Be pajamų daugiau nei pusmetį

Renginių vedėjas ir organizatorius Evaldas Venskutonis Delfi pasakoja, kad jau daugiau nei pusę metų jis sėdi be pajamų ir savo mylimo darbo. Valstybės per mėnesį mokama 257 eurų subsidija šiuo sunkiu metu esą niekuo negelbėja.

„Nuo spalio mėnesio, kai prasidėjo kalbos apie uždarymus, iki šiandienos, balandžio pradžios, esame uždaryti pusmetį. Ne savo noru, nes negalime nieko daryti. Renginių įgyvendintojai, renginių vedantieji, planuotojai, dekoratorės, fotografai, filmuotojai ir kt. badauja jau daugiau nei pusmetį, be pajamų iš mūsų vienintelio pajamų šaltinio – renginių veiklos. Ir ne todėl, kad mes negabūs ar rinka mumis nesidomi. Viskas tik todėl, kad esame užblokuoti. Žlunga mūsų ne tik verslai, ne tik pajamos, mūsų šeimos jau nyksta. Žmonės jau savo daiktus išparduoda vien tam, kad nupirktų maisto šeimai.

Noriu, kad pagaliau leistų dirbti ir užsidirbti, daugiau nieko neprašau: nei pinigų, nei paramų, nei dovanų, tiesiog galimybės kuo skubiau dirbti renginiuose“, – sako jis.

Renginių vedėjas pasakoja, kad pirmasis karantinas truko iki trijų mėnesių, todėl tuo metu turėjęs santaupų dar galėjo pragyventi ir išlaikyti savo šeimą. Šiek tiek užsidirbti pavyko per vasarą, tačiau kalėdinis laikotarpis nieko gero neatnešė.

„Atėjus vasarai, po pirmojo karantino dar buvo pakankamai neatšauktų renginių, tai kiek spėjome, tiek uždirbome. Nespėjome tik pabaigti uždirbti visko, ką galime, kai lapkritį vėl viską uždarė. Bet mums šešėlinis karantinas prasidėjo dar anksčiau, nuo spalio, kai pradėjo sklisti žinios apie galimus uždarymus, patys užsakovai pradėjo panikuoti ir atšaukinėti renginius.

Per kalėdinį 2-3 mėnesių laikotarpį, kuris prasidėjo nuo lapkričio pabaigos ir truko iki kovo, kai paprastai stipriai dirbame ir yra labai daug korporatyvinių renginių, užsakymų neturėjome. Tie, kurie sugebėjo online klientų pasigaudyti, kažkiek turėjo renginių. Aš turėjau vieną ar du. Galima sakyti, kad užteko vienai savaitei duonos nusipirkti“, – prisimena jis.

Evaldas Venskutonis

Imasi kitų veiklų, kai kas išparduoda turtą

Anot pašnekovo, darbo neturintys renginių verslo atstovai imasi arba laikinų darbų, arba patraukia į kitas sritis, dar kiti parduoda ir savo turtą.

„Vieni išėjo bandyti į kitas sritis, vienas iš kolegų pabandė persiversti į NT brokerio kėdę, neaišku, ar sekasi, ar ne, nes tam reikia įdirbio, o jis per kelis mėnesius neateina, tam reikia kelių metų, kad būtų galima generuoti rimtesnes pajamas.

Per pirmąjį karantiną kolegos dirbti „Barboros“ vairuotojais, nors jie gaudavo savo šeimai pakankamai geras pajamas, bet neturėjo pasirinkimo.

Yra kolegų, kurie neturėdami, kur dėtis, pradėjo išparduoti savo turtą. Turtas yra iš jo veiklos, kadangi jos negali vystyti šiuo metu. Matyt, žmogus tiek desperatiškas, kad nusprendė šiuo trumpuoju laikotarpiu išparduoti, kad galėtų pramaitinti šeimą. O kai ateis laikas, kai potencialiai vėl bus galima grįžti prie darbų, spėju, kad suks galvą, ką daryti – skolintis pinigų, kad galėtų įsigyti tą pačią įrangą, samdyti darbuotojus ir t. t.“, – pasakoja jis.

Pats E. Venskutonis vienas augina tris sūnus, tačiau tikina dar randantis vieną kitą išankstinį užsakymą, tad savo turto dar nesiruošia parduoti.

„Iš mano pusės ateina vienas kitas užsakovas, pasirašome bendradarbiavimo sutartį, mokamas avansinis mokestis. Šis tas įkrenta, kažkiek galima pasilaikyti. Dar neparduodu savo daiktų, nes jei tai pradėsiu, tai paskui grįžti į status quo bus daug sudėtingiau, nes tam, ką pasiekei, reikėjo laiko ir investicijų, o dabar pusvelčiui atiduoti, paskui vėl pirkti, visa tai kainuos dvigubai“, – sako pašnekovas.

Vestuvių planuotoja: kas kur tik gali eina ir dirba

Renginių organizatorė ir vestuvių planuotoja Svetlana Palivonienė sutinka, kad šiuo metu visiems renginių verslo atstovams itin sunkus metas.

„Mūsų labai daug, ne vien matomi vedėjai ir didžėjai, yra labai didelis ratas – barmenai, dekoratorės, planuotojos, vestuvių suknelių nuomos salonai, sodybos, atlikėjai, fotografai. Dauguma dirba su individualia veikla arba patentu.

Esame uždaryti nuo lapkričio vidurio griežtai be jokių išimčių ir galimybių dirbti, visi gauname labai mažai – 257 eurų. Valstybė mums dar sumoka GPM nuo 2019-2020 m., bet pasižiūrėjus, kad mes pusę metų sėdime be darbo, papildomai 600-800 eurų, kas kiek gauna, vis tiek nėra didelė suma, išlaikyti šeimą už tuos pinigus neįmanoma“, – pažymi ji.

Vestuvių planuotoja sako, kad nemažai jos pažįstamų atrado naujų veiklų, kad galėtų išgyventi.
„Esame visi kūrybingi, kai kurie iš mūsų pradeda atrasti naujas sritis, bet nepalieka mylimo darbo. Pavyzdžiui, mano vyras veda online mokymus, nes jis užsiima improvizacija. Išmokome daug įvairių naujų dalykų, kurių prieš metus mums nereikėjo daryti.

Kažkas yra išėjęs dirbti kurjeriais ar „Barborą“. Tik kad atlygis kurjerių nėra didelis. O ką daryti? Žmonės turi kažką uždirbti. Kas kur gali, kur tik įmanoma eina ir dirba, nesėdime ir nelaukiame be darbo, kada valdžia sugalvos leisti dirbti“, – pasakoja S. Palivonienė.

Vestuves perkelia į vėlesnį laiką

Vestuvių sezonas jau ant nosies. Anot pašnekovės, žmonės dar neskuba atšaukinėti savo švenčių, bet dalis jas perkelia į vėlesnį laiką.

„Palyginti su pirmuoju karantinu, kai buvo didelis stresas visiems užsakovams, iš mūsų niekas nežinojo, kas tai per virusas, kas tas karantinas, buvo didesnis chaosas, daug kas perkėlė savo šventes, bet neatšaukinėjo. Iš gegužės ir birželio perkelinėjome į liepą, rugpjūtį ir rugsėjo mėnesius arba į 2021 metus.

Dabar žmonės turi daugiau kantrybės, bet jei yra iš užsienio žmonių ir jei jie planavo gegužę vestuves, perkeliame į liepą ir rugpjūtį, kada tikimybė didesnė, kad bus atlaisvinti renginiai.
Jei užsakovai Lietuvoje, dar laukiame. Su visais deriname ir B variantą, kad bet kada galėtume perkelti šventę. Bet žmonės nepuola atsisakinėti renginių, visi laukia ir tikisi, kad bus leista dirbti, kai vasarą dalis dalyvių jau bus paskiepyti ir bus pakankamai saugu“, – pasakoja S. Palivonienė.

Vestuvės pandemijos metu


Privatūs renginiai galėtų vykti M.A.M.A. apdovanojimų principu

E. Venskutonis mano, kad privatūs renginiai šiuo metu galėtų vykti M.A.M.A. apdovanojimų principu. Anot jo, šis renginys, kaip bebūtų visiems pikta, net ir atsiradus keliems koronaviruso atvejams, parodė būdą kaip visi renginių verslo atstovai gali grįžti į darbus.

„Tikiu, kad kitų ES valstybių rodomi pavyzdžiai ir sprendimai leidžia manyti, kad naudojantis visomis aktualiomis apsaugos priemonėmis privataus nedidelio renginio vietoje ir greitųjų testų pagalba galime grįžti į savo darbus ir pagaliau pajamų generavimą savo šeimoms po pusmečio atimtų galimybių.

M.A.M.A. renginyje patys dalyviai elgėsi nesaugiai bei neatsakingai, bandydami apgauti organizatorius, kas, matyt, ir pavyko. Galimai ir organizatoriai neatsakingai pažiūrėjo į testavimą, ruošiantis renginiui, todėl galbūt ir atsirado tie 4 atvejai. Kita vertus, tie 4 susirgimai galėjo įvykti ir po renginio, niekas to dabar neužfiksuos.

Tuo metu privačiose šventėse visi suinteresuoti būti saugūs, visi yra giminaičiai ir artimi žmonės, todėl stengiasi elgtis atsakingai ir saugiai sau bei šventės inicijuotojams“, – atkreipia dėmesį renginių organizatorius ir vedėjas.

Griebiasi kiekvieno šiaudo

„Supraskite mane mano padėty, esu skęstantis, turiu griebtis kiekvieno šiaudo. Kaip ir šio šiaudo, kurį parodė didysis renginys. Jeigu galime remtis tuo pačiu precedentu ir pritaikyti visai mūsų verslo kategorijai – renginių industrijai, kodėl gi ne? Jeigu jie galėjo veikti sugeneravę 100 asmenų grupę renginyje ir viskas buvo tvarkoje. Tai reiškia, kad ir mes galime tapačiai dirbti ir net su mažesnėmis dalyvių kvotomis.

Privačiuose renginiuose dalyvauja iki 100 žmonių. Tai nedideli kiekiai, užtikrinti testų atlikimą ir įgyvendinimą nesudėtingai. Smulkusis verslas tada gyventų, mokėtų mokesčius, ir „Sodra“ džiaugtųsi, galų gale vėl būtų iš ko mokėti išmokas bedarbiams.

Bet mums kažkodėl neleidžia, nesuprantu, kodėl. Labai pikta dėl to. Suprasčiau tris mėnesius nedirbti, bet prasėdėjome 6 mėnesius, ir kalba, kad planuoja dar uždaryti kažkuriam laikui, kai ateina mūsų pinigų uždirbimo metas. Aš noriu pagaliau nebevalkatauti, o vėl jaustis oriu žmogumi. Padėkite man. Padėkite mano badaujantiems kolegoms ir jų šeimoms“, – prašo renginių verslo atstovas.

Vestuvių planuotoja: valdžia neatskiria, kas yra privatus, o kas masinis renginys

Vestuvių planuotoja S. Palivonienė priduria, kad valdžios atstovai nelabai atskiria, kas yra privatūs renginiai uždaroje erdvėje ir kas yra masinis renginys. Visa tai esą vadinama vienu žodžiu „renginys“.

„Tai absoliučiai du skirtingi dalykai, kuriuos sunku pastatyti vieną šalia kito. Į masinį renginį ateina daug pašalinių žmonių, vienas kito nepažįsta, sunku sukontroliuoti srautą, didelis kiekis – 100 ar keli šimtai, ar tūkstančiai. Toks renginys nėra pakankamai saugus, todėl kad jie neturi motyvacijos – kad kitas svečias, kuris atėjo į renginį, neapsikrėstų.

Į privatų renginį susirenka tik patys artimiausi žmonės. Sąmoningumas automatiškai ir atsispindi privačiame renginyje, nes jie jaučiasi atsakingi už kitą žmogų, kuris dalyvauja tame pačiame renginyje. Jeigu jauti simptomus, tu tikrai neisi į renginį, nes žinai, kad yra močiutė, teta, dėdė ar kiti artimi žmonės, kurių tikrai nenori apkrėsti. Būtent privačiuose renginiuose įsijungia sąmoningumas, apie kurį mus moko.

Privačiame renginyje lengva suvaldyti situaciją – mes galime užtikrinti, kad jis būtų saugus. Pernai vasarą dirbdami vestuvėse tai įrodėme. Daug renginių vedėjų sukūrė visai kitokį programos formatą, kad būtų kuo mažiau artimų kontaktų. Didžėjus nuolat dezinfekuoja savo aparatūrą, mikrofonus, šventės vietos personalas pedantiškai viską valo, patys darbuotojai visada su pirštinėmis, kaukėmis.

Šventės vyksta sodybose, niekas pašalinis negali ateiti, ten – tik tavo artimųjų ratas. Jei kas nors ir būdavo, visi žinodavo, kas, kur ir kodėl, nes žinoma pilna informacija apie kiekvieną žmogų“, – pasakoja ji.

Tikisi, kad gegužę bus leista dirbti

Komentuodama privačių renginių dalyvių testavimo galimybę kaip būdą užtikrinti saugumą vestuvių planuotoja mano, kad šios priemonės gali ir neprireikti, mat tikisi, kad iki vasaros bus paskiepyta didelė dalis visuomenės.

„Vyriausybė žada iki vasaros pradėti visuomenės, visų, kas tik nori, skiepijimą. Manau, kad sezono pradžioje turėsime jau daug žmonių, kurie atėję į šventę bus paskiepyti, todėl didelei daliai jau nereikės testavimo. Jeigu valstybė prašys testuotis, mes nieko prieš. Testas gal neparodo 100 proc., bet vis tiek galima surasti atvejus. Jeigu yra privalomas testavimas darbe, automatiškai žmonės, atvykę į šventę, jau bus pratestuoti“, – sako ji.

Pašnekovė viliasi, kad valdžia išgirs privačių renginių organizatorius ir atstovus, todėl tikisi, kad gegužę prasidėjus sezonui, jau bus leista dirbti privačiuose renginiuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (547)