Pasak žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ direktoriaus Mindaugo Maciulevičiaus, Kuršių marios yra vienintelis vidaus vandens telkinys, kuriame dar galima verslinė žvejyba. Anot jo, uždraudus šią veiklą, rinkoje gali susidaryti šviežios laukinės žuvies deficitas.

„Netekus šito segmento, pirmas dalykas, galimai kaina tikrai pakiltų, nes atvežimas iš kitų šalių būtų pakankamai brangu, antra, mes tiesiog apribotume mūsų pačių piliečiams galimybę sveikiau maitintis“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė M. Maciulevičius.

Jo teigimu, žvejyba Kuršių mariose ypač svarbi ne tik smulkiems verslininkams – žvejams, perdirbėjams, išvežiotojams bei pardavėjams, bet ir tradicinių amatų, kultūros išsaugojimui.

Žuvininkystės įmonių asociacijos „Lampetra“ vadovė Siga Jakubauskienė pabrėžė pasigendanti dialogo su valdžia. Be to, anot jos, pastaruoju metu sparčiai intensyvėja mėgėjiška žvejyba.

„Buvo kalbėta tik su mėgėjų žvejų organizacija, (...) su kuria buvo pasitarta, kaip susidorioti su penkis šimtmečius gyvavusiais žvejais prie Kuršių marių, tiesiog uždrausti šią žvejybą be jokių argumentų“, – spaudos konferencijoje sakė S. Jakubauskienė.

Tuo metu bendrovės „SLP žuvis“ direktorius Stanislovas Papievis užsiminė, jog verslinės žvejybos intensyvumas ir taip mažėja, o žvejų veikla yra labai kontroliuojama. Anot jo, uždraudus verslinę žvejybą, privilegiją valgyti šviežią žuvį turės tik mėgėjai.

Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto jaunesnysis mokslo darbuotojas Arvydas Švagždys teigė, jog siekiant gausinti žuvų išteklius Kuršių mariose reikėtų taikyti apsaugos priemones žuvų neršto metu, kad nei verslininkai, nei mėgėjai negalėtų žvejoti, be to, reikėtų mažinti druskingo vandens prietaką, gerinti nerštaviečių kokybės ir migracijos kelius ir didinti žuvų buveinių plotus.

Pasak A. Švagždžio, taip pat svarbu reguliuuoti kormoranų skaičių, pritaikyti žvejybos įrankius tvariai žuvininkystei ir pasinaudoti dirbtiniu įžuvinimu plėšrioms ir didelę ekonominę reikšmę turinčioms žuvims.

Vyriausybė savo programoje įsipareigojo uždrausti verslinę žvejybą, o akvakultūrą padaryti pagrindiniu apsirūpinimo žuvimi šaltiniu. Žvejybą Kuršių mariose Seimas turėtų svarstyti antradienį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)