vežėjui sutvarkius muitinės formalumus, prekę bus galima įteikti pirkėjui.

Jei prekė bus įsigyta nesinaudojant IOSS schema, tokiam pirkimui gali būti taikoma speciali importo PVM deklaravimo ir mokėjimo procedūra. Tokiu atveju visus muitinės formalumus – tiek prekių deklaravimo, tiek PVM sumokėjimo – atliks pašto paslaugų teikėjas ar skubių siuntų vežėjas/kurjeris. PVM bus surenkamas Lietuvoje, pateikiant siuntos gavėjui sąskaitą, kurioje bus nurodyti visi mokėtini mokesčiai.

Abiem atvejais pirkėjams nereikės rūpintis jokiais muitinės formalumais. Tačiau Lietuvos muitinė, siekdama sudaryti palankesnes sąlygas žmonėms patiems deklaruoti savo gaunamas siuntas, diegia naują supaprastintą deklaravimo savitarnos sistemą iMDAS, kuria naudodamiesi siuntų gavėjai galės patys savarankiškai parengti ir pateikti muitinės deklaracijas ir susimokėti importo PVM bei kitus už gautas prekes mokėtinus mokesčius. Tokiu atveju pirkėjas turės iš anksto informuoti siuntų gabentojus, kad prekes deklaruos savarankiškai ir jų paslaugomis nesinaudos.

Daugiau informacijos apie el. prekybai taikomas PVM mokėjimo taisykles pateikiama Lietuvos muitinės interneto svetainės rubrikoje „E-prekyba“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)