Vyriausybė ketvirtadienį pritarė subsidijų skyrimo tvarkos aprašui. Parama skirta nuo koronaviruso pandemijos nukentėjusioms įmonės, kurių veikla įtraukta į ribojamų ūkinių veiklų sąrašą.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė patikino, kad paramai buvo gautas Europos Komisijos pritarimas, įmonės į paramą galės pretenduoti trimis būdais.

„Jau dabar galima rasti visas paraiškos formas ir tai, ko gali reikėti verslams, norint užpildyti“, – sako A. Armonaitė.

Paraiškas priims Valstybinė mokesčių inspekcija nuo balandžio 21 dienos, daugiau informacijos bus pateikta ministerijos svetainėje.

Į paramą galės pretenduoti tos įmonės, kurių apyvarta lyginamu laikotarpiu krito 50 proc. ir daugiau. Jeigu nustatoma, kad pajamos krito ne dėl su COVID-19 susijusių priežasčių, laikoma, kad pareiškėjas neatitinka šios sąlygos. Taip pat pretenduoti galės tos įmonės, kurios pajamų apskritai negavo nuo 2019 m. lapkričio, kurios įsteigtos anksčiau nei ši data.

Įmonės, norinčios gauti paramą, turės atitikti kelias sąlygas: turi būti sumokėjusios bent dalį deklaruoto pajamų mokesčio už 2019 metus. Mažųjų bendrijų, individualių įmonių, komanditinių ūkinių bendrijų ir tikrųjų ūkinių bendrijų atveju bus vertinamas ir GPM, kurį sumokėjo savininkai, nariai ar dalyviai. Pareiškėjai negali būti likviduojami, reorganizuojami ar kitaip pertvarkomi, turi atitikti minimalius patikimo mokesčių mokėtojo kriterijus. Privaloma būti pateikus finansines ataskaitas už 2019 m.

Į subsidijas negalės pretenduoti žemės ūkio, kredito ir finansų sektorių įmonės.

Parama skirta įmonės likvidumo palaikymui ir dalies įmonės pastoviųjų ir nepadengtų pastoviųjų išlaidų padengimui

Subsidija bus teikiama įmonėms, kurių ekonominės veiklos vidutinė vieno mėnesio apyvarta nuo koronaviruso (COVID-19 ligos) sumažėjo ne mažiau kaip 50 proc. Lyginamas laikotarpis: 2020-11-01–2021-01-31 laikotarpio apyvarta su 2019 metų atitinkamu laikotarpiu. Jeigu veikla buvo uždrausta po 2020 m. lapkričio 30 d., apyvartos kritimo lyginimo laikotarpis yra 2020-12-01–2021-01-31 su 2019 metų atitinkamo.

Trys būdai paramai gauti

Anksčiau Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė paaiškino, kad išmokos bus apskaičiuojamos trimis būdais.

„Pirmas būdas, kaip ir anksčiau, yra susietas su gyventojų pajamų mokesčiu ir apyvartos kritimu. mes vis dar laikomės ir Lietuvos banko ir kitų rekomendacijų paramą skirstyti pagal sumokėtus mokesčius“, – teigė A. Armonaitė.

Šiuo atveju, subsidija bus apskaičiuojama pagal tai, kiek krito įmonės vidutinė vieno mėnesio apyvarta. Jei įmonės apyvarta krito 50 proc., ji galės atgauti 50 proc. per 2019 metus sumokėto GPM, o jei krito daugiau – atitinkama dalimi susigrąžinamas GPM didės. Paramos dydis priklausys nuo 2019 m. sumokėto gyventojų pajamų mokesčio, bet ne daugiau kaip 350 000 Eur vienam pareiškėjui.

„Antras būdas – bus galimybė padengti iki 70 proc. nepadengtų kaštų, tačiau tam bus reikalingas audtas. auditą bus galima pasidaryti po išmokos gavimo“, – paaiškino A. Armonaitė

Antru atveju, subsidijos dydis negali viršyti 70 proc. nepadengtų pastoviųjų išlaidų, bet ne daugiau kaip 350 000 Eur vienam pareiškėjui.

„Trečias būdas – kreiptis dėl pastoviųjų kašto padengimo be audito, jei nuomos sutartis registruota Registrų centre“, – anksčiau tvirtino A. Armonaitė.
Aušrinė Armonaitė

Tokiu atveju subsidijos dydis sudaro iki 70 proc. nepadengtų pastoviųjų išlaidų, bet ne daugiau kaip 40 000 Eur.

Pastoviosios išlaidos apima patalpų nuomos, komunalines, eksploatacines, saugos, įrangos, kuri neatsiejama nuo patalpų, automobilių stovėjimo vietų, indeksavimo pagal nuomos sutartį išlaidas.

Subsidijos dydis negalės būti mažesnis nei 500 eurų.

Pagal Europos Komisijos reikalavimus, bendra vienos įmonės gautų subsidijų, dotacijų ar mokesčių lengvatų suma negali viršyti 1,8 mln. eurų.

Iš viso antrajam subsidijų paketui skiriama 120 mln. eurų. Subsidijos bus skirstomos pagal eilę – tol, kol bus paskirstyta visa paramos suma. Nustatytas ir terminas, kiek priemonė galios – iki liepos 1 dienos.

Kvietimus paskelbs ir paraiškas vertins Valstybinė mokesčių inspekcija, pagalbos dydį nustatys Lietuvos verslo paramos agentūra, o galutinį sprendimą dėl paramos skyrimo priims Ekonomikos ir inovacijų ministrė.

„Noriu priminti, jog vakar Vyriausybė priėmė sprendimą dvigubinti paramą pirmo etapo įmonėms, kurios yra įtrauktos į apribotų veiklų sąrašą“, – kalbėjo A. Armonaitė

Pasigedo paramos turgavietėms

Lietuvos prekyviečių ir turgaviečių asociacijos prezidentas Vytenis Butkevičius atkreipė, kad ne visą verslą pasieks reikiama parama.

„Pirma, tai mes norėtume atkreipti dėmesį, kad labiasusiai nukentėjęs verslas – tai būtent individualia besiverčiantieji ir mes pasigendame subsidijos individualia veikla besiverčiantiesiems. Taigi, mes norime paprašyti peržiūrėti“, – sako V. Butkevičius.

Jis siūlė „galbūt netgi grįžti prie dalinio nuomos kompensavimo“.

„Kas susiję su turgavietėmis, visi žinom, kad buvo 300 eurų vienkartinis mokestis, kaip jūs deklaravote, skirtas 2 mėnesiams karantino. Kaip žinote, jau penktas mėnuo baigiasi“, – dėstė V. Butkevičius.

A. Armonaitė papildė, kad jau rengiama koncepcija paramai individualia veikla besiverčiantiems asmenims kompensuoti nuomos sąnaudas. Taip pat bus svarstoma dėl paramos turgavietėms: „Svarstysime didinti finansavimą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)