Pagal pirmąją subsidijų schemą, parama skiriama bent 30 proc. apyvartos kritimą patyrę verslai, kurių pagrindinė veikla yra įtraukta į apribotų veiklų sąrašą. Dabar šie verslai gaus dvigubai didesnę paramą. Vyriausybė trečiadienio pasitarime pritarė pakoreguotai paramos koncepcijai ir tikslina aprašą.

Nurodoma, kad įmonės susiduria su didesniais sunkumais, todėl siūloma joms apskaičiuotą subsidiją padauginti iš dviejų

Tos įmonės, kurios jau patikrintos ir paramą gavo, galės tikėtis dar vienos tokios pačios išmokos.

Maksimaliai viena įmonė gali gauti 1,8 mln. eurų bendrą paramos sumą iš įvairių priemonių – ši riba taipogi buvo padidinta nuo buvusių 800 tūkst. eurų.

„Kadangi priemonei yra dabar numatyta 100 mln. eurų ir karantinas tęsiasi, mes siekiame toliau padėti įmonėms, kurios nukentėjo ir yra apribotos“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Iki šiol nuo COVID-19 nukentėjusioms savarankiškoms ir susijusioms įmonėms yra numatyta paskirstyti 100 mln. eurų, o iki šiol verslą pasiekė 41,2 mln. eurų subsidijų.

„Siekiame neužlaikyti pinigų ir juos operatyviai įlieti į sustojusius verslus. Ši papildoma parama padės verslams kompensuoti nuostolius, kol pradėsime taikyti naujas paramos priemones. Jau gavusiųjų subsidijas sąskaitas netrukus pasieks tokio paties dydžio parama, o jei paraiška šiuo metu vertinama ar dar bus teikiama, subsidijos dydis automatiškai bus padvigubintas“, – tvirtina A. Armonaitė.

Skaičiuojama, kad iš dabar patvirtintos paramos į papildomą subsidiją pretenduoja apie 11,2 tūkst. įmonių – suma siektų 28,9 mln. Eurų.

Papildomą paramą ketinama išmokėti per balandžio mėnesį.

A. Armonaitė patikina, kad dėl dvigubai didesnių pirmojo paketo subsidijų įmonėms nieko nereikia papildomai daryti – lėšoms išmokėti papildomų dokumentų teikti nereikės. Įmonių, kurių paraiškos jau įvertintos ir kurios jau yra gavusios subsidijas, sąskaitas papildoma parama turėtų pasiekti maždaug per dvi savaites.
Aušrinė Armonaitė

Pagal pakeistą subsidijų nuo COVID-19 nukentėjusioms įmonėms tvarką nustatoma, kad reikalavimus atitinkančioms įmonėms subsidijų dydis bus automatiškai dvigubinamas.

Įmonės, 2019 m. sumokėjusios daugiau kaip 2 tūkst. eurų gyventojų pajamų mokesčio, nuo tos sumos gaus ne 25 proc., o 50 proc. dydžio subsidiją, o sumokėjusioms mažiau nei 2 tūkst. eurų įmonėms bus skiriama ne 500, o 1000 eurų subsidija.

Būtinos sąlygos dvigubai subsidijai gauti – kad vidutinė įmonės mėnesio apyvarta butų sumažėjusi 30 proc. ar daugiau, o vykdoma pagrindinė veikla būtų įtraukta į Karantino metu ribojamų ir netiesiogiai ribojamų ūkinių veiklų sąrašą.

Netrukus turi startuoti ir antrasis subsidijų paketas labiausiai nukentėjusioms įmonėms. Anksčiau buvo skelbta, kad VMI paraiškų pagal naują paramos priemonių galėtų priimti nuo balandžio 14 dienos, tačiau kol kas kvietimas nėra paskelbtas.

„Visi laukiame, kad VMI pasileis antras subsidijų paketas. Ir gavome EK patvirtinimą“, – žadėjo sprendimus rytoj A. Armonaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)