„Dabar esame elektroninėje valstybėje, mūsų tikslas būtų tapti skaitmenine valstybe. (...) Elektroninė valstybė yra izoliuotos salos su apribota sąveika, tai yra atskiros informacinės sistemos, kurios sprendžia savo atskirus sprendimus, komunikuoja tarpusavyje tik tiek, kiek to reikia, kiek tai buvo suprojektuota. Kiekviena iš jų yra kuriamos atskirai, autonomiškai ir sprendžia tos konkrečios įstaigos problemas arba uždavinius“, – teigė A. Cijūnaitis penktadienį vykusiame Ateities komiteto posėdyje.

„Kai klabame apie skaitmeninę valstybę, mes ją įsivaizduojame kaip skaitmenines platformas, kai viskas yra integruota į visumą, tarpusavyje bendraujama ir komunikuojama“, – pridūrė jis.

Anot A. Cijūnaičio, vienas pagrindinių skaitmeninės darbotvarkės tikslų – visuomenės švietimas apie IT ir jos poreikių vertinimas.

„Vienas svarbesnių dalykų yra išmani visuomenė. Vienas iš kertinių dalykų, į kuriuos reikia kreipti ypatingą dėmesį ir formuoti, yra visuomenės IT poreikių ir įgūdžių ugdymas kartu su ekosistemos partneriais. Vadinasi, kol nebus iš visuomenės skaitmeninių paslaugų poreikio, tol sunkiai mes tai ir pasieksime“, – akcentavo jis.

A. Cijūnaitis taip pat pabrėžė, kad formuojant skaitmeninę valstybę itin svarbus viešojo sektoriaus veiklos efektyvinimas.

„Antras labai svarbus komponentas (...) yra viešojo sektoriaus aktyvinimas, efektyvus veiklos organizavimas, glaudus bendradarbiavimas ir pasitikėjimas verslo partneriais. (...) Kalbant apie efektyvios valstybės prielaidas, apie informacinių išteklių efektyvų valdymą, šiuo metu iš tiesų daug kas skundžiasi dėl to, kad nežinoma, kiek yra išleidžiama (lėšų IT sprendimams – ELTA), nes tai dažniausiai daroma neplanuojant ar atskirai įstaigose, visiškai nesinchronizuojant veiksmų bendrame kontekste“, – sakė jis.

A. Cijūnaičio teigimu, vienas iš būdų spręsti šią problemą yra išteklių valdymo konsolidavimas, arba bendrųjų horizontaliųjų funkcijų perdavimas į vieną paslaugų centrą.

„Mūsų konsolidacijos tikslas yra standartizacija, bendrųjų IT funkcijų sukūrimas. Tokiu būdu bus siekiama sukurti sąlygas ir infrastruktūrą, ekosistemą, kuria galėtų naudotis ne tik valstybės institucijos, naudodamosi kažkokiomis savo aplikacijomis ir informacinėmis sistemomis teikti paslaugas gyventojams ir verslui, bet tuo pačiu būtų sudarytos sąlygos, kad galėtų prisijungti atvirų duomenų entuziastai, verslas, žmonės ir kurti savo sprendimus ir naujas paslaugas, naudodamiesi tais pačiais duomenimis, įtraukiant ir visiškai viešus duomenis iš interneto“, – teigė jis.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)