„Aš to neatmesčiau, nes yra keletas ženklų, kurie kelia pagrįstų klausimų“, – žurnalistams trečiadienį sakė G. Landsbergis.

Ministras atmeta sanatorijos atstovų priekaištus, esą būtent Užsienio reikalų ministerija (URM) atsakinga, kad „Belorus“ darbuotojams neišmokami atlyginimai. Pasak jo, ministerija sudarė sąlygas sankcionuotai įmonei naudotis lėšomis įšaldytose sąskaitose.

„Tačiau tie pinigai nėra naudojami, nėra jie pervedami žmonėms kaip atlyginimai, tai tada man kyla pagrįstų klausimų, ką ta institucija daro ir kodėl žmonės yra verčiami piketuoti ir protestuoti. Suprantu, kad tai yra jų pilietinė teisė, tačiau, pirmiausiai, turiu klausimą jų vadovams, kodėl pinigai nėra pervesti į žmonių sąskaitas“, – kėlė klausimus G. Landsbergis.

Konservatorių lyderis teigė, kad valstybė kol kas nesvarsto perimti autoritariniam Aliaksandro Lukašenkos režimui priklausančią sanatoriją į savo rankas. Tačiau, pasak jo, Seimas svarstys tarpvalstybinės nuomos sutartį.

„Ši sutartis yra valstybinė (...), – kaip žinoma, tarptautinės sutartys ratifikuojamos ir denonsuojamos tik parlamente – tai, kiek žinau, Socialinių reikalų komitetas bei Užsienio reikalų komitetas organizuoja jungtinį posėdį, kuriame bus svarstomi įvairūs klausimai“, – teigė ministras, užsimindamas, kad iš esmės valstybė gali pasiūlyti perpirkti sanatoriją.

„Valstybė negali perimti, valstybė gali nutraukti tarptautinę sutartį. Tai užtrunka, tai labai ilgas procesas, valstybė gali pasiūlyti perpirkti sanatoriją. Tačiau geriausiai būtų, kad tie sprendimai būtų priimami Seime, o Vyriausybė juos įgyvendintų“, – teigė G. Landsbergis.

Kaip ELTA jau skelbė, sanatorijos „Belorus“ atstovai nusprendė kreiptis į šalies vadovus, prašydami panaikinti pritaikytas sankcijas. Kaip tvirtina iniciatoriai, daugiau kaip 6 tūkst. žmonių pasirašė kreipimąsi į Lietuvos prezidentą, premjerę ir Seimo frakcijas, prašydami nutraukti, pasak jų, neteisėtus suvaržymus ir leisti sanatorijai toliau veikti – gydyti neįgalius vaikus iš Baltarusijos.

„Belorus“ atstovų teigimu, dėl susiklosčiusios situacijos, kuomet sanatorijos darbuotojams neišmokami atlyginimai ir nėra sąlygų būtiniausiems atsiskaitymams atlikti, kalčiausia yra Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM). Todėl trečiadienio rytą sanatorijos atstovai, prieš įteikiant kreipimąsi valstybės vadovams, prie Gabrieliaus Landsbergio vadovaujamos ministerijos pastatė plakatą su užrašu „Ministre G. Landsbergi, neatimkite darbo iš 400 žmonių!!! Leiskite VšĮ Sanatorija „Belorus“ Darbuotojams dirbti darbą – gydyti neįgalius vaikus“.

URM viceministras Mantas Adomėnas kovą Eltai sakė, kad ministerija sanatorijai „Belorus“ padarė išimtį ir leido už sausį įstaigos darbuotojams išmokėti atlyginimus, atsiskaityti už komunalines paslaugas bei grąžinti skolą elektroninei parduotuvei „Noriu noriu“.

Viceministras tuomet pabrėžė, kad šios išimtys buvo padarytos, remiantis nustatytais Europos Sąjungos reglamentais. Jo teigimu, sprendimas dėl šių lėšų atšildymo užtruko dėl to, kad „Belorus“ sanatorija „labai ilgai nepateikė detalizuotų apskaitos dokumentų“. Visgi M. Adomėnas teigė, kad, sanatorijai sutvarkius dokumentaciją dėl vasario mėnesio detalizuotos apskaitos duomenų, bus suteiktas leidimas darbuotojams išmokėti atlyginimus ir už šį mėnesį. Tačiau sanatorijos darbuotojai tikina, kad pinigų už sausį jie taip ir negavo.

ELTA primena, kad „Swedbank“ gruodį įšaldė sanatorijos „Belorus” sąskaitas, Europos Sąjungai įvedus ribojamąsias priemones Baltarusijai.