Nors šildymo sezonas dar nebaigtas, Elektrėnuose atkasti vamzdynai magistralinei trasai tiesti. Apie milijoną eurų kainuosiantys darbai truks apie penkis mėnesius. Dėl to apie 4 tūkst. elektrėniškių neturės karšto vandens.

„Iš proto išsikraustėte, penkis mėnesius? Mėnesiui būtų gerai, mes ką, puvėsiuose sėdėsime? Jūs juokaujate?“ – piktinasi Elektrėnuose gyvenanti senjorė.

Kaip sako darbus organizuojantis „Elektrėnų komunalinis ūkis“, penkių mėnesių sėdėti be karšto vandens nereikės, darbai vyks etapais. Tačiau vieni žmonės be karšto vandens turės išsisukti du, kiti – tris mėnesius.

„Šildysiu ant plytelių ir maudysiuosi, galvą išsiprausiu ir pati. Šeimos tai nežinau, ką darys“, – sako kita senjorė.

„Nusipirkau įrenginį, kuris statosi specialiai pašildymui, į jį elektra jungiasi, o daugiau nežinau, kaip reikės. Eisime ir grūdinsimės, ežere maudysimės, pas kaimynus soduose į pirtį“ , – pasakoja Elektrėnų gyventoja.

„Kažką darysime, eisime į ežerą. Šiltas, elektrinė dar veikia. O ką daugiau daryti?“ – svarsto pašnekovas.

„Neįsivaizduoju, pas dukrą eisiu praustis. Labai blogai. Ir dar tiek laiko... Iki liepos mėnesio“, – piktinasi elektrėniškė.

„Nusipirkome momentinį šildytuvą, taip ir gyvensim“, – priduria kita.

Karštas vanduo

„Nežinau, kaip suksimės, gal boilerį statysime, kitaip niekaip neišeina“, – pažymi vyresnio amžiaus gyventoja.

Dalis elektrėniškių sako, kad nepatogumus išgyvens, kad tik vėliau avarijų nebūtų.

„Turiu vyro mamą, kuri gyvena Kaišiadoryse, kur vasarą po 2-3 mėnesius nebūna karšto vandens. Ir jie tai priima kaip natūralų dalyką“, – sako praeivė.

„O ką darysi? Anksčiau ar vėliau reikia tuos vamzdžius pakeisti“, – atkreipia dėmesį jauna elektrėniškė.

„Virdulyje pasišildysime apsiprausti. Šeimos ne tokios ir didelės, kad po 10-15 vaikų reikėtų prausti. Tikrai tai ne problema. Reikia tik džiaugtis, kad nesprogo kur nors ir netrūko“, – teigia moteris.

Nors karantinas, praustis pas artimuosius ar sodo nameliuose ragina ir vietos valdžia. Dvi dušinės veiks ir sporto klube.

„Tiek gyventojų negalės tilpti į dvi dušines. Nėra čia koks nors naujas dalykas, tokių renovacijų buvo ir anksčiau. Gyventojai naudojosi kitais savo turimais būstais, giminaičių pagalba, eidavo pas juos praustis“, – teigia Elektrėnų administracijos direktorius Gediminas Ratkevičius.

Be karšto vandens lieka mokykla, du darželiai. Jiems savivaldybė parūpins vandens šildytuvų. Be karšto vandens savęs nepaliks ir savivaldybė.

Renovuotas daugiabutis Saulės g. 22, Elektrėnai

„Taip pat įsigis vieną kitą vandens šildytuvą, bet didelių investicijų neplanuojame“, – tikina G. Ratkevičius.

Apie 10 tūkst. Eur kainavo boileriai ligoninėje, be karšto vandens ligoninė būtų praradusi licenciją.

„Yra iki 200, 250 litrų, priklausomai nuo pacientų kiekio atitinkamame skyriuje. Paskaičiuota taip, kad nei personalui, nei pacientams nereikėtų laukti, kol baigs šildytis vanduo“, – komentuoja Elektrėnų ligoninės direktorius Edmundas Niparavičius.

Ligoninė įjungti šildytuvus galėtų kad ir šiandien, viskas paruošta. Kai kurioms įmonėms boilerius skolina šilumos tiekėjas, jis svarstė ir laikiną trasą įrengti.

„Deja, yra privačios žemės, elektros kabeliai, vandentiekis, kanalizacija. Deja, šilumos vamzdis negali eiti aukštyn žemyn“, – pažymi Elektrėnų komunalinio ūkio gen. direktorius Ričardas Leckas.

Įmonės vadovas ramina – dabar nepatogumų patyrę gyventojai vėliau sutaupys, mokėdami už karštą vandenį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)