„Bendras darbuotojų skaičius tolygiai auga jau nuo metų pradžios, ir tikėtina, kad per artimiausius mėnesius pasieks pernai metų pradžios apimtis – t.y. įdarbintų žmonių Lietuvos įmonėse bus tiek pat, kaip ir iki pandemijos, – darbo rinkos duomenis komentuoja „Scorify“ vadovas Žilvinas Milerius. – Pirmasis tai padarė transporto sektorius, kuris pernai metais patyrė neženklų darbuotojų mažėjimą, tad priešpandemines darbuotojų skaičiaus apimtis pasiekė dar pernai metų pabaigoje“.

Šiuo metu transporto įmonėse dirba 3,5 tūkst. arba 2,6 proc. daugiau darbuotojų nei prieš pandemiją.

Kovo mėn. priešpandeminį darbuotojų skaičių pasiekė pramonės, maisto gamybos ir statybų sektoriai. Daugiau darbuotojų yra įdarbinę ir sveikatos įstaigos – čia šiuo metu dirba 1000 darbuotojų daugiau nei prieš pandemiją. „Kol kas didžiausias metinis darbuotojų skaičiaus sumažėjimas 3,8 proc. fiksuojamas didmeninėje prekyboje – tikėtina, kad sektorių dėl jo inertiškumo tik dabar pavijo pandemijos poveikis“, – sako Ž.Milerius.

Kaip rašoma pranešime spaudsai, kovo mėn. darbuotojų augimas fiksuotas iš principo visuose sektoriuose, išskyrus didmeninę prekybą. Daugiausiai darbuotojų per kovo mėn. įdarbino statybų įmonės – 3,82 proc. arba 3,6 tūkst. darbuotojų daugiau nei vasario pabaigoje.

„Sparčiai augantis darbuotojų skaičius šiame sektoriuje rodo, kad nepaisant aukštos sektoriaus įmonių rizikos, darbų bei projektų apimtys plečiasi, o įmonių augimas įgauna pagreitį. 42 proc. šio sektoriaus įmonių per metus sumažino savo riziką“, – sako „Scorify“ vadovas.

Per 12 mėn. labiausiai didėjo paslaugų, transporto įmonių bei švietimo įstaigų rizika – beveik 50 proc. šių sektorių įmonių tapo rizikingesnėmis. Tuo tarpu mažmeninės prekybos sektorius fiksuoja mažėjančios rizikos tendenciją – 40 proc. šio sektoriaus įmonių, palyginti su pernai metais, rizika sumažėjo.

„Mažmeninės prekybos rizikos rodiklius lyginame su praėjusių metų kovo mėn. kuomet praktiškai visos prekybos vietos, išskyrus maisto prekių parduotuves, buvo užvertos pirmam karantinui ir pradėjo skelbti prastovas. Tad šių metų pavasario situacija akivaizdžiai yra geresnė, todėl mažmeninės prekybos įmonių riziką vertiname palankiau“, – komentuoja Ž.Milerius.

Naujų įmonių kūrimo rekordas

Tik prieš keletą mėnesių paskelbus apie rekordinius naujų įmonių kūrimo praėjusius metus, tenka konstatuoti, kad kovą pasiektas vėl naujas rekordas – įkurtos 1855 naujos įmonės per kovo mėn. Palyginimui, pernai metais per mėnesį vidutiniškai buvo įkuriama 1100 įmonių.

Tačiau Registrų centras ėmėsi intensyvių veiksmų išregistruojant neveiksnias įmones, tad per kovo mėn. išregistruotas taip pat rekordinis įmonių skaičius 900. Palyginimui, pernai metų vidurkis siekia 300 išregistruojamų įmonių per mėnesį. „Neaktyvios, neveikiančios įmonės iki šiol buvo probleminis klausimas, nes iškreipė įmonių duomenis. Pačių įmonių savininkai retai imasi iniciatyvos užbaigti įmonės gyvavimo procesą, tad džiugu, kad Registrų centras ėmėsi iniciatyvos, ir ėmė aktyviai išregistruoti neveikiančias ir ataskaitų neteikiančias įmones. Tai padės ir mums tiksliau vertinti įmonių būkles ir matyti aiškesnę situaciją“, – komentavo „Scorify“ vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)