Lietuvos prekyviečių ir turgaviečių asociacijos prezidentas Vytenis Butkevičius Vyriausybės posėdžio metu tikino, kad turgaus prekybininkai diskriminuojami.

„Gerbiama premjere, replika jums, jūs minėjote, kad individualia veikla besiverčiantieji gavo jau subsidijas pagal sumokėtus mokesčius. Tai replikuoju, kad ir įmonės gavo tokias subsidijas. Bet mes kalbame apie pastoviuosius kaštus ir konkrečiai nuomos mokesčio subsidiją“, – pirmiausia apie subsidijų trūkumą kalbėjo V. Butkevičius.

Toliau jis paaiškino, kad ypatingai skaudus klausimas yra išlikę ribojimai turgavietėms.

„Mes prašome, kad būtume atidaryti tuo pačiu metu, kaip ir pagrindinis mūsų konkurentas, didieji prekybos centrai ir jų parduotuvės. Priešingu atveju, mes, kaip ir anksčiau, taip ir dabar mes matome diskriminaciją. Anksčiau, turiu omenyje, kada buvo draudžiama prekiauti ne maisto produktais, išskyrus didiesiems prekybos tinklams ir jų parduotuvėms. Tai dabar kažkodėl mes taip pat esame išskriami“, – teigė V. Butkevičius.

Jis klausė sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio: „Koks gi vis dėlto yra skirtumas tarp, tarkime, „Maximos“, turinčios iš šono įėjimus, ir „Gariūnų“?

„Mes manome, kad tokio skirtumo nėra ir tiesiog norime išgirsti nuomonę. Taip pat būtų klausimas, kaip būtų su darbo laiku, atvėrus turgaviečių iki šiol draudžiamas veiklas. Paminėsiu svarbų dalyką, kad pagrindinė dalyka vis dėlto turgavietėse vyksta savaitgaliais. Mums ypač svarbu, kad į tai būtų atsižvelgta“, – argumentavo V. Butkevičius.
Vytenis Butkevičius

Jis klausė Vyriausybės ar ši jaučia, kad yra labai paaštrėjusios profesinės žmonių nuotaikos.

„Kadangi betarpiškai bendrauju tiek su prekybininkais, tiek kitais individualia veikla besiverčiančiais. Tiesiog reikia turėti tai omenyje, nes tokių neeilinių sąlygų metu, kaip dabar valstybėje susiklostė, tokios negandos, mintys apie maištus ir protestus yra labai paaštrėjusios. Reikia ir tai turėt omenyje priimant sprendimus“, – rėžė V. Butkevičius.

„Jūs suprantate patys, kaip žmonės sunkiai gyvena, koks didelis nepasitenkinimas yra kilęs, jiems yra palikta pragyvenimui 250 eurų, už tai reikia susimokėti mokesčius, ir daugiau net nesiplėsiu, nes tikriausiai niekas ir neatsakytų, kaip už tiek pragyventi, tikriausiai galima bandyti tik išgyventi“, – toliau kalbėjo V. Butkevičius.

Premjerė I. Šimonytė pasiteiravo, ar pasisakymo nereikėtų traktuoti kaip grasinimo. V. Butkevičius patikino, kad tik perduoda rinkoje esančias nuotaikas.

„Aš norėčiau būti tikra, kad jūsų pasisakymo neturėčiau suprasti kaip grasinimo“, – perklausė I. Šimonytė.

„Jokiais būdais, aš tik perduodu nuotaikas“, – atsakė prekybininkų atstovas.

„Malonu, kad jūs nelaikote grasinimu, ir aš jums už tai esu dėkinga, bet man atrodo, kas yra svarbu šiuo atveju, įvairioms veikloms, kurios nutarime yra minimos, tai nutarime yra minimos veiklos, kurios etapais atsiveria per dvi savaites ir tai yra aiškumas ir galimybė planuoti veiklą ir žinoti, kada veikla galės būti pradėta. Tai žinote, šitas diskusijos apie „Maximą“ ar kažką panašaus, man sunku būtų palaikyti todėl, kad ne „Maximos“ yra šitas nutarimas ir ne apie ją, o apie tas prekybos vietas, kuriose veikia įvairių veiklų parduotuvės, kurios dar dabar buvo, skirtingai nuo „Maximos“, uždarytos. Nes maisto prekių parduotuvės dirbo ir tada, kai nedirbo ir dauguma kitų parduotuvių“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ji tikino nesuprantanti tokio pasilyginimo.

„jeigu jūs savo konkurentais laikote tuos prekybos centrus, kurių dalis parduotuvių šiuo metu neveikia, tai jiems apribojimais dirbti savaitgaliu šiame nutarime bent jau veiklos pradžioje yra nustatomi. Jei matysime, kad klientų srautai valdomi atsakingai, didelės epidemiologinės rizikos nematome, pakeliui tuos apribojimus galėsime ir panaikinti“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ji pabrėžė, kad atvėrimas daromas porcijomis, nes reikės darbuotojus ištestuoti prieš pradedant veiklą.

„Tai kuo gi tos turgavietės yra tokios išskirtinės, kad jas vis dėlto reikia atidaryti vėliau. Kuo mes skiriamės nuo didžiųjų prekybos tinklų? Kad jūs suprastumėte, žmonės puikiai supranta Vyriausybės diskriminacinį požiūrį jų atžvilgiu. Ir taip yra dėl daugelio dalykų. VIsų pirma žmonės patys mato, kad mes turgavietėse turim daug geresnes COVID-19 užkardymo priemonėms sąlygas, ir dideles erdves ir ventiliaciją puikią“, – replikavo V. Butkevičius.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys atsakė, kad tariamasi su epidemiologais, specialistais, turima patirties ir vienareikšmiškai aišku, kad turgavietėse suvaldyti žmonių judėjimą, srautus ir skaičių praktiškai yra neįmanoma.

„Mes prašome atidaryti tik tas turgavietes, kurios nori ir turi sąlygas ir galimybes ir jos prisiima pilną atsakomybę. Su šia sąlyga prašome. Taigi, atsakymas mūsų netenkina“, – neatlyžo V. Butkevičius.

„Užfiksavom“, – atsakė premjerė.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė bandė maldyti aistras: „Mes suprantame, kad mūsų karantino pakeitimai yra netobuli, visi suprantame. Ir atskiriems sektoriams yra labai daug iššūkių, ir tas yra akivaizdu. Aš tik noriu pasakyt, dėl turgaus, tikrai tikiuosi, kad galėsime priimti tą sprendimą. tik reikėtų pažymėti, kad maisto turgūs dirba, dirba ir parduotuvės turguose, kurios turi įėjimus iš lauko pusės.“

Ji apibendrino, kad pakeitimai realybė padarys geresnę, nei ji buvo praeityje: „Bus netobula, bet geriau negu buvo“.

Premjerė Ingrida Šimonytė abejojo, ar taip pat bus geriau ir epidemiologiškai – to dar negalima įvertinti.

„Reikia labai nuoširdžiai tikėtis, kad visi laikysis savo įsipareigojimų ar nustatytų reikalavimų ir mes neturėsime pasigailėti tų sprendimų, ar jų griežtinti, ar jų keisti“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ji pasiūlė V. Butkevičiui padiskutuoti su epidemiologais.

„Būtų gerai, kad tai būtų ekspertų diskusija, kurie žino, kas yra saugu, kas ne saugu, ne politikų diskusija su jumis, kaip truputį politikų. Kadangi jūs atstovaujate interesų grupei, dėl ko aš jums priekaištų jokių neturiu, tai yra jūsų darbas, bet tiesiog mes kalbame dalykus, kurie nebėra politika, o grynoji epidemiologija“, – baigė diskusijas I. Šimonytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (714)