Nors ekonominės prognozės pagerėjo, ypač dėl didelių vyriausybės pagalbos priemonių, „darbas dar nėra užbaigtas, atsižvelgiant į aukštą neapibrėžtumo lygį ir nuolatinių randų riziką“, sakoma pareigūnės pareiškime, adresuotame Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) ir Pasaulio bankui.

„Raginu didžiąsias ekonomikas ne tik vengti skuboto paramos priemonių atšaukimo, bet ir siekti pasiūlyti daug naujos fiskalinės pagalbos, kad būtų galima užtikrinti tvirtą atsigavimą“, – teigė ji.

J. Yellen atkreipė dėmesį į praėjusį mėnesį JAV priimtą 1,9 trln. dolerių dydžio pagalbos paketą ir prezidento Joe Bideno neseniai pristatytą 2 trln. dolerių infrastruktūros modernizavimo planą.

TVF teigimu, pasaulį nuo dar didesnių blogiausios taikos meto recesijos per šimtmetį padarinių padėjo apsaugoti 16 trln. dolerių apimties viešosios išlaidos.

Pristatytoms pagalbos priemonėms jau skatinant atsigavimą, J. Yellen teigė, kad JAV ekonomika „jau kitais metais gali pasiekti visišką užimtumą“.

Tačiau daugelis besivystančių šalių neturi išteklių paremti savo ekonomikas, tad iždo sekretorė paragino Vašingtono skolintojus TVF ir Pasaulio banką toliau padėti tiems, kuriems to labiausiai reikia.

Pasak J. Yellen, sveikatos krizės užbaigimas išlieka svarbiausiu aspektu siekiant ekonomikų atsigavimo. Ji pažadėjo JAV paramą vakcinacijos kampanijoms, įskaitant pastangas „užtikrinti, kad finansavimas netaptų pasaulinės vakcinacijos kliūtimi... ir užtikrinti tvirtą, teisingą ir skaidrų skiepijimą“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)