Nusistebėjo sąskaita

„Istorija labiau – anekdotinė, o ne dėl pinigų, tačiau taip būti neturi“, – iškart užbėgdamas už akių telefonu sako Ruslanas.

Vyras pasakoja Šiauliuose su žmona turintis kirpyklą pavadinimu „Fėja“. Joje įprastai fone grojanti viena kita radijo stotis, už kurios muziką įmonė susimoka ne pelno siekiančiai kolektyvinio teisių administravimo organizacijai AGATA.

„Jau nepasakysiu, kiek metų mokame jiems, labai ilgai, bet esmė, kad jeigu yra vieša vieta ir ten sklinda muzika – moki, bet čia mes priekaištų neturime, viskas suprantama“, – tikina jis.

Ruslanas pasakoja neseniai iš AGATA gavęs sąskaitą, kurioje prašoma sumokėti už 2021 metus, mat įprastai metų pradžioje susimokama už visus ateinančius metus į priekį. Pinigų klausimu, kaip jis teigia, sąskaita nedidelė, siekia kiek daugiau nei 37 Eur, kaip ir ankstesniais metais, tačiau čia kilę kiti klausimai.

„Mes 2020 m. labai ilgai negalėjome vykdyti savo veiklos, dirbome vos keletą mėnesių, dalį laiko jos negalėjome vykdyti ir šiemet.

Kirpykla buvo uždaryta, neveikė, muzikos niekas nesiklausė. Dėl kvadratūros apribojimų ir dabar čia gali dirbti vos dvi merginos, esame praktiškai ant bankroto ribos, vos kvėpuojame.

Dalykas tas, kad mums pernai iš AGATA buvo pateikti dokumentai, kad reikia pateikti duomenis apie veiklą, o jie iš to mokesčio išminusuos tuos mėnesius, kuriuos įmonė nedirbs dėl COVID-19 apribojimų, bet dabar paaiškėjo, kad niekas nėra išminusuota“, – sako jis.

Pasak vyro, esmė, ne piniguose, tačiau dėl paties verslo palaikymo.

„Buvome uždaryti ne savo noru ir jie drįsta siųsti mums pilnas sąskaitas. Kas ten klausėsi tos muzikos, nykštukai?“, – juokdamasis klausia Ruslanas.


Paaiškino situaciją

„Delfi“ susisiekė su AGATA atstovais. Asociacijos direktorė Agnė Begetė sutiko pakomentuoti situaciją.

Ji aiškino, kad AGATA atstovauja Lietuvos ir užsienio atlikėjų bei įrašų gamintojų teises, o kai muzika naudojama viešai, o ne asmeniniams poreikiams, būtina gauti licenciją ir tokiu būdu atlyginti atlikėjams bei muzikos leidėjams.

Muzikos naudojimą, kaip tikino, versle reglamentuoja Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymas. Licencijos kaina priklauso nuo to, kur ir kaip dažnai naudojama muzika, nuo patalpų ploto, lankytojų skaičiaus.

„Greitai reagavome į situaciją šalyje, karantino metu verslams sustabdėme sąskaitų siuntimus ir pratęsėme apmokėjimo terminą.

Atitinkamai šiuo laikotarpiu sąskaitoms netaikomos skolos išieškojimo priemonės ir delspinigiai. Verslams kurie moka daugiau nei 50 eurų per metus ir yra užpildę veiklos sustabdymo formą – už laikotarpį per kurį nedirbo mokėti nereikia“, – sakė ji ir aiškino, kad šiuo atveju besikreipusios kirpyklos sąskaita yra mažesnė nei 50 eurų per metus, kitaip tariant, tai 3 eurai per mėnesį.

„AGATA Tarybos sprendimu, siekiant sumažinti atlikėjų ir verslo administracines išlaidas, priimtas nutarimas, verslams kurių mokėtina suma nesiekia 50 eurų per metus – neskaidyti mokėjimų mėnesiais“, – teigė A. Begetė.

Ji tikino, kad AGATA dėkoja muzikos naudotojams, kurie savo veikloje naudoja muziką ir tokiu būdu netiesiogiai moka atlyginimą atlikėjams bei įrašų gamintojams.

„Šiuo metu jų muzika dirba už juos ir taip padeda išgyventi nelengvą laikotarpį“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)