Tai, kad Lietuvoje nebeliko jokių kliūčių norintiesiems keliauti juntama net keliuose. Eismas kur kas intensyvesnis nei praėjusį Velykų savaitgalį, kai važiuoti į kitą savivaldybę buvo galima tik turint svarią priežastį, o į Palangą galėjo patekti tik turintieji šiame kurorte nekilnojamojo turto.

Šį savaitgalį Palangos prieigose nebematyti policijos pareigūnų, o kurorto automobilių stovėjimo aikštelės pilnos transporto priemonių. Kuo arčiau jūros, tuo jų daugiau. Tam įtakos turi ir tai, kad kol kas dar nerenkama rinkliava už automobilių stovėjimą.

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Ingrida Valaitienė prieš savaitgalį vylėsi, kad šis savaitgalis viešbučiams turėtų būti puikus – tikėtina, sekmadienį bus pasiektas 100 proc. užimtumas.

„Visi jau seniai laukia ir skambindavo, teiraudavosi, kaip, kada, kokiu argumentu būtų galima pasinaudoti ir atvykti. Seniai laukta žinia, tai visi rezervuoja, be to, šią savaitę yra vaikų atostogos, tai irgi turi įtakos“, – BNS sakė I. Valaitienė.

„Booking.com“ duomenimis, Palangoje šiuo metu veikiančių viešbučių užimtumas siekia 93 proc.
Tiesa, veikia dar ne visi. Dalis pajūrio viešbučių pranešė, kad atsidaryti planuoja tik šio mėnesio pabaigoje.

Neveikia ir didžiumą kavinių bei restoranų. J. Basanavičiaus gatvėje dažniausias užrašas, kurį galima pamatyti ant restorano durų yra „Uždaryta“. „Iš kavos neišgyvensi“, - pajuokavo vienas verslininkų.

Tačiau būtent prie kavą išsinešti, greitus užkandžius bei karštus saldumynus parduodančių kavinukių išsirikiavusios klientų eilės rodo, kad paklausa yra didžiulė.

J. Basanavičiaus gatvėje ir greta jos veikia ne tik kioskai ir kavinukės, bet ir restoranai „Žuvinė“ „Floros simfonija“ ir dar kelios kavinės. Jos ruošia ir parduoda ir karštus patiekalus, tačiau valgyti galima tik prie staliukų kieme.

Pasak „Žuvinės“ savininko Edmundo Sakalausko, nors dirbama tik dvi dienas per savaitę, veikla nėra nuostolinga. „Paskaičiavome, kad tomis dienomis, kai dirbame, nuostolių neturime, dirbame rentabiliai“, - sakė E. Sakalauskas.

Veikia kelios parduotuvėle, parduodančios suvenyrus, akinius nuo saulės ir kitokius niekniekius. Kainos Palangoje yra tokios pačios, kaip ir praėjusią vasarą. Visose kavinėse tebekabo pernykščiai valgiaraščiai.

Vytauto gatvėje prieš bažnyčią galima išsinuomoti ir dviračius bei velomobilius. Nors praėjusią vasarą J. Basanavičiaus gatvėje buvo draudžiamas dviračių ir paspirtukų eismas, šį savaitgalį niekas tų draudimų nepaiso ir dauguma dviratininkų važiuoja ne tik jiems skirta juosta, bet ir išsirikiavę per visą gatvės plotį. Tik gatvėje pasirodžius policijos pareigūnams ir pasikalbėjus su keliais dviratininkais, visi kiti kaip mat nulipo nuo savųjų dviračių arba pasuko į šalutines gatves.
Taip pat labai daug poilsiautojų su šunimis.

Palangoje įprastai kasdien dirba iki keturių policijos ekipažų, tačiau šį savaitgalį jų turėtų būti dvylika. Kurorte dirba aplinkinių miestų policijos pareigūnai, du kelių policijos ekipažai iš sostinės. Pareigūnai patruliuoja pėsčiomis, motociklais, stebi prekybos centrus, privačius vakarėlius.

Tačiau didžiuma į Palangą atvažiavusių poilsiautojų vadinamieji „vienos dienos svečiai“, kurie kurorte nepasilieka, o grįžta namo. Ši kategorija svečių tik pasivaikšto po parką, J. Basanavičiaus gatve nueina iki jūros tilto, apsisuka, čia įsiamžina ir grįžta. Gal pakeliui nusiperka kavos puodelį ar kokį nors skanėstą.

Tiesa, kol kas visas gyvenimas verda tik vienoje J. Basanavičiaus gatvėje. Kitose Palangos vietose gyvenimas teka žiemos ritmu.

PAPILDYTA

Palangos meras: žmonių srautas didelis, tačiau situacija kol kas kontroliuojama

„Kaip ir prognozavome, mašinų srautas yra didelis ir žmonių yra labai daug: Basanavičiaus gatvėje, ant tilto, pajūryje, taip pat dviračių takuose“, – šeštadienį Eltai sakė Palangos meras Š. Vaitkus.
Pasak jo, nors srautas žmonių didelis, jokių pažeidimų tiek naktį, tiek dieną nebuvo užfiksuota.

„Kalbėjau su policijos pareigūnais, jie patvirtino, kad žmonės tikrai labai kultūringai elgiasi, yra privažiavę daug šeimų su vaikais. Bet srautai pasiskirsto: vieni vaikšto pajūriu, kiti – miškais, dar kiti – važinėja dviračių takais“, – teigė Š. Vaitkus

„Naktis iš penktadienio į šeštadienį praėjo ramiai, vakarėlių fiksuota nebuvo“, – pridūrė meras.

Vertindamas šiuo metu į Palangą atvykusių žmonių skaičių, Š. Vaitus sakė, kad didžioji dalis apgyvendinimo sektoriaus šį savaitgalį turėtų būti užimta. Visgi, kaip pažymėjo Palangos meras, didieji Palangos viešbučiai savo veiklos dar neatnaujino.

„Didžioji dalis Palangos apgyvendinimo sektoriaus yra privataus (kapitalo – ELTA), tačiau, kiek tiksliai yra išnuomota butų, kotedžų, vilų – mums nėra žinoma, bet matyti, kad prie jų stovi nemažai automobilių, vadinasi, ir jie yra užpildyti“, – teigė Palangos meras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (525)