Vyriausybė kino teatrų ir kino klubų paslaugas paslaugas leido atnaujinti nuo balandžio 19 dienos ir kartu nurodė, kad leidžiama kino salėje užimti ne daugiau kaip 30 proc. sėdimųjų vietų, galima įleisti ne daugiau kaip 150 žiūrovų.

„Mielai priimtume, bet negalime nuvažiuoti taip į sandėlį ir kaip burokėlių ar krapų nusipirkti filmų. Džiugi žinia, kad pagaliau esame išgirsti ir kad galime pradėti dirbti, na o pasiruošimui, programą sudaryti, užkurti savo fabrikėlius, mus paleisti vėl į darbą, dar poros savaičių prireiks. Filmų licencijavime ir kino teatrų veikloje yra visa susijusi grandinė. Per keletą savaičių tai čia bus kosminis fantastiškas greitis“, – sako „Forum Cinemas“ kino teatrus valdančios įmonės Lietuvoje vadovas Gintaras Plytnikas.
Gintaras Plytnikas

„Multikino“ rinkodaros vadovas Raimundas Bilinskas kalba apie atsidarymą balandžio pabaigoje arba gegužės pradžioje.

„Nuo pirmadienio tai tikrai nepradės veikti. Mes, kai kalbėjome apie atidarymus su Sveikatos apsaugos ministerija, tai sakėme, kad jei jūs ir rytoj mus atlaisvintumėte dirbti, mes vis tiek savo darbą pradėtume po dviejų-trijų savaičių. Nes kino teatrai neužsikuria kaip paprasta parduotuvė. Mums reikia ir pasiruošti, repertuarą susidėlioti, su platintojais susitarti. Tai labai ilgas procesas ir per keletą dienų ar savaitgalį šitie dalykai nepasidaro“, – sako R. Bilinskas.

Skaičiuoja, ar apsimokės

Abiejų kino teatrų atstovai atkreipė dėmesį, kad penktadienio popietę vis dar nebuvo oficialios informacijos, kokiomis gi sąlygomis verslas atlaisvinamas – oficialaus Vyriausybės nutarimas ar kitoks teisės aktas dar nebuvo įkeltas į teisės aktų sistemą.

Jie baiminosi, ar nebus daugiau kokių ribojimų, be jau nustatyto 30 proc. sėdimų vietų.

„Multikino“ atstovas paaiškino, kad gavus tikslias sąlygas, tik tuomet kino teatrai galės įvertinti, kaip jie galės dirbti.

„Mes galime parduoti, bet čia vėlgi, o kokios bus sąlygos su nuomotojais – ar jie norės, kai mes atsidarysime, pilnos sumos už nuomą? Daug diskusijų ir daug klausimų, į kuriuos kol kas atsakyti negalime. (…) Turime viską įvertinti, ar mums iš tiesų eisis tomis nustatytomis sąlygomis dirbti“, – sako R. Bilinskas.
Raimundas Bilinskas

Jis paaiškina, kad iki šiol kino teatrai nėra gavę paramos, kuri padengtų nuomos sąnaudas.

„Viskas likę taip pat. Iki naujųjų metų mes turėjome šiokias tokias subsidijas patalpų nuomai, o dabar tokių nebelikę. Mes karantine jau sėdime 5 mėnesius su trupučiu, beveik 6 mėnesius. Be subsidijų darbuotojams mes daugiau jokios paramos negavome. Ta gyventojų pajamų mokesčio kompensacija, na nelabai čia parama kol kas laikoma“, – atsiduso R. Bilinskas.

Kiek optimistiškesnis „Forum cinemas“ vadovas.

„Mes tą situaciją vertiname – kad reikia nuo kažko pradėti. Tai pradėkime. Mes visiškai pasirengę daryti, kokie tie apribojimai bebūtų. Rentabilumo klausimai, ekonominiai – čia yra kitas dalykas. Bet iš principo tai, kad mes galime pradėti, tai mums, liaudiškai kalbant, pavasaris“, – sako G. Plytnikas.

Pasigenda aiškumo

Tačiau ir „Forum Cinemas“ vadovas pripažino, kad veiklą apsunkina esamas neapibrėžtumas.

„Mums galbūt labiau patiko tas pirminis buvęs planas, prie kurio buvome pritaikę savo vizijas – vadinamasis šviesoforo principas, kada esant žaliai, geltonai ar raudonai spalvai tu žinai, kaip elgtis ir kokie apribojimai tavęs laukia. Kas dabar buvo nuspręsta, dar oficialiai nepublikuota“, – sako G. Plytnikas.

Jis atkreipė dėmesį, kad jau metus verslas gyvena laukimu.
Kino teatras

„Šie metai, kuriuos gyvename, vadinasi laukimas, kai tu kažko lauki, lauki kiekvieną savaitę. Tai norėtųsi, kad tas laukimas pavirstų žinojimu ir grįžtų vėl gyvenimas. Tai čia toks filosofinis pamandravojimas. Norisi sprendimų iš tų, kurie juos priima, aiškių, tikslių, ir kuo daugiau į ateitį suprojektuotų. Toks būtų pageidavimas ir palinkėjimas“, – dalijasi G. Plytinkas.

Pirminiame Vyriausybės nutarimo projekte buvo numatyta 50-ies maksimalus žiūrovų skaičius, tačiau posėdžio metu sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys siūlė alternatyvą leisti kine, teatre ar pan. renginiuose lankytis didesniam asmenų skaičiui – 150 žiūrovų. Galiausiai Vyriausybė patvirtino didesnę ribą.

Kino teatrai privalės bilietus platinti ir žiūrovus registruoti elektroniniu būdu. Kino teatre vyresni nei 6 metų žiūrovai privalės dėvėti kaukes. Prekiauti maistu ir gėrimais bei teikti kitas paslaugas kino teatrų ir kino klubų paslaugų teikimo vietose draudžiama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)