Tik atsivėrus, užpildė visas leidžiamas vietas

Birštone įsikūręs „Vytautas Mineral SPA“ po ilgos pertraukos po Velykų vėl atvėrė duris.

„Dauguma sanatorijų tikriausiai visą laiką dirbo, nes tos, kurios turi sutartis su Ligonių kasomis, dirbo su žmonėmis, kurie turi siuntimus, joms daug paprasčiau. Kadangi esame SPA, neturime sutarties su Ligonių kasomis, todėl mums buvo kiek liūdniau, buvome uždaryti ir labai laukėme pralaisvinimų. Kai tik tapo įmanoma, iškart atsidarėme“, – pasakoja Birštono „Vytautas Mineral SPA“ medicinos ir SPA centro vadovė Joana Bikulčienė.

Įstaigos visi klientai – komerciniai, tačiau šiuo metu čia teikiamos tik sveikatinimo paslaugos. Tik pailsėti atvykstančiųjų SPA nepriima, kad šie nenusiviltų negavę įprastų paslaugų, pavyzdžiui, vandens zonoje.

„Šiuo metu žmonės labai nori atvykti, registruojasi, tačiau laikydamiesi saugumo negalime dirbti pilnu pajėgumu, šiuo metu neregistruojame daugiau nei pusę turimų apgyvendinimo vietų.

Taip pat yra kitas apribojimas baseinams ir pirtims, mes vandenyje vedame tik individualias mankštas su kineziterapeutu, o malonumui burbulinis baseinas, garo pirtys išjungtos. Pirtis veikia, bet tik šeimos nariams atskirai“, – pažymi ji.

Praeitą savaitgalį „Vytautas Mineral SPA“ maksimaliai užpildė pusę turimų vietų, tačiau darbo dienomis, kaip tikina, užimtumas mažesnis.

„Po Velykų nepratęsus judėjimo apribojimų, iš karto jau gal apie 25 proc. turėjome užimtumo, prieš savaitę puolė visi rezervuotis. Tikriausiai dar sutapo ir su vaikų atostogomis. Praeitas savaitgalis užsipildė per porą dienų“, – sako J. Bikulčienė.

Anot jos, gyventojų susidomėjimas sveikatinimo paslaugomis nenuslūgo viso karantino metu, įstaiga nuolatos sulaukdavo skambučių sulaukė: „Bet mes neturėjome, ką jiems pasakyti. Nekantriems sakėme, kad galime bandyti rezervuoti, o paskui perkelsime, jei pratęs šį karantiną.“

Po Velykų veiklą atnaujina sanatorijos

Po ilgos karantino pertraukos atsidarė ir daugiau SPA bei sanatorijų. Nacionalinės sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacijos prezidentas Artūras Salda sako, kad po Velykų veiklą atnaujino „SPA Vilnius“ Anykščiuose, „UPA Medical SPA“ Druskininkuose, balandžio pabaigoje duris atverti planuoja ir „SPA Vilnius“ Druskininkuose.

Eglės“ sanatorija Druskininkuose ir Birštone veikė viso karantino metu, užimtumas tuo metu buvo apie 20 proc. Po Velykų vadovas sako pastebintis augantį gyventojų susidomėjimą. Praeitą savaitgalį sanatorijos užimtumas siekė apie 25 proc.

„Eglės“ sanatorija per antrąjį karantiną nebuvo visiškai sustojusi, priėmėme sprendimą laikytis iš paskutiniųjų. Per Naujuosius metus buvo iš viso gal tik keliasdešimt klientų, tai labai baisiai ir sudėtingai situacija atrodė. Nebuvome sustabdę veiklos, nes jaučiame atsakomybę tam tikrą – žmonėms reikia reabilitacijos ir vietos, kur būtų galima atvažiuoti“, – pasakoja sanatorijos vadovas A. Salda.

Pašnekovo teigimu, sanatorijos atsidaro dėl laisvėjančių reikalavimų ir Vyriausybės nutarimų. Pastebimas ir visuomenės aktyvėjimas.

„Iki visų atlaisvinimų jautėsi, kad žmonės aktyviai skambina ir klausia, ar gali atvažiuoti. Kai kuriuos atbaidydavo judėjimo apribojimai ir t. t. Matosi, kad visuomenė baigia iš proto išeiti ir ieško, kur gali pataisyti sveikatą.

Savaitgalį gal labiau jaučiame padidėjusį skaičių, matome į priekį, kad truputį aktyviau rezervuojasi, su kiekviena diena vis pozityvesnių signalų yra, kad žmonės pradeda labiau domėtis, skambinti, klausti, užsisakinėti ir važiuoti. Prieaugis – organiškas“, – priduria jis.

"Eglės sanatorija"

Sanatorijose jaučiasi saugiau

A. Salda svarsto, kad gyventojai, turintys sveikatos problemų, nenori patekti į ligonines, mat bijo užsikrėsti COVID-19, todėl jie esą jaučiasi saugesni sanatorijose.

„Girdime iš savo gydytojų, pas kuriuos patenka atvažiavę gyventojai, kad jie vengia patekti į ligonines, nes bijo kovido, bet vis tiek nori kažkaip kažkur spręsti savo problemas – skaudančias nugaras ar psichologinę būseną, ar nerviniai tikai prasideda ir t. t.

Sanatorijose – personalas paskiepytas, visi klientai atvykę testuojami, priimami tik paskiepyti, persirgę arba ištestuoti klientai. Matyt, žmonės mano, kad saugu atvažiuoti į sanatoriją sveikatos tikslais“, – dėsto „Eglės“ sanatorijos vadovas.

Šiuo metu čia priimami gyventojai tik su gydytojo konsultacija ir gydomosiomis procedūromis. Baseinuose teikiamos tik gydomosios procedūros, tad atvykti savaitgaliui tiesiog pasivaikščioti po mišką ir nueiti į baseiną ir pirtį galimybės nėra.

„Priimame komercinius klientus, ne poilsio, tik su gydomosiomis programomis. Tai reiškia, kad visi atvykę klientai patenka į gydytojo konsultaciją, įvertinama jo sveikatos būklė ir tuomet paskiriamos procedūros. Galima apsistoti nuo dviejų parų. Kai kurie pacientai atvyksta su ligonių kasų siuntimais ir praleidžia 2-3 savaites, atvyksta ir savo lėšomis. Matome, kad pastarųjų daugėja“, – pažymi A. Salda.

Artūras Salda

Darbuotojai grįžta iš prastovų, darbinami nauji

Jo teigimu, darbuotojai jau sugrįžta po prastovų, šiuo metu apie trečdalis jų – dar prastovose: „Šiandien vis dar nereikia viso personalo, kurį turime. Po truputį situacija gerėja, galbūt per porą mėnesių grįšime iki sumažinto darbuotojų skaičiaus, kad galėtume pilnais pajėgumais dirbti.“

Praėjusių metų pabaigoje „Eglės sanatorijai“ teko atsisveikinti su daugiau nei 200 darbuotojų. Tuo metu vadovas vylėsi, kad pavasarį sugrįžus klientams, bent dalį atleistų darbuotojų pavyks susigrąžinti. Šiuo metu, A. Saldos, teigimu, kelis darbuotojus sanatorija jau susigrąžino.

„Į vieną kitą kreipiamės. Atleistų žmonių buvo skirtingose specialybėse, yra vietų, kurių mums jau iš tikrųjų reikia, tad pradedame kreiptis į tuos žmones, su kuriais atsisveikinome, bet tai – vienetai. Mūsų viltis buvo, kai mes per šį skaudų procesą ėjome, kad mes visą dalį jų prisikviesime atgal. Kol kas dar tuo nekvepia, bet gal už poros mėnesių ir galėtų grįžti pozityvesni laikai darbo rinkoje“, – prognozuoja jis.

„Vytautas Mineral SPA“ medicinos ir SPA centro vadovės teigimu, beveik visi SPA darbuotojai sugrįžo iš prastovų, įmonė pradėjo darbinti ir naujų darbuotojų.

„Šiuo metu beveik visi dirba, nes savaitgaliais reikia labai pasistengti, nes yra fizioterapijos procedūros, gydomieji masažai, reikia kineziterapeutų, haloterapijos specialistų. Nuo balandžio 7 d. priėmėme apie 4 naujus darbuotojus: kineziterapeutus, slaugytoją, gydytoją“, – pasakoja J. Bikulčienė.

Joana Bikulčienė

Sukūrė naują programą po COVID-19 ligos

Pašnekovas pažymi, kad per pandemiją gyventojai susidūrė su visa aibe sveikatos problemų.

„Kiek, be persirgusių žmonių, Lietuvoje yra uždaryti ir turi sveikatos problemų nuo kiaurą dieną sėdėjimo prie kompiuterio, ant sofos, nuo negalėjimo išeiti į lauką, neturėjimo socialinių kontaktų ir t. t. Su tokioms problemomis žmonės dabar važiuoja: kam sukilęs spaudimas, kam pasireiškia nerviniai tikai, išsekimas ir pan. Toks liūdnas vaizdas“, – pasakoja sanatorijos vadovas.

Tiesa, prieš porą savaičių didžiausias klientų srautas atvykdavo ir dėl specialios programos, skirtos COVID-19 persirgusiems gyventojams. Tai nauja programa, kurią pradėjo siūlyti daugelis sanatorijų. Asociacijos vadovas pastebi, kad susidomėjimas ja auga. Priklausomai nuo įstaigos ir pasirinkto komforto lygio, tokia programa parai kainuoja 50–80 Eur, daugelis įstaigų, pasak A. Saldos, šią programą taiko nuo 5 parų.

„Vienu metu, prieš kelias savaites, klientų, atvykstančių savo lėšomis, po kovido atsistatyti buvo daugiau negu su valstybės atsiunčiama reabilitacija. Faktas, kad populiarumas nemažas, programa turi specialių procedūrų, labiau orientuota į kvėpavimo funkcijos atstatymą. Įsigijome specialios įrangos, kuria galima atstatyti žmones po kovido.

Ši programa tiek pas mus, tiek ir kitose sanatorijose yra populiari. Vien Lietuvoje oficialiai persirgusių žmonių – daugiau nei 200 tūkst., žmonės turi liekamųjų reiškinių ir ieško, kaip juos pataisyti“, – komentuoja A. Salda.

Tokią programą siūlo ir „Vytautas Mineral SPA“. Tačiau čia gyventojai atvyksta tik savo lėšomis. 5 dienų reabilitacijos po COVID-19 kainos vienam žmogui prasideda nuo 162 Eur už parą.

„Pirmas dalykas, apie kurį pagalvojome, – reabilitacija po COVID-19. Pamatėme, kad yra labai didelė paklausa pokovidinių ligonių. Tokių pacientų šiuo metu nėra daugiausia, bet jų tikrai daugėja.

Daugiau žmonių atvyksta su kitomis problemomis. Pamatėme, kad Lietuvoje turime labai prastą situaciją su žmonių sveikata, „užleistomis“ ligomis. Patys žmonės nustemba, kad jiems taip blogai, sėdėjimas namuose prie gero neprivedė. Žmonės labai skundžiasi itin suprastėjusia emocine būkle, nieko nenori, išsiderinusiu miego režimu, nerimu, jauduliu neaišku dėl ko, viršsvoriu, nes mažiau mankštinosi, užsidarius sporto klubams. Lietuvoje sveikatos sistema dar tikrai turės iššūkių, sprendžiant iš to, ką matome“, – tikina J. Bikulčienė.

Paslaugų kainų nekelia

„Vytautas Mineral SPA“, vadovės teigimu, vien tik dėl padidėjusios paklausos kainų neplanuoja didinti.

„Paslaugų kainos vien dėl pandemijos tikrai nekils, jos gali kilti dėl kitų priežasčių, pavyzdžiui, kylant žaliavų kainoms ir darbuotojų atlyginimams. Kol kas mes to nepajautėme, bet kituose sektoriuose žaliavų kainos kyla labai sparčiai. O pasinaudoti tuo, kad žmonės turi ribotą galimybę pasirinkti, tikrai niekas nežada daryti“, – tikina J. Bikulčienė.

„Eglės“ sanatorijos vadovas taip pat pažymi, kad paslaugų kainos šiuo metu tokios pačios ar net šiek tiek žemesnės nei įprastai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)