Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) viceprezidentas, finansų analitikas Marius Dubnikovas sako, kad parama verslui dalijama per lėtai ir ne visai tikslingai.

„Paskelbiami gražūs skaičiai – 150 mln. Eur, bet iš jų išduodama tik 37 mln. Eur. Tai yra biurokratinės kliūtys. Manau, kad šios problemos kyla iš to, kad biurokratija yra nusiteikusi prilaikyti pinigus ir patikrinti viską iki galo. Bet šiandien turime karą lauke ir šovinius reikėtų dalinti visiems kaip papuola.

Matau kitą problemą – parama dalijama netikslingai. Šiandien turime tokį darinį – VIVA fondą (Valstybės investicijų valdymo agentūros valdomą Pagalbos verslui fondąDelfi), kuris šiandien paremia katilų gamybą, turizmo bendrovę ir viešbutį, kuris net nebuvo atsidaręs. Tai yra maža simbolinė suma – 1 mln. Eur, bet paremia viešbutį, kuris net nebuvo atsidaręs, dėl to jis patyrė kovido pasekmes. Šioje vietoje man yra keista, todėl turėtume žiūrėti, ar ta parama yra tikslingai pervedama“, – dėsto M. Dubnikovas.

Marius Dubnikovas

Anot jo, pinigų dalijimas po kelis tūkstančius eurų kavinei arba barui, kuris patiria problemų, yra pinigų švaistymas. Todėl, jo teigimu, reikia atsirinkti, kam pinigus teikti koncentruotai, o kam ne.

„Mes turime atsirinkti verslus, kuriuos remiame. Sutikime, ne visi verslai išgyvens rytojų. Kai kurie verslai atgims, bet akcininkai bus kiti. Vyriausybėje reikia daug išminties atsirinkti tuos verslus, kuriuos remiame ir kuriems neduodame pinigų. (...)

Jei prarasime verslus, kurie yra labai stiprūs, buvo stiprūs prieš pandemiją ir šiandien yra uždaryti ne dėl to, kad patys norėjo, bet dėl karantino, tai šiandien turėtume ryžtis ir žiūrėti į strateginius verslus ir juos remti, bet netaškyti pinigų, nes ištaškysime dar ne vieną milijardą“, – atkreipia dėmesį LVK viceprezidentas.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas sako, kad šiandien valdžia turi koncentruotis į pagalbą smulkiam ir vidutiniam verslui.

„Čia aš brėžčiau takoskyrą tarp stambaus ir smulkaus bei vidutinio verslo interesų. Smulkiam reikia padėti čia ir dabar ir kuo greičiau, į tai ir yra orientuotos pagalbos priemonės. Stambus verslas taip pat naudojasi priemonėmis ir naudojasi savo įtaka, bandydamas paspausti dar daugiau. Jaučia kraujuojančią valstybę ir jausdamas tą kraujo skonį bando išgręžti maksimaliai ką įmanoma“, – sako M. Majauskas.

Jis pateikia Lietuvos vežėjų pavyzdį.

„Tai (Lietuvos nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija „Linava“ – Delfi) yra Dubnikovo atstovaujama organizacija ir yra Verslo konfederacijos narė. Viena vertus, girdime kaip yra išnaudojami darbuotojai.

Kita vertus, prašo vežėjams sumažinti mokesčius. Tai yra nuolatinis stambaus verslo atstovų spaudimas ir tai, ką atstovauja gerbiamas Marius Dubnikovas, dar prieš kelis mėnesius siūlė sumažinti Gyventojų pajamų mokestį (GPM) didžiausias pajamas gaunantiems žmonėms. Sumažinti taip, kad jų GPM būtų mažesnis nei žemesnes pajamas gaunančių žmonių“, – komentuoja Seimo narys.

Jį stebina ir stambaus verslo nepasitenkinimas VIVA fondu.

„Kodėl jiems taip nepatinka vadinamas VIVA fondas, todėl, kad jis nedalina pinigų stambiam verslui, bet skolina. Čia yra didelis nepasitenkinimas ir didelė kritika, kaip čia valstybė nedalina, t. y. nedovanoja stambiam verslui pinigų, o nori paskolinti. Čia ta kritika visuomet, kai girdime „VIVA“ ir gerbiamas Dubnikovas ar LVK vadovas Romanovskis kritikuoja tai, visada prisiminkit, kad tai yra todėl, kad tai yra skolinami, o ne dovanojami pinigai“, – atkreipia dėmesį jis.

M. Majauskas kritikuoja ir stambaus verslo siūlymą sumažinti pelno mokestį: „Dar daugiau – dabar siūlo sumažinti pelno mokestį iki nulio, tai kad valstybė prarastų apie 400 mln. Eur. Manau, kad rimtos konfederacijos galėtų žiūrėti šiek tiek toliau – investuokim į švietimą, kad turėtume išsilavinusią intelektualią visuomenę, turėtume kvalifikuotą darbo jėgą, bet ne, jie sako, kad duokite pinigų čia ir dabar – 400 mln. Eur, mes pagalvosime, ką su jais daryti.

Mano požiūriu, toks stambaus verslo valstybės gyvenimo matymas yra netoliaregiškas ir aš nenoriu su tuo turėti nieko bendro. Man atrodo, kad šiandien turime koncentruotis visų pirmą į pagalbą smulkiam ir vidutiniam verslui ir žiūrėti, kaip išeiti iš šios krizės stipresni.“