„Tai situacija, kad kaip darysi, taip nepataikysi. Faktas yra tas, kad nuo praėjusios savaitės vidurio, kai buvo gauti didesni vakcinų kiekiai ir įsibėgėjo skiepijimo procesas, tikrai pasiekti rezultatai yra gana neblogi: praėjusią savaitę buvo paskiepyta apie 100 tūkst. žmonių, šią savaitę tas procesas tęsiasi. Būtent tuo būdu, stebėdami viena akimi tai, kas visų pirma vyksta ligoninėse, tuos sprendimus ir priimame“, – žurnalistams ketvirtadienį teigė ministrė pirmininkė.

„Niekas nesilaisvina nuo pirmos dienos, tai yra dviejų savaičių planas, ir per tas dvi savaites tikiuosi, kad kažkaip pavyks tą procesą sklandžiai suvaldyti“, – pridūrė ji.

I. Šimonytė taip pat pažymėjo, kad ketinami atverti didieji prekybos centrai pateikė aiškų planą, kaip bus siekiama užtikrinti būtinus saugumo reikalavimus

„Vienas toks labai didelis įsipareigojimas iš pačių prekybos centrų būtent ir buvo, kad jie tikrai yra parengę – ir ant popieriaus tikrai yra suderinti tie algoritmai – kaip bus kontroliuojamas žmonių srautas. Todėl tie sprendimai buvo priimti ir matysime, kaip pavyks juos įgyvendinti, kad rizikos būtų mažesnės“, – sakė ji.

Anot premjerės, karantino laisvinimo planas taikomas palaipsniui siekiant užkirsti kelią epidemiologinės situacijos prastėjimui bei užtikrinti tinkamą situacijos stebėseną.

„Pradžioje nebus leidžiama didesnėms parduotuvėms ar prekybos centrams veikti savaitgaliais, lauko kavinių darbo laikas taip yra nustatytas ribotas, nes argumentas buvo toks, kad žmonės vis tiek valgo ant suoliukų ar kažkur kitur, tai leiskite jiems valgyti prie staliukų.

Vakar jau buvo argumentas, kodėl iki nakties neleidžiate valgyti prie staliuko, kodėl šie (darbo laiko – ELTA) apsunkinimai taikomi. (...) Pradėkime vis dėlto nuo kažkokio riboto laiko, ir labai greitai pamatysime, kaip pavyksta tose veiklose tų reikalavimų laikytis. Jeigu nepavyks – arba keisim reikalavimus, arba ieškosime kitų sprendimų“, – akcentavo I. Šimonytė.

Ketvirtadienį Vyriausybė svarstys galimus karantino ribojimų atlaisvinimus. Bus siekiama atlaisvinti prekybos veiklą tai vykdant palaipsniui, pirmiausia leidžiant veikti visoms parduotuvėms, o vėliau atveriant prekybos vietas turgavietėse.

Taip pat ketinama siūlyti, kad šeštadieniais ir sekmadieniais galėtų veikti tik tos parduotuvės, kurių pagrindinė veikla yra maisto, veterinarijos, pašarų gyvūnams, gėlių, optikos, ortopedijos, laidojimo reikmenų, vaistinės.

Be to, siūloma leisti vykdyti veiklą viešojo maitinimo įstaigoms, kavinėms, barams nuo 7 iki 21 valandos, kai užsakytas maistas ar gėrimai vartojami prie atvirose erdvėse esančių staliukų, atitinkamai leidžiant sėdėti ne daugiau kaip 2 asmenims, išskyrus vienos šeimos ar vieno namų ūkio narius.

Pokyčių gali tikėtis ir kino teatrai, profesionalaus scenos meno įstaigos, leidžiant renginius atvirose ir uždarose erdvėse, kai dalyvauja ne daugiau kaip 50 žmonių. Taip pat ketinama leisti atnaujinti sporto klubų paslaugų teikimą, atitinkamai užtikrinant papildomas sąlygas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)